Poletje in intimna nega: Ta naj bo kar se da neagresivna

Poletje in intimna nega: Ta naj bo kar se da neagresivna (foto: Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock
Vir: Story
1. 8. 2020

Dolge poletne noči v objemu ljubega, v koktajl oblekici, kopalkah, na soncu ... Kdo si ne želi prijetnega poletja?

Morda naši intimni organi, saj je to čas vročine, potenja, peska, morja, bazenov … V tem letnem času so zaradi naštetega najbolj izpostavljeni okužbam in drugim nevšečnostim.

Da se bomo odlično počutile celo poletje, nam prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. iz MC Barsos, svetuje, da ves čas skrbimo za zračnost intimnih predelov – nosimo spodnjice iz bombaža ali hitrosušečih se materialov, ne pretesnih hlač ter si po vsaki osvežitvi v morju, reki, jezeru ali bazenu takoj preoblečemo kopalke. Najbolje je, da se po kopanju sprehodimo do stranišča in odtočimo vse, kar se je nabralo v mehurju (četudi tekočine ni veliko) in se oprhamo; tako odplaknemo morebitne bakterije. Nato preoblecimo kopalke. Pomembno je tudi, da dovolj pijemo.

zdravnica

Kaj pa bazeni?

Zavedati se moramo, da so bazeni lahko kljub čiščenju leglo marsikatere bolezni ali nevšečnosti, ki nam lahko pokvari počitnice. V bazenih se nikar ne namakajte, temveč le plavajte in se osvežite, nato pa takoj pojdite na stranišče, pod prho in oblecite čiste, suhe kopalke.

Poskrbimo za neagresivno nego

Ker so intimni predeli zelo občutljivi, zahtevajo pravilno in blago nego. Z agresivnimi mili lahko zelo hitro porušimo naravno pH-ravnovesje, kar lahko privede do draženja in okužb. Če poleg mlačne vode želite uporabiti še negovalno milo, uporabite sredstvo za intimno nego, katerega pH je prilagojen intimnim predelom vašega telesa. Z navadnim milom namreč lahko hitro porušimo ravnotežje sluznice, ki je tako dovzetnejša za škodljive zunanje vplive in mikroorganizme, ki povzročajo neprijetna in lahko tudi nevarna vnetja. Ravnovesje nožnice vzdržujemo tudi z uporabo neodišavljenega toaletnega papirja ter čim bolj naravnih vložkov in tamponov – naj ne bodo odišavljeni, saj parfumi še dodatno dražijo nožnico, naj ne vsebujejo klora ali dioksina, ki ju uporabljajo v postopkih beljenja. Vse bolj so v uporabi tudi pralni vložki iz čistega bombaža ali bambusa in menstrualne skodelice.

Vročina podžiga strast

Poletje je tudi čas sproščenosti; nikar ne pozabimo na primerno zaščito pri spolnih odnosih, ki nas bo zaščitila pred neželeno nosečnostjo in pred spolno prenosljivimi okužbami. Po spolnih odnosih vedno pojdimo na stranišče in izpraznimo mehur – tako odplak­nemo morebitne škodljive bakterije, ki jih lahko med spolnim odnosom prenesemo na nožnico, in se oprhajmo.

Napisala: Petra Arula

Preberite še: Novi Audi A3 Sportback – avto, kjer občutite razliko

Nova Story že v prodaji

Story