Polnjene paprike po receptu Ane Žontar Kristanc

25. 7. 2020 | Vir: Story
Deli
Polnjene paprike po receptu Ane Žontar Kristanc (foto: Profimedia)
Profimedia

Priljubljena jed, ki se prileže v poletnih dneh, ko je sezona paprik na vrhuncu.

Sestavine za paradižnikovo omako:

(količina za 6 do 7 nadevanih paprik)

700-800 gramov paradižnikovih pelatov

1/2 rumene čebule

2 stroka česna

2 žlici dvojnega paradižnikovega koncentrata

2 žlici sladkorja

vsaj 1 ali 1,5 čajne žličke soli

1 čajna žlička sladke paprike v prahu

beli poper po okusu

nekaj listkov sveže bazilike

nekaj vejic svežega drobnjaka

Opcijsko za zgostitev: 1 dl vode + žlica moke

Sestavine za polnjene paprike:

300 gramov srednjezrnatega riža

300 gramov mletega mesa (mešanega ali govejega)

1/2 rumene čebule

majhen šopek svežega peteršilja

sol in poper po okusu

6-8 paprik babur

zobotrebci

Postopek:
Najprej pripravimo nadev. V vroči ponvi popečemo meso. Ko spusti maščobo in se malo popeče, na tej maščobi popečemo še drobno narezano čebulo. Sestavini posolimo in pražimo, da se čebula razpusti. Takšni dodamo riž in ga minuto ali dve pražimo. Prilijemo 1 liter vode. Dodamo sol in poper ter riž skuhamo do al-dente teksture.

Po potrebi prilijemo še malce vode, če ta med kuhanjem izhlapi.

Kuhani rižoti primešamo narezan svež peteršilj in jo odstavimo.

Med kuhanjem riževega nadeva pripravimo omako. Čebulo drobno narežemo in jo popražimo na malce olja. Popraženi čebuli dodamo narezan česen, sladko papriko, mezgo in poper. Pražimo minutko, nato pa primešamo svež paradižnik. Pražimo minuto ali dve, nato pa zalijemo s pelati. Prilijemo še 2 do 3 dl vode, dodamo sol, sladkor in poper ter baziliko in drobnjak. Premešamo in na nizkem ognju kuhamo vsaj 15 do 20 minut.

Paradižnikovi omaki odstranimo drobnjak in baziliko ter jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Rižoto nadevamo v izdolbene paprike in jih pritrdimo z zobotrebcem. Položimo jih v paradižnikovo omako in jih kuhamo nadaljnjih 15 do 20 minut, odvisno od želene kuhanosti paprike.

Če želimo omako dodatno zgostiti, kuhane paprike poberemo iz omake. V manjši posodi fino zmešamo 1 do 2 dl vode in moko. Vsebino med rednim mešanjem zlijemo k paradižnikovi omaki. Omako zavremo in kuhamo nadaljnjo minuto, da se malce zgosti, nato pa jo dodamo h kuhanim nadevanim paprikam.

Poleg nadevanih paprik postrežemo kruh ali krompirjev pire ali pa jih jemo kar same.

 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec