Za še boljše počutje pred spanjem ne glejte v računalnik in telefon

28. 7. 2019 | Vir: Story
Deli
Za še boljše počutje pred spanjem ne glejte v računalnik in telefon (foto: Profimedia)
Profimedia

Poletje je na splošno čas, ko si vsi želimo biti bolj aktivni, bolj polni energije in elana. Da bi kar najbolje izkoristili prihajajoče mesece, spremenite nekatere navade, v svoj vsakdan vnesite različne aktivnosti in posledično izboljšajte svoje počutje.

1. Lepotni spanec

Spanje in dobro počutje sta dokazano tesno povezana. Kar pomislite, kolikokrat vas napade tečnoba, ko ste neprespani? Poskrbite za dober spanec in vse druge aktivnosti bodo opravljene z manjšim naporom. V posteljo pojdite bolj zgodaj, izberite pravo vzmetnico, naravnajte sobno temperaturo med 16 in 18 ˚C, pred spanjem ne glejte v računalnik in telefon ter pozabite na vsakodnevne skrbi. Ko boste naspani in polni energije, ne bo razloga, da še dodatno ne okrepite svojega uma in telesa.

2. Aktivnost brez izgovorov

Ker slabo počutje in utrujenost gotovo nista edina izgovora, ki ju imate v rokavu, je najbolje, da jih kar zapišete na list papirja, nato pa za vsakega poiščete še rešitev. Če vam pot do fitnesa preprečujeta lenoba ali slabo vreme, poskrbite za vadbo kar doma. Priskrbite si različne rekvizite (uteži, vadbeno elastiko, podlogo za jogo …) in vsaj 20 minut na dan posvetite aktivnosti. Glede na to, kako pogosto želite biti aktivni, si pripravite različne sete vaj ter vsako od njih izvajajte določen dan v tednu, takrat ko se vam ne bo hotelo na vodeno vadbo ali v fitnes. Pri izvajanju vaj doma (ali v hotelski sobi, v pisarni in kjerkoli drugje) pazite na to, da bodo te pravilno izvedene. Če niste prepričani, je na spletu dovolj informacij, da telesu ne boste naredili še več škode. V najslabšem primeru, se takrat ko želite narediti nekaj dobrega zase, odpravite na sprehod v naravo. Tudi če dežuje.

3. Najpomembnejši obrok dneva

Telo, ki je fizično obremenjeno, potrebuje zadostno količino goriva, od jutra do večera. Torej tudi in predvsem zajtrk. Že stari rek pravi, da naj se zjutraj je kot kralj, za kosilo kot meščan in zvečer kot berač. Če ste eni tistih, ki redno preskakuje zajtrk, svojo ne-zdravo navado spremenite postopoma. Začnete lahko s smutiji in proteinskimi napitki, nato vključite jogurt in skuto ter različno sadje in kosmiče. Če je vaš izgovor, da zjutraj nimate časa, si zajtrk pripravite večer prej in ga odnesite s seboj v službo, lahko pa ga pojeste že na poti.

4. Poskrbite za mišice

Poslušajte svoje telo in iz prehrane izločite tisto, kar vam ne ustreza. Če vas žitarice napihujejo, jih zamenjajte za brezglutenske izdelke, in če se po uživanju mlečnih izdelkov ne počutite storilno, pomahajte siru v slovo. Če se boste resno posvetili vadbi, je pametno v svoj jedilnik vnesti nekoliko večjo količino beljakovin. Ob proteinih marsikdo hitro pomisli na bodibilderje, toda za rast naših mišic so resnično nujni. Večina študij potrjuje, da je povečan vnos beljakovin za športnike koristen. Ugotovili so, da je priporočen vnos beljakovin nekje 2,38 g na kilogram telesne teže na dan. To najlažje vnesete z beljakovinami živalskega izvora, na primer pusto rdeče meso, piščančje ali puranje prsi, jajca in pusti mlečni izdelki, manjko pa dopolnite z beljakovinskimi napitki. Vnos beljakovin je priporočljiv 15 minut do 1 uro po fizični aktivnosti.

5. Prehranski dodatki

Odvisno od želenega cilja lahko v prehrano vključite tudi katerega od prehranskih dodatkov. O tem vam bo najbolje svetoval kar vaš osebi zdravnik ali nutricionist po tem, ko boste v pregled oddali vzorec krvi. Če svoje telo dobro poznate, potem morda že veste, česa mu primanjkuje. V prehrano lahko vključite maščobne kisline omega 3, ki imajo številne pozitivne lastnosti za fizično aktivne: vzdržujejo zdravo srce, zdrave sklepe in krvni obtok, ohranjajo normalne funkcije možganov in oči ter pomagajo pri porabi maščobe za energijo namesto glukoze. Enkrat dnevno je priporočljivo zaužiti tudi magnezijevo raztopljivo tableto, ki pomaga pri rasti mišic, prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, ohranjanju zdravih kosti, presnovi ter na splošno k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju. To sta le dva od najpogostejših prehranskih dodatkov, možnosti pa je glede na vaše potrebe ogromno.

6. Vztrajnost

Vsi, ki jim je kdajkoli uspelo na praktično kateremkoli področju, kot bistven razlog za svoj uspeh vedno navajajo to, da so vztrajali. Nič drugače ni, ko gre za vaš novi življenjski slog.

Posvojite pozitivno mentaliteto! To pomeni, da obdržite pokončno glavo tudi, ko stvari ne gredo po načrtih. In preprosto vztrajajte. Morda vam ne bo uspelo v prvem poskusu, niti v drugem ali tretjem. Vendar nikar ne odnehajte samo zato, ker ste bili dva tedna na dopustu in niste počeli ničesar drugega kot srkali kokosovo vodo na peščeni plaži. Ko pridete nazaj domov, se vrnite k rutini in nadaljujte z rekreacijo ter zdravim jedilnikom.