Potovanja za samske ženske in top destinacije zanje

Potovanja za samske ženske in top destinacije zanje (foto: shutterstock, osebni arhiv) shutterstock, osebni arhiv
Vir: Jana
13. 7. 2018

iGO navigacija in vroče poletje. Čas zabave, odklopa in razgaljenih teles, ko pošljemo možgančke na pašo in v prvi plan postavimo sebe.

To je obdobje, ki ga večina navdušeno pričakuje in načrtuje preživeti v krogu svojih izbrancev ali družine. Kar nekaj pa je tudi takih, ki te 'sreče' nimajo oziroma se na pot raje odpravijo sami ali v družbi prijateljev. Čeprav je emancipacija žensk že lep čas prisotna v modernem svetu, pa so zadnja leta vse bolj na pohodu tako imenovana solo potovanja za ženske, naj bodo ločene, samske ali pa si preprosto želijo na dopust odpotovati same.

»Naj potujem sama?« je tako vprašanje, ki si ga je zagotovo že postavila vsaka ženska, a ne tudi uresničila. Tako v tujini že veliko turističnih organizacij pripravlja specializirana potovanja, ki so namenjena predvsem ženskam, ki želijo potovati in spoznavati nove kraje v družbi drugih žensk, svojih prijateljic, poslovnih sodelavk in v družbi svojih hčera. O tem, kako pogumne smo Slovenke in kam odhajamo ter kaj nas najbolj zanima na solo potovanjih, smo se pogovarjali s Petrom Majerletom, direktorjem Kompas Younga, in Vesno Barbalić, direktorica blagovne znamke M holidays.

Kaj je čar solo potovanja?

Čar solo potovanja je lažje spoznavanje ljudi, večja svoboda, manj potrebe po prilagajanju, v času, namenjenem samemu sebi ... Ženske največkrat potujejo s prijateljicami oz. gre za manjše ženske družbe. Kadar potujejo same, izrazijo željo po delitvi sobe z drugimi ženskimi potnicami, čemur se agencije trudijo ustreči. Na vprašanje, ali obstaja določen profil žensk, ki se odloča za solo potovanja, Majerle odgovarja, da ni klasičnega profila. Interesi in cilji so različni, posledično pa tudi destinacije. »Najpogosteje gre za ženske, ki so družabne, odprte in željne učenja ter spoznavanja novih ljudi, kultur in doživetij,« pojasnjuje.

Če nismo ravno zelo avanturističen tip, so organizirana potovanja idealna izbira. Poleg tega, da so zagotovljeni urejen in kakovosten prevoz, brezhibna organizacija in odlično vodenje, takšna potovanja ponujajo možnost druženja, kolikor nam to ustreza, in dodatne informacije v kraju samem, saj nam je ves čas na voljo slovenski vodnik.

Na eni strani gre za samopotrditev, za ozaveščanje ali pa za dodatno pridobivanje znanja in spoznanj. Ženske odhajajo na potovanje same tudi zato, da si oddahnejo od obveznosti in omejitev, ki jih imajo sicer vsak dan doma.

Cilji solo potovanj

»Ciljev je toliko, kot je potnikov. Skozi poglobljen pogovor z njimi jih ustrezno usmerimo ter jim ponudimo potovanja, ki so jim kar najbolj pisana na kožo. Morda mlajše ženske dajejo malce večji poudarek na večerni utrip, medtem ko starejše dame zelo zanimajo muzeji in kulturne predstave,« pravi sogovornik. Tudi če njega ni ali noče iti, pa vse več tudi slovenskih agencij ponuja tako imenovana solo potovanja za ženske. »Na Kompasu imamo segment KFLC – Kompas First Ladies Club, kjer večkrat na leto organiziramo posebna tematska potovanja, ki se jih udeležujejo tudi uspešne podjetnice in poslovne ženske, kjer se združi prijetno s koristnimi: poslovno mreženje, meditativne in druge delavnice, razvajanje, nakupovanje in prijetno druženje,« razloži Majerle.

