Akcijo Postojnske jame za čisto vodo podpira tudi monaški princ

Vir: Lady
18. 8. 2016

V Postojni so začetek avgusta posvetili vodi. Njeni neizmerni moči, ki jo vsak dan vidimo v čudovitih kraških pojavih, v Postojnski jami, v naših zmajčkih in tudi v vodi, ki nam vsako jutro priteče iz pipe v kopalnici ali kuhinji.

Odzvali smo se vabilu združenja Passion Sea, ki ga podpira fundacija princa Alberta II. Direktorica združenja Helga Piaget in kreativna direktorica Fiona Tan sta obiskali jamo in jo doživeli tako kot skoraj vsak obiskovalec, tako kot jo doživljamo vsakič, ko stopimo v njeno notranjost: izjemno, posebno in brezčasno. Helgo Piaget, ki po svetu širi zavedanje o pomenu čistih voda in izobraževanju otrok na tem področju, so sprejeli po tem, ko jo je očarala zgodba naše človeške ribice.

Spoštovanje do narave je ključno

Direktor Postojnske jame je v svojem govoru poudaril, da ne smemo obrniti hrbta okoljskim problematikam in da moramo tudi otroke izobraževati v takem duhu. Slovenske vode ne smejo postati 'še en problem', zato moramo biti vsi dosledni in neizprosni pri upoštevanju zakonodaje in smernic na tem področju. Ne gre samo za odnos do naravnih virov, gre za odnos do naših naravnih bogastev in živali.

"Prav z odnosom do teh najbolj ogroženih živalskih vrst, ljudje izkažemo svoje spoštovanje," je poudaril Marjan Batagelj. Direktorica Passion Sea je v svojem govoru spomnila na njihov trud in podporo pri izobraževanju otrok. V svojem govoru je omenila, da vode ne smejo biti 'kemični koktajl'.

Zaradi dejstva, da se v jami uspešno razmnožuje človeška ribica, je pohvalila trud Postojnske jame in njenih zaposlenih. Ob tej priložnosti je združenje Postojnski jami podarilo posebno belo zastavo, simbol čistih voda. Helga Piaget se je podpisala tudi v knjigo obiskovalcev, kjer se je zahvalila za čudovite "brezčasne trenutke v zmajevi jami".

V celotnem dogajanju sta sodelovala tudi biologa. Njuni najtesnejši sodelavci so mladi zmajčki, zato sta tudi onadva poudarila pomen čiste vode za razvoj proteusov. Primož Gnezda je ob tem opomnil, da je človeškim ribicam onesnažena voda tako, kot če bi ljudem zastrupili zrak.

Izmenjava simboličnih daril

Po uvodnih nagovorih je sledilo simbolno podajanje kozarca z vodo, zajeto v jami. Pri tem so sodelovali gostje, obiskovalci in zaposleni v jami. S tem simbolnim podajanjem biološke čaše iz 'zmajčkovega laboratorija' so vsi želeli poudariti, kako pomembna je skrb za vsako najmanjšo kapljico vode, saj prav iz kapljic nastajajo zgodbe o jami in njenih bitij.

Vodo iz Kolpe so v posebni steklenici s človeško ribico podarili direktorici Helgi Piaget, ki bo zgodbo naše vode in naše ribice ponesla v svet. Obema gostjama so podarili ročno izdelani stekleni ribici z jajčeci iz kristalov Swarovski in risbico Marka Kočevarja, ki je še posebno navdušila prav direktorico Passion Sea Helgo Piaget.

Mednarodna javnost navdušena nad 'zmajčki'

Helga Piaget je z direktorjem Postojnske jame Marjanom Batageljem opozorila na pomen ohranjanja čistih voda. Visoka gostja, vodja mednarodno priznane neprofitne okoljevarstvene organizacije Passion Sea, katere častna pokroviteljica je fundacija princa Alberta II., je z obiskom človeških ribic v Postojnski jami skupaj s predsednikom uprave Postojnske jame, d. d., Marjanom Batageljem, opozorila na pomen varovanja in ohranjanja čistih voda in okolja nasploh. Marjan Batagelj je tudi pojasnil, kako podjetje prispeva k ohranjanju čistih voda in kakšno vizijo ima podjetje na tem področju.

Tekst: A. K.
Foto: Arhiv Postojnska jama, d. d.