Poletni in domači recepti za prste oblizniti

Poletni in domači recepti za prste oblizniti (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
14. 7. 2019

Sveža zelenjava z vrta bo z izbranimi prelivi in polivkami ter pomakami še boljša. Da pa boste poleti popazili tudi na linijo, ne le na zdravje, naj bodo domače 'omakice' manj kalorične, a še vedno polne okusa.

Sveža zelišča z vrta klasično polivko iz olja in kisa v hipu spremenijo v novo kulinarično doživetje. Ker pa poletni čas v izobilju ponuja zelenjavo in sadje, lahko solate obogatimo tudi s sadnimi okusi. Pripravite katero od predlaganih kombinacij in se naužijte zdravih naravnih dobrot.

Polivka s svežimi zelišči

Klasični polivki, ki jo pripravite iz olivnega olja, vinskega kisa, soli in popra, dodajte še nasekljan strok česna, žličko gorčice, malce drobno sesekljanega koprca, drobnjaka in peteršilja naravnost z vrta ter sok polovice limone ali limete. Polijte po zeleni solati ali osvežite kumarično solato, s polivko pa lahko prelijete tudi solato iz paradižnika in paprike s šalotko.

Pehtran v jajčni polivki z jogurtom

Če imate na vrtu svež pehtran, ga vmešajte v jajčno polivko z jogurtom. Za pripravo potrebujete trdo kuhano jajce, ki ga v mešalniku zmešamo do gladkega in dodamo še olivno olje, sok ene limone in malce jabolčnega kisa, žličko gorčice, sol (lahko tudi nekaj sesekljanih kaper), beli poper, drobno sesekljan pehtran in jogurt. Jajčni polivki za solate pa lahko dodamo manj jogurta ali več jajc, tudi avokado za bolj kremasto strukturo, in jo tako spremenimo v pomako za zelenjavne palčke. Vanjo pomakamo palčke čvrste zelenjave – bučk, kumaric, korenčka, paprike, stebelne zelene ipd.

Avokadova pomaka s pomarančo

Zelenjavne palčke bodo odlične tudi v kombinaciji z avokadom in pomarančo. Avokadovo meso zmečkamo z vilicami ali v mešalniku, dodamo sok ene pomaranče, solimo in popramo, po želji dodamo še strok česna in začinimo s kumino. Iz avokada lahko pripravimo še nešteto drugih prelivov, na primer s kislo smetano ali celo kislim mlekom. Avokadovemu mesu primešamo malo kislega mleka, soli in popra ter uživamo v nenavadnih okusih, ki jih ponujajo zanimive kombinacije sestavin.

Olivna omaka kot preliv

Za pomakanje zelenjavnih koščkov se odlično obnese tudi omaka iz oliv. Zanjo potrebujemo črne in zelene olive v enakem razmerju, ki jih zmeljemo v mešalniku v pasto, dodamo olivno olje, sesekljan strok česna, sok ene limone, žličko gorčice, sol, poper in na drobno sesekljan peteršilj. Tako pripravljeno pomako lahko razredčimo z malce vode in jo kot preliv dodamo sveži mešani solati.

Borovničeva polivka

Če se s sprehoda vrnemo z borovnicami, iz njih lahko pripravimo borovničevo polivko. Za solatni preliv potrebujemo pest borovnic, nekaj žlic olivnega olja, sok ene limone in nekaj žlic balzamičnega kisa, polivko po okusu še solimo. Če želimo, lahko za piko na i polivki iz borovnic dodamo še zelo na drobno sesekljane iglice rožmarina.

Jagodna polivka za špinačo

Če imamo na vrtu jagod v izobilju, iz njih pripravimo polivko za špinačno solato. Špinačne listke narežemo na trakove, pol avokada narežemo na majhne kocke, feta sir z rokami razdrobimo po špinači. Solato prelijemo z jagodno polivko, ki jo pripravimo v mešalniku iz pesti svežih jagod, žličke olivnega olja, soka polovice limone, ščepca soli in popra, čajne žličke kokosovega sladkorja, drobno sesekljanega česna in drobno sesekljanih listov timijana. g

Sadna polivka z jagodičevjem

Sestavine:

jagode

maline

robide

rdeči ribez

črni ribez

borovnice

zelena solata

bučna semena

sir z modro plesnijo

feta sir

maline

robide

1 Izbrano jagodičevje v mešalniku zmeljemo v gladko maso, po potrebi prelijemo čez sito, da bo omaka popolnoma gladka – brez pešk. Sadno polivko prelijemo v steklen vrček.

2 Zeleno solato natrgamo na majhne koščke in razporedimo po večjem krožniku, po solati razporedimo bučna semena ter z rokami zdrobimo feto in sir z modro plesnijo, dodamo še nekaj malin in robid za okras.

3 Solatni krožnik postavimo na mizo skupaj s sadno polivko v vrčku in jo prelijemo po solati tik pred postrežbo.

Solatni preliv z inčuni

Sestavine:

3 vloženi inčuni

1 strok česna

čajna žlička gorčice (ali gorčična semena)

grobo mleta sol

beli poper

parmezan

2 rumenjaka

limona

1 dl repičnega olja

rdeča pesa

rukola

kozji sir

orehova jedrca

1 V možnarju naredimo pasto iz inčunov, nasekljanega stroka česna, gorčice, soli, popra in naribanega parmezana.

2 V mešalniku na hitro zmešamo 2 rumenjaka, počasi in izmenično dodajamo limonin sok in repično olje, da nastane gladka zmes. Na koncu v zmes primešamo še pasto iz možnarja.

3 Rdečo peso očistimo in z lupino kuhamo v vodi približno 45 minut, nato jo polijemo s hladno vodo in ohladimo, olupimo in narežemo na kocke.

4 Polivko prelijemo po solati iz kock rdeče pese, rukole, kock kozjega sira in orehovih jedrc, ki jih zložimo v manjši kozarček za vlaganje.

Medena polivka z gorčico

Sestavine:

1 limona

5 žlic medu

1 žlička gorčice

50 ml sončničnega olja

50 ml repičnega olja

sol

poper

1 Limonino lupinico nastrgamo in ožamemo sok. V limonin sok vmešamo med in gorčico.

2 Na koncu prilijemo še sončnično in repično olje ter polivko dobro zmešamo in na koncu solimo ter popramo po okusu.

3 Polivka se odlično ujame z listnatimi solatami, polijete jo lahko tudi po rukoli ali radiču, odlična pa bo v kombinaciji mešane zelenjave – osvežilne zelene solate, kumar in češnjevega paradižnika.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri