Popotovanje po Avstraliji - razdalje niso ovira!

Popotovanje po Avstraliji - razdalje niso ovira! (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
25. 4. 2017

Za deželo 'tam spodaj' si je treba vzeti čas. In se po njej voziti – ne leteti –, saj je njena izjemnost prav v razdaljah in širnem nebu, kakršnega ne najdete nikjer na svetu.

Vlak indian pacific

Po Avstraliji je zelo zanimivo potovati z avtobusi ali vlaki. Eno najlepših železniških doživetij je potovanje z vlakom Indian Pacific, ki preči celino od vzhoda do zahoda, od Sydneyja do Pertha, od pacifiškega do indijskega oceana. Popelje nas skozi raznolike pokrajine, nenavadne kraje in prostrano planjavo Nullarbor, kjer na električnih drogovih (zaradi pomanjkanja dreves) gnezdijo klinorepi orli, simbol tega vlaka. Pravijo, da bi si moral to potovanje, ki je dolgo 4.352 kilometrov in traja 65 ur, vsaj enkrat v življenju privoščiti vsak pravi Avstralec. Res izjemno doživetje!

Melbourne

Čeprav Sydney s svojo opero in mostom simbolizira Avstralijo, je zeleni Melbourne metropola, ki najbolj preseneti, in je dobro izhodišče za številne izlete v hribe in ob morje. Glavno mesto Viktorije je polno parkov in galerij, zanimivih trgovin, pestre kulinarike, kulture in športa. Z lego ob reki Yarri in morju, s posrečeno mešanico moderne in klasične arhitekture ter podeželskim šarmom si res zasluži svetovni naziv 'the most livable city' – mesto, v katerem je prijetno živeti. Botanični vrt, ploščad Federation Square, stadion MCG, obmorske promenade ... Vredno si je vzeti čas zanj.

Tasmanija

Otoško državico po razgibanosti lahko primerjamo s Slovenijo, le da je trikrat večja in nekajkrat manj poseljena. Najkrajša pot tja je z ladjo ali letalom iz Melbourna. Lahko raziskujete avstralsko kaznjeniško preteklost (Port Arthur, Sarah Island), pohajkujete po zgodovinskih mestecih, uživate na slikovitih obalah, občudujete pragozdove in odseve na divjih rekah, ki so jih Zeleni v osemdesetih letih prejšnjega stoletja rešili pred zajezitvijo, ali se podate na katerega od številnih pohodov po hribih v neokrnjeni naravi. Najznamenitejši je 80-kilometrski Overland Track.

Razgibanost obalnih cest

Kdo vsaj s fotografij ne pozna Velike oceanske ceste? Vendar ob avstralski obali pogosto naletimo na osupljive naravne tvorbe in različna presenečenja. Le da se je namesto po avtocestah treba zapeljati po manj 'uhojenih' poteh. Eni takšnih manj znanih, a dih jemajočih lepotic, sta obalni cesti od Melbourna do Sydneyja in od Melbourna do Adelaide. Slednja se nadaljuje tam, kjer se Velika oceanska cesta uradno konča in trume turistov razkropijo. Samotni svetilniki, divje obale, podzemne jame, sipine velikanke, močvirja polna ptic, slikovite vasice, nebeška modrina vulkanskega jezera ...

Otok Fraser

V državi Queensland vas bo gotovo zamikal Veliki koralni greben, zato na poti proti Cairnsu nikakor ne izpustite Fraser Islanda, največjega peščenega otoka na svetu. Na njem najdete deževne gozdove, področja mangrova, sladkovodna jezera, bujno rastlinje in raznoliko živalstvo, neskončne peščene plaže (ki so obenem ceste). Najosupljivejše pa so mivke vseh barv – bele, rumene, rdeče, rjave, črne ... Ponudba je tako pestra, da ne pozabite na stekleničko, kamor si jih boste shranili za spomin. Mogoče je najeti terensko vozilo in se popeljati po peščenih kolesnicah. Raj za fotografe.

Rdeči center

Če ste si za Avstralijo vzeli bolj malo časa, priletite v mesto Adelaide v Južni Avstraliji in odletite domov iz Darwina v Severnem teritoriju. Razdaljo (3.200 km) prevozite, saj se v njej razteza bistvo celine. Na poti po Stuart Highway (imenovani po škotskem raziskovalcu, ki je kot prvi Evropejec prečil Avstralijo od J do S) vas bodo navdušili 'odštekani' podzemni Coober Pedy, rdeča velikana Uluru in Katatjuta, mogočni Kraljevi kanjon, puščavsko mesto Alice Springs ... in cesta, izginjajoča v trepetajoči rdeči neskončnosti. Ne pozabite na zvezdnatem nebu poiskati Južni križ.

Katarina Mahnič