Barbalićeva pa omenja tudi vpliv medijev, za katerega smo po njenem mnenju bolj dovzetne. »Za to nismo imune niti pri potovalnih navadah,« pravi sogovornica in nadaljuje: »Omenila bi primer Istanbula, ki je bil do lani nekako zapostavljen, predvsem zaradi dogajanja v svetu, ki destinaciji resnično lahko zada močan udarec. Lani pa smo ravno zaradi razmaha turških nadaljevank zaznali ogromno povečanje povpraševanja po potovanjih, tako v samo Turčijo kot tudi v prestolnico. Gospod si ogleda mesto zgodovinskega uspeha in spije pivo, gospa pa obišče kavarne, kjer se zbirajo junaki turških nadaljevank ter dopolni svojo garderobo na uličnih bazarjih. Zadovoljna sta oba. Po naših izkušnjah bi si upala trditi, da smo ženske bolj 'pogumne' in gremo same na potovanje pogosteje kot moški. Tako mlajše kot starejše. Ali smo zato tudi bolj ali manj prilagodljive, odprte za nove izkušnje, bolj družabne, radovedne in željne novih doživetij? Morda, vendar se v psihološko oceno ne bi spuščala. Velikokrat je razlog za to le, da si resnično želimo na določeno potovanje oziroma kraj, imamo čas in denar, pa nimamo nikogar, ki bi se nam pridružil.

Pri Kompasu opažajo trend povečanega povpraševanja samskih oseb, ki se v zadnjem času zelo pogosto odločijo, da bodo skupaj s prijatelji ali sami obiskali številne glasbene festivale v naši regiji. Najbolj zanimiva destinacija je Hrvaška, zaradi bližine, preprostega dostopa, jezika, predvsem pa zaradi številnih res priznanih festivalov. Festival je tudi odlična priložnost za nova poznanstva s celotnega sveta. Samska dekleta (in fantje) si pogosto izberejo celoten paket storitev (Festival vibe), saj tako res lahko brezskrbno uživajo v izbranem dogodku.

Top destinacije za samske ženske

Če se želimo osredotočiti na potovanja, počit­nice oziroma turistično ponudbo za ženske, je v ospredje bolj smotrno postaviti vsebino turističnega paketa kot samo destinacijo, ki pa, vsekakor, je tudi del turističnega paketa. Barbalićeva pravi, da si ženske, ki si želijo nakupovanja, in si to tudi privoščijo, običajno odpravijo na organizirana potovanja v prestolnice, kot sta New York in London, pa tudi v meko nakupovanja, kot je Dubaj, kjer ženskam številni lokali v času 'happy-hour' ponujajo brezplačno pijačo. Zanje je brezplačna vstopnina v številne diskoteke. »Predvsem gre za krajša, t. i. vikend potovanja z letalom, kjer ne dajemo poudarka na ogled kraja, temveč imajo potniki oziroma potnice več prostega časa, ki si ga razporedijo po želji. V naši organizaciji se običajno izvede krožni ogled mesta, toliko, da potniki dobijo občutek, potem pa mesto raziskujejo sami, nakupujejo ali pa se v njem izgubijo. Nemalokrat ravno potnicam že vnaprej uredimo tudi ogled predstave, muzikala, gledališča ali muzeja. Pri pripravi takšnega tipa potovanj kot organizator razmišljamo o časovnici poletov, da je čim bolj ugodno ter da potnice in potniki čim izkoristijo kratek čas v nekem kraju.

V zadnjih nekaj letih se vse več manjših skupin prijateljic odloča za krajši vikend oddih v slovenskih termah. Namen takšnega oddiha je predvsem druženje s prijateljicami, razvajanje v kakovostnih wellness centrih, okušanje odlične kulinarike in vin ter počitek od napornega vsakdanjika, tako samskih kot tudi žensk z družinami. Vse več naših hotelskih partnerjev ponuja prav posebne pakete, namenjene prijateljicam, ki v ceni že vključujejo dodatne storitve, kot so masaže, paketek dobrodošlice v sobi, delavnice, aromaterapije, jogo, rekreacijo in podobno,« pravi sogovornica. Sedijo pa tudi različnim trendom, kot so v zadnjem času tudi organizirane dekliščine v sklopu krajšega potovanja deklet. Običajno takšen paket za zaključeno družbo deklet vključuje prevoz, eno prenočitev na destinaciji, kakšno posebno kulinarično doživetje, degustacije penin oziroma vin ter zabavo, ki se navadno razvije kar spontano. Takšnemu doživetju primerne so tudi destinacije v Sloveniji, kot so Goriška brda, Istra, pa tudi bližnje regije in prestolnice.

