Ob zajtrku si ga nalijemo brez veliko razmišljanja, znanstveniki pa zdaj ugotavljajo, da ta napitek v telesu morda naredi veliko več kot zgolj poteši žejo.
Nedavna raziskava je pokazala, da lahko redno uživanje pomarančnega soka vpliva na delovanje tisočih genov v naših imunskih celicah. Mnogi med njimi pomagajo uravnavati krvni tlak, umirjati vnetja in nadzirati, kako telo predeluje sladkor - vse to pa je ključno za dolgoročno zdravje srca.
2 meseca pili 1/2 litra na dan
V raziskavi so spremljali odrasle, ki so dva meseca vsak dan pili 500 ml (ali pol litra) čistega pasteriziranega pomarančnega soka. Po 60 dneh je veliko genov, povezanih z vnetji in višjim krvnim tlakom, postalo manj dejavnih. Med njimi so bili NAMPT, IL6, IL1B in NLRP3, ki se običajno vključijo, ko je telo pod stresom. Manj dejaven je postal tudi drug gen, SGK1, ki vpliva na sposobnost ledvic, da zadržujejo natrij (sol).
Takšne spremembe se ujemajo s prejšnjimi ugotovitvami, da lahko vsakodnevno pitje pomarančnega soka zniža krvni tlak pri mladih odraslih.
To je pomembno, ker ponuja možno razlago, zakaj je bil pomarančni sok v več raziskavah povezan z boljšim zdravjem srca.
Ta nova raziskava zdaj namreč kaže, da sok ne povzroča le dviga krvnega sladkorja. Namesto tega sproži majhne premike v telesnih regulacijskih sistemih, ki zmanjšujejo vnetje in pomagajo krvnim žilam, da se sprostijo.
Naravne spojine v pomarančah, še posebej hesperidin - citrusni flavonoid z antioksidativnimi in protivnetnimi učinki - očitno vplivajo na procese, povezane z visokim krvnim tlakom, ravnovesjem holesterola in presnovo sladkorja.
Odziv se razlikuje tudi glede na telesno težo. Ljudje z višjo telesno maso so kazali večje spremembe genov, povezanih s presnovo maščob, medtem ko so vitkejši prostovoljci pokazali izrazitejše učinke na vnetne procese.
Inzulinska rezistenca, holesterol in presnova
Sistematični pregled nadzorovanih kliničnih študij, ki je zajel 639 udeležencev iz 15 raziskav, je pokazal, da redno uživanje pomarančnega soka znižuje inzulinsko rezistenco in raven holesterola v krvi. Inzulinska rezistenca je ključen dejavnik pri prediabetesu, visok holesterol pa je znano tveganje za bolezni srca.
Your daily orange juice could be helping your heart https://t.co/tfGpXhXG34pic.twitter.com/Y5WMuat2NT
— HealthIT Policy (@HITpol) November 29, 2025
Druga analiza, osredotočena na odrasle s prekomerno telesno težo in debelostjo, je pokazala majhna znižanja sistoličnega krvnega tlaka in povečanje ravni lipoproteina visoke gostote (HDL), pogosto imenovanega 'dobri holesterol', po več tednih vsakodnevnega uživanja pomarančnega soka. Čeprav so te spremembe majhne, lahko tudi drobne izboljšave krvnega tlaka in holesterola, vzdrževane skozi leta, pomembno vplivajo na zdravje.
Dodatni namigi prihajajo iz raziskav, ki preučujejo metabolite - majhne molekule, ki nastajajo, ko telo predeluje hrano. Nedavni pregled je pokazal, da pomarančni sok vpliva na poti, povezane z uporabo energije, komunikacijo med celicami in vnetji. Morda vpliva tudi na črevesno mikrobioto, ki jo čedalje bolj povezujemo z zdravjem srca.
Ena od raziskav je pokazala, da je pitje soka rdečih pomaranč en mesec povečalo število črevesnih bakterij, ki proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline. Te pomagajo ohranjati zdrav krvni tlak in zmanjševati vnetja. Prostovoljci so imeli tudi boljši nadzor krvnega sladkorja in nižje ravni vnetnih markerjev.
Ljudje z metaboličnim sindromom - skupek dejavnikov tveganja, ki vključuje visok krvni tlak, povišan sladkor in odvečno telesno maščobo - imajo lahko še posebej izrazite koristi.
V eni izmed raziskav je vsakodnevno uživanje pomarančnega soka izboljšalo funkcijo notranje stene krvnih žil, imenovane endotelij, pri 68 debelih udeležencih. Endotelna funkcija opisuje, kako dobro se krvne žile sproščajo in širijo, boljša funkcija pa je povezana z nižjim tveganjem za srčni napad.
Prav nič pa ne vpliva na trigliceride
Vse raziskave ne poročajo enakih rezultatov. Obsežnejša analiza koncentracij maščob v krvi je na primer ugotovila, da se ravni lipoproteina nizke gostote (LDL), pogosto imenovanega 'slabi holesterol', pogosto znižajo, medtem ko se druge maščobne vrednosti, kot sta trigliceridi in HDL, morda ne spremenijo bistveno. Kljub temu lahko redni pivci pomarančnega soka še vedno pridobijo koristi.
Raziskava med 129 delavci v tovarni pomarančnega soka v Braziliji je pokazala nižje ravni apolipoproteina B (apo-B) v krvi - markerja, ki odraža število delcev, ki prenašajo holesterol in so povezani s tveganjem za srčni napad.
Pomarančni sok ni le 'sladkorna bomba'
Skupaj dokazi izzivajo predstavo, da je pitje citrusnih sokov le uživanje sladkorja v kozarcu.
Cela pomaranča ostaja boljša izbira zaradi vlaknin, a zmerni vsakodnevni kozarec čistega pomarančnega soka ima očitno učinke, ki se sčasoma kopičijo.
Ti vključujejo zmanjševanje vnetij, podporo boljšemu pretoku krvi in izboljšanje številnih krvnih markerjev, povezanih z dolgoročnim zdravjem srca. Spominja nas, da imajo vsakdanja živila lahko večji vpliv na telo, kot bi pričakovali.
Vir: The Conversation, Science Alert
Preberite si tudi: To se zgodi z zdravjem tistih, ki vsaj enkrat tedensko jedo sir
