Poskusili smo Junc Beef Jerky – prigrizek iz začinjene eko govedine!

Poskusili smo Junc Beef Jerky – prigrizek iz začinjene eko govedine! (foto: Štartaj Slovenija Press) Štartaj Slovenija Press
15. 10. 2017

Med osmerico izbrancev, ki se potegujejo za naziv HIT PRODUKT leta v Sparovem projektu Štartaj Slovenija, se je znašla tudi gurmanska pogruntavščina štirih klenih fantov, ki so na trgu najbolj pogrešali okusen beljakovinski prigrizek za aktivne in čez dan pogosto lačne fante in punce, ki se veliko ukvarjajo s športom in fitnesom.

Vse skupaj pa se je seveda zgodilo po sosledju nadvse zabavnih naključij.

To bi lahko jedel vsak dan!

Najprej se je nad nenavadnim prigrizkom čez vse navdušil Klemen Gorenšek, ki je kot operni pevec pred tem pogosto iskal svoj dnevni energijski 'fiks' v čokoladicah. A ker za pevca te niso najbolj zdrava in optimalna izbira, je kmalu postal eden tistih, ki je bil deležen Andraževih 'džrkijev'. Nad njimi se je hipno in tako navdušil, da naj bi ob priliki celo vzkliknil: 'Pa to bi lahko jedel vsak dan!', Andraž pa mu je poslej rezine suhe govedine na njegovo prošnjo večkrat prinašal, da jih je lahko nato po mili volji grickal med in po petju v opernih produkcijah.

A ker so sčasoma Andražu 'zaloge' prigrizkov vse hitreje pošle, so Klemen in njegovi prijatelji na trgovskih policah pričeli zaman iskati nekaj, kar bi bilo vsaj prilbižno podobnega.

Takrat se jim je posvetilo: kaj pa, če bi iz prigrizka iz sušene govedine naredili kar lasten posel?

Pri njihovi ideji so jih izdatno opogumljali odzivi vseh, ki so jim suhomesnati prigrizek kdajkoli ponudili. Nad prigrizkom so bili tako že navdušeni njihovi starši, ki so sicer 'stari mački' v izdelavi suhomesnatih izdelkov, in prijatelji, ki so kot veliki športniki v Beef Jerkyjih videli dober nadomestek za sicer manj okusne beljakovinske pripravke, ki jih vsako aktivno telo še kako potrebuje. Ne nazadnje se je Jerkyjev 'nalezla' še skupina Američanov, ki so bili družno mnenja, da so 'džrkiji zagotovo neprimerno okusnejši od njihovega sladkega sr*nja'.

Junc Beef Jerky so rojeni!

Tako so se prijatelji in bratje Blaž in Andraž Lečnik ter Boštjan in Klemen Gorenšek odločili, da na trg prav zares 'splavijo' prvi slovenski bio energetski mesni prigrizek iz sušene govedine z začimbami, ki so mu dali nadvse zanimivo ime Junc Beef Jerky.

Ker pa se zgolj z izgotovljenim produktom, pa naj bo ta še tako domišljen, poslovna ideja še ne konča, je njihov skupen podjetniški projekt čakala še ena velika prelomnica.

Klemen in Boštjan sta bila namreč prepričana, da si njihov produkt več kot zasluži svoj častni prostor na posebnih policah v vseh megamarketih Interspar, zato sta fante prijavila v novo, drugo sezono podjetniškega izziva Štartaj Slovenija in imela prav. Z njihovim skupnim produktom v kar treh okusih sta uspela prepričati tudi Sparovo strogo žirijo.

"Svoje ideje zelo verjetno ne bi zmogli v celoti realizirati brez projekta Štartaj Slovenija, ki je izvrstna priložnost za vsakega, ki želi lansirati nov produkt ali celo novo tržno nišo," je prepričan Klemen Gorenšek. "In Junc Beef Jerky vsekakor je novost, še posebno na slovenskih policah. Večina ljudi pri nas namreč niti ne zna izgovoriti imena, ki je Bif Dž'rki."

beef jurky

Beef Jerky na testu!

Ker smo imeli priložnost tudi sami poskusiti Beef Jerkyje, vam lahko v nadaljevanju povemo naslednje ...

