Poklic osebnega trenerja - zahteven in lep

Poklic osebnega trenerja - zahteven in lep (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2018

Zaradi pomanjkanja gibanja in upadanja telesnih zmogljivosti že pri mladih postaja potreba po storitvah telesne vadbe čedalje večja, zato ne čudi dejstvo, da velja poklic osebnega trenerja za perspektivnega. 

Še posebej zato, ker se lahko osebni trener tudi specializira - na primer za post-operativno vadbo, za vadbo s starostniki ali za trening športnikov, ki se pripravljajo na tekmovanja. Seveda je pot do pridobitve naziva osebni trener pot izobraževanja in učenja, a tisti, ki jih ta poklic veseli, pravijo, da rezultat vsekakor odtehta vloženi trud.

Če ste tudi vi med tistimi, ki vas ta poklic zanima, vas bodo zagotovo razveselile njegove številne prednosti.

1. Ohranjanje lastnega zdravja

Osebni trenerji veliko časa preživijo v fitnes centrih s svojimi strankami, ob tem pa trenirajo tudi sami. Tako ohranjajo svojo gibljivost in zdravje ter ostajajo v dobri formi - kar je vsekakor zelo pomembno.

2. Pomoč drugim ljudem

Osebni trenerji vsakodnevno pomagajo drugim dosegati zastavljene cilje, pa najsi gre za hujšanje, preoblikovanje telesa, pridobivanje mišične mase, trening pred tekmovanjem, post-operativno okrevanje ... Svojim strankam vsekakor spreminjajo življenje na bolje, kar je lahko za posameznika zelo izpolnjujoče.

3. Osebni trenerji so svojo strast spremenili v posel

Jasno je, da se za ta poklic odločajo ljudje, ki preprosto obožujejo gibanje - in kaj je lepšega od tega, da to postane njihova služba? Tako vsak dan opravljajo delo, ki ga obožujejo. S pomočjo naučenih in pridobljenih veščin ter znanja druge učijo, kako izboljšati svoje zdravje in posledično tudi življenje.

4. Zanimive karierne priložnosti

Osebni trenerji se lahko zaposlijo v fitnes centrih, športnih klubih in celo na turističnih ladjah oziroma križarkah. Lahko se odločijo za samostojno pot in se posvetijo zasebnihm strankam. Možnosti je res veliko, med prednostmi tega poklica pa je tudi ta, da lahko delajo v tujini, kjer je ta profil strokovnjakov precej iskan.

5. Spoznavanje novih ljudi

Za osebnega trenerja je vsak dan res drugačen, saj preko svojega dela spoznavajo različne ljudi z različnimi potrebami, z nekaterimi pa tudi stkejo prave prijateljske odnose. Trener ni samo trener, za marsikoga je tudi zaupnik. Zaradi družabne plati je ta poklic zelo zanimiv, delo pa pestro. Stranke imajo različne potrebe in želje, zato je tudi vsak delovni dan drugačen.

6. Sami si določajo urnik

Če osebni trener dela samostojno, je njegov urnik fleksibilen - v dogovoru s strankami si določi delovni čas. Jutranji tipi se tako lahko dogovorijo za zgodnjejše ure, tisti, ki pa bolje delujejo popoldan ali zvečer, pa si določijo delovni čas v teh terminih. To pa je zagotovo še ena od velikih prednosti tega poklica.

Kaj pa izobrazba?

Najpogosteje osebni trenerji osnovno znanje pridobijo na Fakulteti za šport na programu Kineziologija. Tam se usposobijo za vodenje programov kondicijske priprave in za delo v fitnes centrih. Med študijem pridobivajo znanje o medicini, biomehaniki športa, o vadbenih procesih ...  Seveda pa se izobraževanje ne konča z diplomo - znanje nadgrajujejo še naprej in sledijo novostim s področja fitnesa in športnih panog. Poleg tega pa uspešni osebni trenerji veljajo za dobre opazovalce - znajo oceniti potrebe, želje in zmožnosti strank. Tudi drugi trenerji skrbijo za nadgradnjo svojega znanja, udeležujejo se tečajev in izobraževanj.

Ob tem morda velja opozoriti, da je letos ponovno stekel projekt »Usposabljanje strokovnih delavcev v športu«, ki je tokrat namenjen zaposlenim osebam in bo potekal vse do leta 2022. Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, delno pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zato je za udeležence tečajev brezplačen. Tako kot v preteklih izvedbah, je tudi zdaj želja zagotoviti regijsko razpršenost in vsebinsko raznolikost programov. Dejstvo, da je Slovenija na področju športa precej uspešna, s čimer se pogosto radi pohvalimo pred tujci, kaže na to, da naši delavci v športu že sedaj opravljajo izredno dobro delo, toda treba se je zavedati, da prostor za izboljšave in napredek vedno ostaja. Več o samem projektu lahko preberete tukaj: http://usposabljanje.olympic.si/predstavitev

Osebna trenerja, ki sta glavna "krivca" za lepo postavo finalistke šova The Biggest Loser Slovenija Indire Ekić

Verjetno se številni še spomnite plavolase lepotice Indire Ekić, ki je pridno topila kilograme v prvi sezoni šova The Biggest Loser Slovenija in na koncu prišla vse do finalne oddaje. Njena postava tudi mesece po koncu šova še vedno ostaja izklesana, vitka in fit.

V šovu je Indiri sprva pomagal postavo oblikovati osebni trener Jan Kovačič, ki je vodil modro skupino tekmovalcev in za njih vsakodnevno pripravljal nove in izvirne treninge, Indira pa tudi po koncu šova ostaja zvesta treningom z osebnim trenerjem in zdravemu načinu življenja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trening v naravi 🍁🍂 Opis celotnega treninga najdete na profilu @hoferslo ☀️

A post shared by Jan Kovacic (@jankovacic_reset) on

V šovu je Indira veliko trenirala tudi s pomožnim trenerjem Maticem Kolencem, ki jo je vzpodbujal tudi takrat, ko je bilo najtežje in ko je pomislila na to, da bi odnehala in odšla domov. Matic tako ni bil le v vlogi trenerja ampak tudi v vlogi psihologa, zaupnika in motivatorja, ki ji je s svojim strokovnim znanjem pomagal, da je zdržala vse do konca.

Njuna zgodba se nadaljuje še danes, kmalu je med njima preskočila iskrica in Indira in Matic sta spisala čudovito ljubezensko pravljico, ki traja še danes. V šovu je postavna plavolaska izgubila skoraj 30 kilogramov, po koncu šova pa je izgubila še nekaj dodatnih kilogramov.

Dan danes z Maticem največkrat trenirata skupaj in veljata za enega najlepših medijskih parov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In our warmup routine we also include different dynamic stretching exercises ☝️😃 #resetworkout

A post shared by Matic Kolenc (@matickolenc_reset) on