Poslovil se je Sandi Čolnik: “Takih novinarjev ni več, odšel je zadnji”

Poslovil se je Sandi Čolnik: “Takih novinarjev ni več, odšel je zadnji” (foto: Stane Sršen) Stane Sršen
Vir: Lady
13. 3. 2017

V 80. letu je umrl legendarni slovenski televizijski voditelj, urednik, scenarist in novinar Aleksander Čolnik, dolgoletni voditelj oddaje Večerni gost.

Rodil se je leta 1937 v Mariboru, svoj prepoznavni glas in novinarski dar je prvič uporabil prav na mariborskem radiu. V Ljubljano je prišel študirat pravo, ki pa ga je ravno zaradi dela na RTV Slovenija zamenjal za študij novinarstva.

Čolnik se je že na samem začetku posvetil novinarstvu v kulturi, in to največkrat zvrsti kratkih ali daljših intervjujev. Že v šestdesetih letih se je proslavil v oddaji Kulturna panorama, v sedemdesetih pa v Monitorju, ki so ga predvajali tudi na drugih jugoslovanskih televizijah. V tej oddaji je nastopal v pogovorih z ljudmi, ki naj bi bili – v tedanjem žargonu – neposredni uporabniki kulture, med njimi pa so bili tudi vsakdanji ljudje.

Leta 1997 je prejel Jurčičevo nagrado. Pozneje je svoj žanr televizijskih intervjujev nadaljeval v oddajah z naslovom Studio 2, najbrž največ gledalcev pa ga bo v spominu ohranilo kot voditelja oddaje Večerni gost. V pogovorno oddajo je vabil številne goste, s katerimi se je pogovarjal tudi v tujih jezikih, odlično je obvladal angleščino in nemščino, deloma pa tudi francoščino in italijanščino.

Potrpežljiv in radoveden

Čolnik se izogiba vsakršnim cenenim učinkom, so o njem še zapisali ob podelitvi nagrade, ki jo je dobil tri leta pred poklicnim slovesom od malih zaslonov. "Zna biti potrpežljiv, a hkrati nevsiljivo radoveden, s čimer zna gledalca pritegniti v oddaje kot neke vrste svojega 'zaupnika'. Sandi Čolnik vseskozi dokazuje, kako je mogoče duhovnemu zapeljevanju in čustvenemu zavajanju navkljub vendarle ohranjati in razvijati televizijo na Slovenskem kot medij različnosti in pluralnosti, ki temelji v osebnem angažiranju in duhovni verodostojnosti takšnega nastopa."

Uglajen in šarmanten

Poklicali smo še Janka Šoparja, ki je danes že upokojeni voditelj Tednika, pred tem pa je delal predvsem za TV Dnevnik. Seveda je poznal Sandija Čolnika in nam je o njem zaupal: "Sandija sem poznal, čeprav sva delala na različnih koncih in nisva bila bližnja sodelavca. Povedati moram, da je on bil nekoliko starejši in je bil vzor za vse nas, mlade novinarje. Delal je bolj v kulturi, delal je izjemne pogovore in intervjuje, s pametnimi vprašanji, skratka: mladim je bil vzor po profesionalni plati. Bil je zelo uglajen človek. Večkrat sva se pogovarjala, šla na kavo. Najbolj se ga spominjam po njegovi uglajenosti in šarmu, načitanosti in poznavanju stvari. Danes je legenda. Takih novinarjev ni več, odšel je zadnji."