Junc Beef Jerky - čili pekoči

Kot prvega smo se lotili kar tistega, ki je obljubljal ostrejši priokus. Kot pri vsaki prehranski novosti, se nam je verjetno zdelo, da bomo v tem primeru še najmanj tvegali, saj nam je okus pekočega čilija precej ljub in že dobro znan. Potem pa nas je najprej presenetila vsebina sicer ličnega temnega škrniclja s simpatično lisasto kravico in bradatim razbojnikom.

V njej smo namreč našli trde rezine posušene govedine, ki je v resnici ni bilo mogoče grizljati kot običajen krompirjev čips. A ker so brbončice že ob prvem ugrizu praktično takoj zaplesale, smo kmalu sami našli pravi način za to, kako iz prvega koščka s čilijem začinjene suhe govedine iztisniti kar največ. Pravzaprav se nam je takrat posvetilo, da bi ime Jerky lahko povezali tudi s tem, kako je mogoče iz njega 'iztržiti' kar največ. Čeravno ga bodo morda nekateri po malem grickali, drugi pa ga košček po koščku trgali z zobmi in nato neumorno žvečili za še več okusa, pa smo ga sami v ustih najprej dodobra zdržkali. Da pa bi slednje zares razumeli, ga boste morali najprej kar sami poizkusiti.

Naj samo še dodamo, da je čili priokus sicer odličen in v ostrini še vedno dovolj zmeren, da bodo v njem uživali tudi občutljivejši, pa okus odlične sušene govedine vendarle prevlada.

Tudi zato nam nato ni bilo več težko preizkusiti še rezine iz naslednjega škrniclja ...

Junc Beef Jerky - riček

Ker smo zdaj že vedeli, kako se 'zadevi' streže, smo bili lahko tokrat bolj pozorni na okus. In ugotovili, da okus ričkovega olja in semen dajejo temu nenavadnemu mesnemu prigrizku prav zares edinstven okus.

Med preizkušanjem Jerkyjev smo tokrat ugotovili še, da so Jerkyji lahko tudi odličen nadomestek za vse vrste običajnih ter veliko manj zdravih prigrizkov. Medtem ko razni hrustljavi ocvrtki hitro kopnijo v ustih v pregrešno velikih količinah, ima človek že z eno samo rezino Jerkyjev toliko dela (grizenja, cuzanja in žvečenja), da so brbončice in želodček zadovoljena, še preden si zaželimo še enega. In takrat smo bili toliko bolj veseli, da škrnicelj Beef Jerky premore tudi praktično zadrgo, zaradi katere bodo preostali Jerkyji lahko počakali na naslednji klic lakote.

Junc Beef Jerky - original

Zadnji je v našem posebnem testu (z zaenkrat omejenim vzorcem testirancev, ki ga bomo v bližnji prihodnosti zagotovo še razširili) prišel na vrsto okus, za katerega smo sprva verjeli, da gre zgolj za okus govedine, torej brez vseh začimb. Težko bi se bolj motili. Tudi Beef Jerky original je namreč začinjen, a nam zaenkrat še ni uspelo povsem razkrinkati njega skrivnostne recepture. Lahko pa zato vendarle povemo vsaj eno: že majhen košček originalnega Jerkyja človeku v ustih pričara okus zares odličnega in zajetnega govejega zrezka.

In človek naenkrat ni več prav nič lačen. Resno!

Morda vas bo zanimalo!

beef jerkyŠe nekaj zanimivosti o govejih Jerkyjih:

  • Izraz Jerky so poznali že v indijanskem plemenu Quechua in predstavlja starodaven način konzerviranja govedine.
  • Pri pripravi Jerkyjev so uporabljeni le najboljši deli 100% slovenske eko govedine in dodane različne začimbe.
  • Junc Beef Jerky ima zelo visoko vsebnost beljakovin (približno 55g na 100g izdelka), zato je odlično dopolnilo pri zagotavljanju zadostnega vnosa dnevne količine beljakovin v telo.

Ne spreglejte!

Junc Beef Jerky je idealna izbira za vse, ki živijo aktivno in čez dan pogosto postanejo lačni in utrujeni, obenem pa nimajo dovolj časa za polnovreden obrok. Prigrizek je primeren za vse, ki potrebujejo dodatno energijo in moč pri kolesarjenju, planinarjenju ali drugih fizičnih aktivnostih.

V vseh treh okusih lahko ta prigrizek že najdete na posebnih policah v megamarketih Interspar. Dobili so namreč svoje častno mesto med osmerico letošnjih produktov, ki jih je pod svoje okrilje vzel projekt Štartaj Slovenija.

Interspar