Priljubljena jed, ki se prileže v poletnih dneh, ko je sezona paprik na vrhuncu.
Sestavine za paradižnikovo omako:
(količina za 6 do 7 nadevanih paprik)
700-800 gramov paradižnikovih pelatov
1/2 rumene čebule
2 stroka česna
2 žlici dvojnega paradižnikovega koncentrata
2 žlici sladkorja
vsaj 1 ali 1,5 čajne žličke soli
1 čajna žlička sladke paprike v prahu
beli poper po okusu
nekaj listkov sveže bazilike
nekaj vejic svežega drobnjaka
Opcijsko za zgostitev: 1 dl vode + žlica moke
Sestavine za polnjene paprike:
300 gramov srednjezrnatega riža
300 gramov mletega mesa (mešanega ali govejega)
1/2 rumene čebule
majhen šopek svežega peteršilja
sol in poper po okusu
6-8 paprik babur
zobotrebci
Postopek:
Najprej pripravimo nadev. V vroči ponvi popečemo meso. Ko spusti maščobo in se malo popeče, na tej maščobi popečemo še drobno narezano čebulo. Sestavini posolimo in pražimo, da se čebula razpusti. Takšni dodamo riž in ga minuto ali dve pražimo. Prilijemo 1 liter vode. Dodamo sol in poper ter riž skuhamo do al-dente teksture.
Po potrebi prilijemo še malce vode, če ta med kuhanjem izhlapi.
Kuhani rižoti primešamo narezan svež peteršilj in jo odstavimo.
Med kuhanjem riževega nadeva pripravimo omako. Čebulo drobno narežemo in jo popražimo na malce olja. Popraženi čebuli dodamo narezan česen, sladko papriko, mezgo in poper. Pražimo minutko, nato pa primešamo svež paradižnik. Pražimo minuto ali dve, nato pa zalijemo s pelati. Prilijemo še 2 do 3 dl vode, dodamo sol, sladkor in poper ter baziliko in drobnjak. Premešamo in na nizkem ognju kuhamo vsaj 15 do 20 minut.
Paradižnikovi omaki odstranimo drobnjak in baziliko ter jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Rižoto nadevamo v izdolbene paprike in jih pritrdimo z zobotrebcem. Položimo jih v paradižnikovo omako in jih kuhamo nadaljnjih 15 do 20 minut, odvisno od želene kuhanosti paprike.
Če želimo omako dodatno zgostiti, kuhane paprike poberemo iz omake. V manjši posodi fino zmešamo 1 do 2 dl vode in moko. Vsebino med rednim mešanjem zlijemo k paradižnikovi omaki. Omako zavremo in kuhamo nadaljnjo minuto, da se malce zgosti, nato pa jo dodamo h kuhanim nadevanim paprikam.
Poleg nadevanih paprik postrežemo kruh ali krompirjev pire ali pa jih jemo kar same.
Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec