To je roža, ki prinaša veliko obilje in odganja zle duhove, dobite jo tudi pri nas

6. 2. 2024
Deli
To je roža, ki prinaša veliko obilje in odganja zle duhove, dobite jo tudi pri nas (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda jo celo že imate v svojem vrtu. Če pa je še nimate, jo ne bo težko dobiti.

Potonika je rastlina, ki je med najbolj enostavnimi za nego, njeni čudoviti cvetovi pa so najlepši okras vrtov in domov. Če jo gojite na vrtu ali v cvetličnem loncu, vas bo potonika naslednje leto razveselila z velikimi dišečimi cvetovi, cvetela pa bo še naslednjih petnajst let.  Številni menijo, da potonika ženskam prinaša srečo in blaginjo vse družine. Določena oblika potonike, znana tudi kot »paeonia plant«, je že stoletja del vzhodne tradicionalne medicine in velja za rastlino, ki odganja negativno energijo in zle duhove.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Potonike (@potonike)

Zanimiva dejstva o potoniki

Ta rastlina čudovite lepote in dišečih cvetov je čudovit okras vrta, izvira pa iz Kitajske, kjer so jo začeli gojiti v kraljevih vrtovih. Čeprav je potonika (Paeonia officinalis) ena najstarejših cvetnic, je v Evropo prišla šele pred dvesto leti, zasluženo priljubljenost pa uživa šele v zadnjih desetletjih. Spada med trajnice, kar pomeni, da vas bo od trenutka, ko jo posadite, s svojo lepoto navduševala še vsaj naslednjih 15 let.

Kako posaditi potoniko?

Potonika je cvetlica, ki uspeva na rodovitnih tleh z rahlo kislimi reakcijami in zmerno zračno vlago. Odporna je na nizke temperature in dobro prezimi v našem podnebju. Najprimernejši čas za sajenje na vrtu je zgodnja pomlad ali od sredine septembra do oktobra, mlade poganjke pa lahko sadimo v posode vse leto. Lesnate potonike damo v približno 50 cm globoke, do 70 cm široke jame, na dno katerih položimo 20 cm debelo drenažno plast, nato pa sledi visokokakovosten humus, na katerega dodamo gnojilo, in ponovno zemljo. Za lesnate potonike je značilno, da od sajenja do cvetenja mine več let, za razliko od zelnatih potonik, ki zacvetijo naslednjo sezono, če jih ne posadimo pregloboko, saj takrat sploh ne bodo tvorile popkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Potonike (@potonike)

Kako se potonika razmnožuje?

Potoniko lahko razmnožimo iz semena, ki pa počasi kali, zato traja dve do tri leta, da dobimo rastlino, ki bo zacvetela šele pet let po setvi. Zato se ta način ustvarjanja mladih poganjkov redko uporablja. Zelnato potoniko razmnožujemo z delitvijo, vsako četrto leto, zgodaj spomladi ali zgodaj jeseni, ko listi ovenejo.

Lesnate potonike razmnožujemo s potaknjenci (ko rastlina odcveti) ali cepljenjem (avgusta). Potonika ne zahteva posebne nege: če jo posadimo na primerno mesto, bo iz leta v leto cvetela bujnejše in vam bila iz leta v leto v večje veselje in ponos.

Preberite še:

 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan