Postopek liofilizacije: Sušenje zamrznjenih živil

24. 7. 2017 | Vir: Jana
Deli
Postopek liofilizacije: Sušenje zamrznjenih živil (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ste že naleteli na suhe borovnice ali pa jagode, katerih cena je šla v nebo, tudi prek 100 evrov za kilogram?

Potem ste zagotovo naleteli na liofilizirane. Liofilizacije je postopek sušenja zamrznjenega živila, ki je znan že nekaj desetletji. NASA na ta način pripravlja vse obroke za astronavte.

Kako poteka

Kuhano ali sveže živilo najprej na hitro globoko zamrznejo, na minus 20 do minus 50 stopinj Celzija. Sledi ustvarjanje vakuuma v komori, kjer je živilo. Potem živila rahlo segrejejo oz. v komori ustvarijo pretok zraka. Zaradi podtlaka se led spremeni v vodno paro in izhlapi iz živila, ne da bi se vmes spremenil v vodo. Postopek traja nekaj dni, hrana oz. živilo pa med njim izgubi skorajda vso vodo (ostane je le okoli 2 %). Tako posušena živila nato zapakirajo v embalažo, ki je neprepustna za kisik.

Prednosti

Ob takem sušenju živila ohranijo skorajda vse lastnosti (hranilne snovi, okus in videz) svežega živila, česar z drugimi tehnikami sušenja ne moremo doseči. Tako posušena živila so izredno lahka, postopek pa je primeren tudi za sušenje bolj občutljivih živil. Če so primerno hranjena (brez dostopa kisika), imajo tako sušena živila tudi dolgi rok trajanja.

Slabosti

Slabost je dolgotrajnost postopka in velika poraba energije. Sam postopek liofilizacije je približno tri- do štirikrat dražji od klasičnih postopkov sušenja, zato so tudi liofilizirana živila draga.

Uporaba

Liofilizirana živila pred zaužitjem namočimo z vodo in tako dobimo živilo, ki je po okusu in hranilni vrednosti podobno svežemu živilu. Pri nas je na trgu največ liofiliziranega sadja, predvsem jagod, malin in borovnic, ki jih s klasičnimi metodami sušenja težko posušimo. Liofiliziramo pa lahko tudi meso, jajca in druga živila, ter cele že pripravljene obroke. Ti so nadvse priljubljeni med pohodniki in alpinisti, saj so izredno lahki za nosit in enostavni za pripravo.

Besedilo: Vera Simončič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord