Posebna vez med sorojenci: Svoje sestre pa ne dam!

Posebna vez med sorojenci: Svoje sestre pa ne dam! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
14. 3. 2017

Sestrstvo je čisto posebna, v veliko primerih izjemno trdna vez.

Odnos med sestrama naj bi veljal za enega najbolj edinstvenih odnosov med sorojenci, raziskave namreč kažejo, da imata lahko brata ali pa brat in sestra sicer prav tako bogat odnos, a se lahko sestre med seboj pogovarjajo o več stvareh, imajo več stikov in so si v večjo (emocionalno) pomoč, ko gre za podporo ali nasvet. Sestre se seveda lahko tudi prepirajo – saj veste tisti stereotipni spori o oblekah in ličilih – in tekmujejo, a so si na koncu še bližje kot pred tem.

Za tovrsten odnos naj bi veljajo tudi, da se lahko v poznejšem živ­ljenjskem obdobju zelo izboljša, če sestre v mlajših letih niso bile ravno na isti valovni dolžini. A nesporno dejstvo je, da je izkušnja sestrstva edinstvena s svojo zgodbo, s svojo dinamiko, tako kot je tudi vsak par sester edinstven. Kako svoj odnos s svojimi različno starimi (pol)sestrami vidijo in dojemajo znane Slovenke? Kaj jim pomeni v primerjavi z drugimi odnosi? Zakaj je sestrstvo zanje tako posebno?

Sestra dvojčica

Arhitektka Leticia Yebuah Slapnik, ki jo bomo lahko kmalu spremljali tudi v oddaji Zvezde plešejo, ima sestro dvojčico, operno pevko Ireno Yebuah Tiran. Leticia pravi, da je to zanjo pravi blagoslov in da je Irena njena resnična sorodna duša, ki jo popolnoma razume.

Zaupa ji prav vse

"To je res neopisljiv odnos, ki je navadno veliki večini nerazumljiv. Midve sva res skoraj kot eno. In ta odnos sem vedno doživljala in ga še doživljam kot pozitiven. Razlika je predvsem v tem, da imava dejansko isti genski zapis, ker sva enojajčni dvojčici. In zelo zelo podobno razmišljava. Tako nama velikokrat sploh ni treba nečesa izreči naglas, ker že veva, kaj in kako. Zaupam ji lahko popolnoma vse. Zelo redko se zgodi, da se v nečem ne strinjava. In zelo potrebujeva tudi fizično bližino. Verjamem, da zna biti ta odnos za okolico včasih tudi naporen in obremenjujoč­.­­..­ Ker sva res veliko skupaj. Slišiva se tudi po desetkrat na dan. Ker sva bili rojeni s carskim rezom, ne veva točno, katera je dejansko starejša. Sestro so pač prvo 'potegnili' ven in je zato uradno starejša. Vprašanje je, kako bi bilo, če bi prišli ven po naravni poti. Je pa vseeno nekako prevzela vlogo starejše sestre in se je to na trenutke kazalo tudi v najinem odnosu."

Včasih 'minus' za okolico

"Nikoli si nisem želela biti drugačna. Za naju ni minusov. Verjamem pa, da je za okolico kdaj pa kdaj tudi minus, da sva ves čas skupaj ..." Leticia nam pove, da je bilo zaradi njune povezanosti tudi že kar nekaj izjem­no komičnih prigod. "Ob neki priložnosti je mene z možem bratranec (s katerim sva z Ireno tudi zelo povezani, saj sta njegova mama in najina mama prav tako sestri dvojčici) povabil na kosilo, saj nam je v manjšem požaru zgorela kuhinja. Tisti dan sem se seveda po telefonu pogovarjala z Ireno in ji ob zaključku pogovora dejala: "Saj se vidimo na kosilu pri bratrancu." In ona ni nič vedela o povabilu na kosilo. Pa sem ji rekla: "Ah, verjetno je bratranec predvidel, da ti bom jaz povedala." In smo vsi veselo prišli na kosilo! Ob koncu obeda sta nama bratranec in njegova žena priznala, da je bilo povabilo dejansko namenjeno samo nama z možem, ker sva imela še uničeno kuhinjo. In da sta začela hitro na mizo nositi dodaten pribor in krožnike, ko sta skozi okno videla, da prihajamo štirje namesto dveh. Zdaj se šalimo, da pri nama za ceno ene dobiš dve!

Pisali sta si pisma

Na vprašanje, ali se je odnos v vseh teh letih kaj bistveno spremenil, Leticia odgovarja, da tega ni opazila. "Morda bi se moral. Ne vem ... Sem pa sestro zelo pogrešala, ko je študirala v Salzburgu. Takrat namreč ni bilo vseh možnih družbenih omrežij in Skypa, preko katerega bi lahko nemoteno komunicirali. Sva si pa zato napisali kup pisem. Tisto obdobje je bilo zame kar težko, ampak je minilo. Zdaj sva spet skupaj in najin odnos je še vedno čudovit."

