Poklon 80. obletnici rojstva Jožeta Privška

Poklon 80. obletnici rojstva Jožeta Privška (foto: Helena Kermelj, Goran Antley, Žiga Culiberg, RTV Slovenija, osebni arhiv ) Helena Kermelj, Goran Antley, Žiga Culiberg, RTV Slovenija, osebni arhiv
Vir: Lady
20. 6. 2017

Letošnji tradicionalni gala koncert Poletna noč bo posvečen 80. obletnici rojstva mojstra Jožeta Privška. V sredo, 21. junija, bodo na Kongresnem trgu zazvenele večne uspešnice, skozi večer pa bosta goste popeljala voditelja Bernarda Žarn in David Urankar. Bernarda je že vrsto let voditeljica tega posebnega poletnega večera, za Davida pa je to nekaj novega. Klepet z njim je bil navihan in zabaven, saj sem ju spodbudila, da sta spregovorila drug o drugem – in njune izjave potrjujejo, da se obeta vrhunski večer.

Bernarda Žarn je že večkrat vodila Poletno noč, velja pa za izredno simpatično in nasmejano voditeljico. Letošnje Poletne noči se še posebej veseli.

"Prireditev Poletna noč, ki jo skupaj organizirata RTV Slovenija in Festival Ljubljana, sem povezovala že večkrat in vsakič povabilo sprejmem z navdušenjem in spoštovanjem do glasbenih mojstrov in legend. Ta prireditev je res lep in veličasten poklon izjemnim ustvarjalcem slovenske glasbe. Zdi se mi, da vsi nastopajoči stopijo na ta poletni oder pod zvezdnim nebom z nekim posebnim ognjem v očeh – če si izposodim legendarne besede Elze Budau, ki je mojstrsko upesnila pesem Poletna noč."

David, ki se bo v tem preizkusil prvič, se počuti prav počaščenega: "Moram priznati, da sem zelo počaščen, da sem lahko del ekipe, ki bo ustvarjala Poletno noč. Še posebej sem kot ljubitelj džezovskih ritmov vesel, da bo posvečena Jožetu Privšku. Prav presenečen pa sem bil, ko sem izvedel, pod koliko nepozabnih popevk se je podpisal. Dogodki na prostem, pred gledalci, s toliko nastopajočimi in s takšno zahtevnostjo izvedbe so vedno velik izziv. Pri oddaji v živo pa po drugi strani nikoli ne veš, kakšen je odziv gledalca. Pri dogodkih takoj vidiš, kdo zeha v prvi vrsti in komu je neka šala smešna. Veselim se tudi sodelovanja z ekipo glasbenikov, z Lojzetom in Patrikom (ki sta prava zakladnica anekdot o popevki) in drugimi člani ekipe, ki gara, da bo 21. junija na Kongresnem trgu in 1. julija v posnetku na televiziji vse tako, kot mora biti."

Bernarda se ob tem namuzne in se spomni, kakšna je bila Poletna noč lani: "Lani so na odru zazvenele festivalske uspešnice, ki so nekako zaznamovale 25 let samostojnosti Slovenije. V četrtini stoletja se je nanizalo res veliko lepih melodij – melodij, s katerimi smo prepletali svoja hrepenenja, želje in sanje; tudi melodij, ob katerih se je od lepega ježila koža. No, na dan pred prireditvijo, ko imamo že tradicionalno generalko, se je koža ježila tudi zaradi za ta letni čas nenavadnega mraza. A so nas greli dobra volja in puloverji in jakne, ki smo si jih solidarno posojali. Poletna noč je noč spominov, noč spoštljivosti, noč poklonov presežkom. Zdi pa se mi, da ima Poletna noč poseben žar in čar tudi ali predvsem zaradi izjemnega Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in karizmatičnega dirigenta Patrika Grebla, ki ga vodi in zna tudi imenitno sodelovati, komunicirati z občinstvom. Neizmerno ganljivo lepo jih je poslušati, kako ubrano zvenijo z izbranimi slovenskimi pevci."