Za konec še »davek za samske« in prtljaga

»Že v obvestilu pred odhodom vključimo napotke za varno potovanje, vodniki na destinacijah pa jih še sproti obveščajo, kako potovati čim bolj varno. Najbolj varnih mest ni, kajti tudi tam, kjer se lahko zdi varno, vam ob nepazljivem ravnanju lahko izmaknejo dokumente, denarnico ali telefon. Pazljivost je zato najboljše jamstvo, da se izognemo težavam,« pravi Majerle in dodaja tri osnovne nasvete za ženske, ki potujejo same: brez nakita na večerni sprehod po mestu, zaklepanje dokumentov in denarja v hotelski sef in hoja po več v skupini. Kaj pa cene? Edino doplačilo, ki ga morajo predvideti samski, je doplačilo pri hotelski nastanitvi, če imajo enoposteljno sobo, saj hotel, predvsem v visoki sezoni, želi zaračunati tako imenovano prazno posteljo, da ne bi imel izpada prihodka. Doplačila so različna, od 10 % pa tudi do več kot 50 %. Za vse druge storitve samski plačajo enako ceno kot tisti, ki potujejo v paru ali večji družbi.

Na koncu ne moremo mimo razlike oziroma navade, po kateri se ženske in moški večinoma razlikujejo v okviru potovanj – glede velikosti prtljage, ki jo vzamemo s seboj ali prinesemo nazaj s potovanja. »Ni pravilo, da imajo ob odhodu ženske občutno več prtljage kot moški, pogosto pa se zgodi, posebej pri potovanjih v Turčijo in ZDA, da je prtljage ob vrnitvi bistveno več kot ob odhodu, saj zaradi ugodnih nakupov prostora v kovčkih hitro zmanjka. Včasih pa se zgodi celo, da se nekdo, ki se je odpravil na tako imenovano solo potovanje, vrne pozneje ali celo v paru. »Res se nekatera potovanja lahko tudi podaljšajo, a to ni nekaj, kar bi bilo v domeni zgolj enega spola, ampak izraz sreče in zadovoljstva ob tistem, kar smo na potovanju doživeli in kaj oz. koga spoznali,« zaključi Majerle.

Naj potujem sama?

Ženske na solo potovanjih

Nekaj navdihujočih izjav žensk, ki so se odločile, da potujejo same.

Moja Črna gora? Najboljša.

»Ker sem potovala sama, sem prenočevala v hostlih s skupnimi ležišči. Poleg tega da je to cenovno zelo ugodno, je to tudi idealna možnost za spoznavanje novih ljudi. Nikoli ne bi potovala z agencijo, ker me to preveč omejuje, rada si sama sproti načrtujem pot, spontano raziskujem pristne domače ljudi in njihove navade in seveda spoznavam podobno misleče. To potovanje me je utrdilo v prepričanju, da ženska lahko varno potuje tudi sama in pri tem doživi veliko novega. Predvsem pa o sebi marsikaj spoznaš in se naučiš.«

Mirjam, grafična oblikovalka, 40 let

Svoboda

»Ko si sam svoj gospodar, ko dan nima urnika in slediš le svojim željam. Pred tremi leti sem šla prvič sama na potovanje, za 14 dni po Nemčiji. In takrat ugotovila, koliko ljudi dejansko potuje samih. Ko se odločiš za družbo, greš v skupne prostore hostlov, kjer spoznaš najrazličnejše ljudi; ko potrebuješ le družbo samega sebe, preprosto greš. Greš, kamor te vodi srce. Vsaj potovanja, solo in v družbi, vedno organiziram sama. Načrtovanje mi pomeni užitek. Sama izbira destinacije pa je povsem naključna. V navalu vseh želja ni težko izbrati nove destinacije. Zaradi narave dela, ki ga opravljam, sem žal omejena z dopustom, tako da potovanja trajajo od enega do treh tednov. Vodilo 'The journey brings us happiness not the destination' pa spremlja vsako moje krajše ali daljše, solo ali v družbi potovanje.«

Vesna, medicinska sestra, 30 let

Zaradi varnosti z agencijo

Naj potujem sama?

Rada potujem sama, saj tako spoznaš deželo, kulturo in ljudi na bolj intimen način. Radoveden duh, odprto srce in predvsem zaupanje, v ljudi in svet okoli tebe, te popeljejo do skritih kotičkov in avantur, ki jih ne bi doživela kot klasična turistka. Sicer si potovanje zrežiram sama, a v Indijo sem se zaradi varnosti odpravila z agencijo. Dober občutek je, ko veš, da se lahko na nekoga obrneš za nasvet ali pomoč, agencije ponavadi tudi dobro sodelujejo z lokalno skupnostjo in dobiš marsikaj ceneje (vstopnine, restavracije, sobe ...), kljub organizaciji potovanja pa ti še vedno dopuščajo dovolj svobode in časa, da neznane kraje spoznavaš sam. 

Katja Štingl, novinarka

Besedilo: Tjaša Platovšek // Fotografije: Shutterstock, Drumlife Production, Helena Kermelj, osebni arhiv

Priporočamo