Starejša polsestra

Pevka Teja Saksida ima 12 let starejšo polsestro Ines, ki jo kliče kar Ina, čeprav sploh ne ve točno, od kod izvira ta vzdevek. "Zame je Ines zanimiva in nežna oseba, zelo čutna. Delala je kot računalničarka, a jo zanima tisoč drugih stvari, tako da ve marsikaj." Med njima je globoko vez spletel oče. "Imeti sestro zame pomeni nenavadno močno vez, tudi če se ne vidiva veliko. Pogosto se spom­nim nanjo in čutim, da je nekje nekdo, ki v mojem srcu zaseda velik prostor. Dejstva, da je starejša, niti ne opazim, saj je v notranjosti zelo mladostna. Res pa je, da je tako v zadnjih letih, v najstniških letih pa se v najinem odnosu nisem ravno znašla. Glavna razlika je tiha, a zelo globoka vez, ki jo je med nama 'spletel' najin oče Tomaž. Ta vez je neopisljiva, čustveno in duhovno zelo močna in nenadomestljiva. Razumem jo kot nadaljevanje odnosa, ki sva ga vsaka posebej gojili z najinim očetom. Ta posebna povezanost, ki pride do izraza vsakič, ko se srečava, mi res veliko pomeni. In nekako se mi zdi, da ne bo nikoli ugasnila. Že dejstvo, da vem, da bom vsakič, ko jo srečam, vesela, pove dovolj. In tudi če ne bom imela idealnega dneva, se bom z njo počutila domače."

Okrepili razrahljano vez

Čeprav v času Tejinega zgodnjega otroštva sestri skupaj nista preživeli ravno veliko časa, se ji vseeno zdi, da jima je bilo lepo. "A moja (za okolico) naporna puberteta je vez zelo zrahljala, saj se v odnosu res nisem znašla, zavračala sem vse, kar naj bi po nekih nenapisanih pravilih morali gojiti, torej tudi družinske odnose. Ko se je to umirilo, sva počasi nazaj vzpostavili vez, ki se je prej tako močno trgala. Njeni hčerki sta naju na neki način povezali, dekleti sta me prepričali predvsem s svojim zanimanjem za glasbo, prek katere smo se me tri po svoje povezale. Potem je prišla nenadna smrt najinega očeta, ki naju je še bolj povezala. Od takrat se vez ne spreminja, ostaja edinstvena in zame ena najpomembnejših. Pri tem bi omenila še vlogo moje mame, ki najin odnos s sestro tiho, a zelo učinkovito spodbuja, za kar sem ji nadvse hvaležna. Ina in njena celotna družina tudi njej pomenita velik del družine Saksida," pojasni. Čeprav Teja pravi, da sta, ker nista »pravi« sestri, verjetno preživeli skupaj manj časa, kot bi ga sicer, se ji zdi, da količina skupaj preživetega časa ni pomembna. "Zaradi tega je morda ostala zgolj navada, da se vidiva bolj poredko, a takrat to druženje doživljam bolj intenzivno, tako da me to ne moti."

Mlajša sestrica

Vizažistka Maja Šušnjara, približno tri leta starejša sestra modne oblikovalke Nine Šušnjara, pravi, da je njena mlajša sestra pravzaprav njena učiteljica v številnih stvareh. "Radi pa se tudi pošaliva, da sva s popkom povezani in te vezi se ne da nikoli pretrgati," je povedala. To, da se Maja Šušnjara ne spom­ni življenja, ko je bila še edinka, je po njenih besedah njena mlajša sestra torej v vseh pogledih del nje in njenega življenja. "To, da imaš sestro, da se z njo tako dobro razumeš, da te pozna v najmanjši kotiček tvoje biti, da imaš ob sebi osebo, na katero se lahko vedno in kadarkoli zaneseš, da si dopolnjuješ stavke in razmišljaš enako, da se znaš tudi ne strinjati in da se z nekom v celoti sprejemaš, to je vse. Imam kar precej kolegic in le nekaj tistih pravih prijateljic, ki jih v neki meri lahko primerjam s sestrskim odnosom. To, da lahko ta dva odnosa primerjam, je morda tudi moje merilo, s kom se resnično počutim dobro. Razlika seveda obstaja, saj je sestra prva, ki bo brez besed, vprašanj in prošenj naredila zate tisto, kar potrebuješ in kar bi bilo zate najboljše. In obratno, seveda. Imeti sestro, s katero se resnično razumeš, pomeni imeti ob sebi nekoga, ki te bo tolažil, ko bo to potrebno, še bolj pa je pomembno to, da se iskreno in nesebično veseli tvojih uspehov, napredka in sreče. Vedno imava ob sebi nekoga, ki te podpira, ti svetuje, je pripravljen v nedogled razpravljati o temah, ki so zate pomembne. Pri tem pa je prednost, da je sestra sposobna izhajati iz tebe, ne iz sebe."

Sestra je tudi ogledalo

Maja pravi, da je prednosti ogromno in da na slabosti hitro pozabiš. "Seveda se z Nino tudi spričkava, tako da vsi zbežijo, ampak čez dve minuti na to že pozabiva. Obe sva precej temperamentni in strastni, tako da včasih zadeve reagirava burno, ampak je tudi tega vse manj, saj se obe učiva, da je veliko v načinu komunikacije. Sestra je nehote tudi tvoje ogledalo, v pozitivnem in negativnem smislu. Lažje omeni stvari, ki so neprijetne, a zaradi njih rasteš, se razvijaš. Zato bi rekla, da najin odnos skupaj z nama raste in se poglablja na način, ki ga ne morem primerjati z nobenim drugim odnosom. Karakterno sva si precej različni, a sva se skozi leta naučili ena drugo sprejeti takšne, kot sva, z vsemi muhami, manj prijetnimi lastnostmi ter razlikami in podobnostmi. Zato si zdaj pustiva prostor, ki ga vsaka potrebuje, pustiva si čas za stvari in tudi pogovoriti se znava o situacijah, kadar se kje zatakne. In to najino vez verjetno dela močnejšo."

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografije: Shutterstock