Potep po mestu: slikoviti Rovinj, poln znamenitosti

Potep po mestu: slikoviti Rovinj, poln znamenitosti (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
2. 7. 2017

Rovinj, hrvaško mesto na zahodni istrski obali, se lahko pohvali s številnimi naravnimi in zgodovinskimi znamenitostmi, ki na vsakem koraku pričajo o bogati zgodovini in lepotah mesta.

Rovinj je na zahodni obali Istre največjega hrvaškega polotoka. Lokalno prebivalstvo živi v glavnem od turizma, ribolova, kmetijstva, gojenja vinske trte in pridelave vina. Ponosni so na bogate naravne in kulturne znamenitosti, kot so staro mestno jedro, razkošen parkovni gozd Zlatni rt, zaščiteni otoki in del ob obali. Rovinj ima veliko zvestih gostov, ki prihajajo z vsega sveta, in se je razvil v priljubljen turistični kraj s toplim in zmerno suhim podnebjem. V letu je 134 sončnih dni, zaradi česar je Rovinj tretji najbolj sončen kraj in tudi kraj z najmanj oblaki na Jadranu.

Legenda o sv. Evfemiji

Cerkev sv. Evfemije naj bi bila največja baročna stavba v Istri, stolp pa je najvišja točka Rovinja, s katere se razlega čaroben pogled na mesto in arhipelag, ki ga obkroža. Cerkveni stolp je replika zvonika bazilike sv. Marka v Benetkah z bronastim kipom sv. Evfemije na vrhu. Kip se obrača v smeri vetra, ki jo kaže z desno roko. Legenda o sv. Evfemiji pravi, da je leta 800 po morju priplaval sarkofag, v katerem je bilo nepremično telo prelepega dekleta. Na zvitku pergamenta poleg njega je pisalo: »To je telo svete Evfemije, device mučenice iz Kalcedona, rojene za nebo 16. septembra Gospodovega leta 304.«

Potepanje po mestu ...

Samo pol ure lahkega sprehoda zadostuje, da prehodite tri najbolj znane rovinjske ulice; začnite s Carrero, ki je polna trgovin in malih galerij, nato se podajte po najlepši, Bregoviti ulici in naprej po neizogibni ulici Grisia, ki je znana po tradicionalni razstavi slik. Gozdni park Zlatni rt je raj za rekreativce, poznan po vonju himalajskih ceder, drevoredu eksotičnih cipres in sredozemskem rastlinju. Domačini so ponosni na muzej, posvečen batani, majhni leseni ladji z ravnim dnom. V njem si lahko ogledate film o gradnji batane ob spremljavi zvokov bitinade, rovinjskega petja a capella.

Rovinj

... in okolici

Približno 5 km vzhodno od Rovinja je arheološko najdišče Mondokonjo iz bronaste dobe, ki ga obkroža 1 km dolgo obzidje. Najdišče sestavljajo osrednja nekropola, obrtni in bivalni del. Ornitološki rezervat Palud, 10 km od Rovinja, je bogato močvirno področje z brakično vodo. Avstrijska potniška ladja Baron Gautsch, ki je bila potopljena leta 1914, še vedno leži na 40 m globine. Na otoku Sv. Andrija (Crveni otok) so čudovita plaža, lepe potke, urejen vrt z več kot 120 rastlinskimi vrstami in dvorec grofa Hütterota. Zanimivi so tudi energetska vozlišča, razgledna točka in mavzolej na Maškinu.

Za lačne in žejne

Rovinjski hoteli, ki jih je kar devet, imajo odlične restavracije, med najbolj izpostavljenimi pa je Wine Vault v butičnem hotelu Monte Mulini s petimi zvezdicami. Velja za gastronomsko središče Istre. Restavracija je zasnovana kot stara vinska klet, kjer hrana in vino po zaslugi sodobne francoske kulinarike in bogate vinske karte z več kot 550 domačimi in svetovnimi vini postaneta umetnost. Ponujajo možnost udeležbe v večeru Chefs Bespoke, kjer gostom zagotovijo sedež v prvi vrsti in priložnost, da odkrijejo skrivnosti zaodrja in 'Chef's Table' v kuhinji.

Aktualno dogajanje

Od 17. junija do 1. julija je potekal rokometni tabor za mlade. Mednarodni festival čutnih karibskih in latinskoameriških plesov, kot so bačata, kizomba in zouk, je bil na sporedu od 20. do 26. junija. Od 26. junija do 3. julija sledi mednarodni festival salse s tri tisoč plesalci z vsega sveta. V okviru festivala baročne glasbe je 27. junija v cerkvi sv. Franja nastopil kvartet saksofonov Papandopulo, dan pozneje pa sta se v hotelu Adriatic srečala umetnik Adrian Paci, ki dela na področju performansov in ustvarjanja videoposnetkov, in glavni kuhar Maistrinih luksuznih hotelov Andrew Gaskin.