Potovanje: La Perla oblegana po zaslugi Despacita

Potovanje: La Perla oblegana po zaslugi Despacita (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 9. 2017

V La Perli se dogaja nekaj nenavadnega. Revna portoriška četrt na strmem pobočju med starim San Juanom in morjem je zaslovela zaradi snemanja videa glasbene uspešnice Despacito.

»Prihajajo Američani!« vpijejo prebivalci La Perle. Tujci so se nekoč bali stopiti v portoriško mestno četrt, odkar pa sta Luis Fonsi in Daddy Yankee posnela svetovno uspešnico Despacito (Počasi), se turisti z vsega sveta kar zlivajo po ozkih ulicah med živahno pobarvanimi hišami v La Perli. Ta soseska je v neposredni bližini utrdb San Cristobal in El Morro, dveh najbolj pomembnih zgodovinskih znamenitosti. »Despacito?« sprašujejo turisti. Prebivalci četrti jim vljudno pokažejo lokacije, kjer so posneli video: skale s pogledom na morje, kjer Fonsi poje refren, morsko steno, na kateri se sprehaja nekdanja miss Universum Zuleyka Rivera, majhen trg, na katerem moški igrajo domine – mize in stoli so še vedno postavljeni tako kot v videu.

Pomembni so okus, ritem in glasba

Video je julija postal najbolj gledan na YouTubu (4,6 milijarde obiskov od januarja), tako da je četrt, ki je nekoč imela slab sloves, postala vroča turistična točka. Poleg pesmi je turiste pritegnila čudovita pokrajina. »Jezik ni pomemben,« je dejal Fonsi v nedavnem intervjuju o vplivu pesmi na nešpansko govorečo javnost. »Pomembni so okus, ritem in glasba.« Režiser videa Carlos Perez je povedal, da sta imela Fonsi in Daddy Yankee zelo jasno vizijo o tem, kaj želita narediti. »Ključne besede so bile kultura, čutnost, barva in ples. V bistvu smo posneli film v četrti, ki je s svojimi lastnostmi ustrezala našim željam. Toda razvoj La Perle se začne in konča v La Perli,« je dejal Perez.

Visoka cena zemljišča

La Perla leži vzhodno od lepega pokopališča Santa Maria Magdalena de Pazzis med mestnimi obzidji, ki gledajo na Atlantski ocean in Calle Norzagaray. La Perla danes šteje za glavno nepremičnino, nepremičninski posredniki in vlagatelji pa skrbno spremljajo to zemljišče. Številni so ga poskušali kupiti za veliko vsoto dolarjev, vendar se ponosni prebivalci nočejo odreči svojemu domu.

Že v 19. stoletju ni bilo zaželeno živeti zunaj mestnega obzidja, kjer je bila klavnica; sužnji, brezdomci in nebeli služabniki so morali živeti zunaj mestnega obzidja, zato so začeli graditi hiše prav tam. Takrat so imeli pravico do življenja ob vodi revni in ljudje brez zemlje, danes pa se je zadeva obrnila.

Domačini imajo zelo stroga pravila obnašanja. Zelo spoštujejo turiste in še nikoli se nobenemu obiskovalcu ni zgodilo nič hudega. Številni kulturni dogodki potekajo vsak teden tik ob Calle Norzagaray, kjer so domačini in obiskovalci varni ter uživajo v svečanosti. Prebivalci La Perle nikogar ne motijo; mirno opravljajo svoje vsakdanje dolžnosti v svoji skupnosti.

Tukaj ni nobene pošasti

Prizadevanja prebivalcev, da izboljšajo svojo četrt, niso odvisna od Despacita. »Uspeh pesmi je dobrodošlo naključje, ki je padlo z neba,« pravi predsednica skupnosti Yashira Gomez. Stari San Juan s svojimi tlakovanimi ulicami in kolonialnimi stavbami stoji na hribu na polotoku, obdanem s steno. Majhne hiše, ki sestavljajo La Perlo, se združijo na drugi strani stene, kjer se morje zruši proti skalam. Njeni prebivalci so se borili z vsem silami, da bi jo ohranili, umetniki, kot so Calle 13, Ismael Rivera in Ruben Blades, so ji namenili pesmi. La Perla ima 1.600 prebivalcev in je ena najrevnejših občin v San Juanu. Trgovina s prepovedanimi drogami prinaša največ v gospodarstvo, vlada pa se zaman trudi, da bi jo odpravila.

Na spletnih straneh recenzenti komentirajo nevarnost, ki se ji izpostavljajo tujci, ki se odpravijo v La Perlo. »Prosim, ne pojdite tja! Ni varno!« je pred tremi leti napisala neka gospa. Vendar se to spreminja pa zaslugi prizadevanj skupnosti, ki je ustanovila komercialno pekarno, uredila dva zelenjavna vrta in zbrala 80 tisoč dolarjev od zasebnih darovalcev, da je letos v živahne barve pobarvala 402 hiši. »Vedno se je govorilo, da je La Perla nevarna četrt, ožigosani smo bili zaradi zgodovine, ki ni bila najlepša,« je dejala Yashira Gomez. »Vendar zdaj lahko pridete v četrt in videli boste, da se vam ne bo zgodilo nič hudega. Tukaj ni nobene pošasti. Nihče vas ne bo nadlegoval.« Medtem je podpredsednica skupnosti Lourdes Lopez pokazala na skupino turistov naokrog in pojasnila, da skupnost želi izdelati ponudbo za majhne vodene ture za poslovneže.

Prepoznavnost otoka

»Zasedenost hotelov se je maja povečala za devet odstotkov v primerjavi z lanskim majem, vendar še vedno ni nobenih splošnih podatkov, ki bi potrdili vtis, da se je število turistov povečalo,« je dejal Jose Izquierdo, izvršni direktor vladne turistične družbe Portorika. Čeprav so na voljo uradni podatki, statistika ne bo razkrila, koliko ljudi je prišlo zaradi Despacita. Izquierdo je prepričan, da je Despacito okrepil prepoznavnost otoka. »Portoriko ima vse elemente, da pritegne največ popotnikov, ki iščejo karibsko destinacijo,« je dejal. Marwan Badran, upravitelj podjetja Hotels.com za Latinsko Ameriko, je dejal, da se je spletno povpraševanje po sobah v Portoriku povečalo za 45 odstotkov. »Turisti pogosto obiščejo lokacije filmov ali televizijskih serij in slavnih porok,« je dejal.

Besedilo: Jasna Milinković