Oboževalca večnih melodij

Bernarda ima rada popevke, a ena je tista, ki ji obudi spomine: "Rada imam slovenske popevke, mnogo besedil znam na izust. Težko izberem eno samo. A ker je letošnja posvečena Jožetu Privšku in ker sem Poletno noč, po kateri prireditev nosi ime, že omenila, naj izberem njegovo Mini maksi – z željo, da bi nam bilo vsem dobro oziroma kot je zapisal Dušan Velkavrh: Naj bo mini vse, kar je slabo, kar je dobrega, maksi naj bo, pripojmo mini si gorja in maksi sreče." Poletna noč sicer obuja spomin na zlate čase slovenske popevke. Spomine budijo tudi Bernardi: "Rada imam te melodije, večne se mi zdijo. Vsi imamo skrite ali odkrite spomine, povezane z njimi. Prepevali smo jih, ob njih plesali, jokali, se smejali, objemali, ljubili ..."

Tudi David se spomni teh časov: "Seveda se spomnim teh pesmi. Spomnim se požvižgavanja, ko smo se vozili na morje, v spominu so mi ostali celo nekateri videospoti. Najbolj pa se spomnim skladbe Dan najlepših sanj (za katero je Jože Privšek naredil aranžma) in Regine, ki je takrat na Evroviziji, če me spomin ne vara, pela v slovenščini in prišla v finale. Spomnim se tudi njene turkizno zelene obleke, čeprav bi jo verjetno ona najraje pozabila," se smeji David. Tudi njemu je pesem Mini in maksi pri srcu: "Ja, rad imam popevke. Sploh imam rad glasbo iz časov, ko so na odru še igrali glasbeniki in orkestri in ko pevci in pevke niso imeli umetno 'pošminkanega' glasu. In med našimi popevkami je ogromno vrhunskih pesmi. Če se dotaknem samo Privškovih: moja najljubša je Nad mestom se dani, pa Mini maksi, Silvestrski poljub, Mati, bodiva prijatelja, Vozi me vlak v daljave ..."

Prava zvezda in 'fejst fajn puoba'

Čeprav že leta delata v isti televizijski hiši, pa Bernarda in David še nista sodelovala. "Z Davidom sva do zdaj le gostovala v oddajah drug pri drugem, vesela sem, da bova zdaj prvič tudi sodelovala na odru, pred kamerami in občinstvom," pove Bernarda, David pa v smehu doda: "Z Bernardo se poznava že zelo dolgo. Do zdaj sva le hodila kot gosta drug drugemu v oddajo, končno pa je napočil trenutek, da bova vodila tako lepo in veliko prireditev, kot je Poletna noč. Berni je super, profesionalna, preprosta in veliko bolj navihana, kot smo je vajeni z zaslonov." Bernarda oziroma Berni, kot jo tudi kličejo, mu ne ostane dolžna: "David je prijeten, prijazen, kolegialen, povezovalen ... skratka, v Posavju, od koder izviram, bi rekli, 'fejst fajn puoba'," se zvonko zasmeje Bernarda.

David nadaljuje: "Bernarda je zvezda v pravem pomenu besede. Točna, brihtna, simpatična, in kar je najbolj pomembno, ni ji težko narediti koraka več za dobro  ekipe. Sicer pa še nisem spoznal človeka, ki bi mi znal postreči z več citati." Za konec našega navihanega in zabavnega pogovora je Bernarda želela še povabiti bralce in bralke na Poletno noč: "Pridite 21. junija na Kongresni trg in glejte prvi program Televizije Slovenija 1. julija. Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, dirigenta Patrik Greblo in Lojze Kranjčan ter Nuša Derenda, Alex Volasko, Alenka Godec, Matjaž Mrak, Nina Strnad, Matjaž Kumelj, Nuška Drašček, Kreativo, Darja Švajger in Oto Pestner (pevke in pevce sem naštela v vrstnem redu, kot bodo nastopili na odru) se  bomo potrudili, da bo čim bolj lepo, slovesno in čustveno – vredno spomina na velikana Jožeta Privška."

Jože Privšek

Podpisal se je pod največje uspešnice

  • Pianist, dirigent in skladatelj Jože Privšek je spisal pomembna poglavja slovenske zabavne glasbe in džeza, 30 let je bil dirigent Big Banda RTV Slovenija (sprva imenovan PORL – Plesni orkester Radia Ljubljana, nato Big Band RTV Ljubljana). Ponesel ga je na vrhunsko raven in zanj napisal več tisoč džezovskih aranžmajev. Je tudi avtor številnih izvirnih džezovskih kompozicij in pesmi, pisal je glasbo za film, televizijo in gledališče. Za ustvarjanje je prejel stanovsko Kozinovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in viktorja. Devetnajstega marca bi dopolnil 80 let, zaradi česar mu je prav letos posvečena Poletna noč.

Eva Jandl