Potrošniki so se zelo razhudili, zdi se jim, da jih v tem primeru kar pošteno prinesejo naokrog

8. 3. 2025
Deli
Ženska v trgovini (foto: Profimedia)
Ženska v trgovini
Profimedia

Kaj pravite vi? Bi se strinjali s temi opažanji?

Vsake toliko časa se na raznih spletnih forumih razvije debata, ki pritegne širšo javnost. In prav to se je zgodilo nedavno na Redditu. Sicer ne gre za nov pojav, a vseeno - morda ste tudi vi opazili nekaj podobnega.

Številni se namreč že lep čas pritožujejo, da je kakovost nekoč priljubljenih jedi, ki so bile pogosto na mizah, zdaj precej drugačna. Okus preprosto ni več tak, kakršen je bil, to pa potrošnikom ob naraščajočih cenah izdelkov kar krepko cefra živce. Eden od hrvaških uporabnikov priljubljene platforme Reddit je postavil vprašanje o tem, kateri izdelki imajo še vedno enak okus kot pred  leti.

"Danes je zelo malo izdelkov, ki imajo enak okus in kakovost kot pred 10, 20 ali več leti. Sam jih lahko preštejem na prste ene roke. Eden od izdelkov, ki je ostal enak, je Zvijezdina majoneza. Pri sladkarijah in suhomesnatih izdelkih skoraj nič več ni enako – niti 10 % tiste kakovosti in okusa, kakršen je bil nekoč. Kateri izdelki po vašem mnenju ostajajo nespremenjeni ali se vsaj niso bistveno poslabšali? Prav tako, ali ste našli dobre alternative za izdelke, ki so izgubili kakovost?" se je vprašal uporabnik Reddita z imenom Rakija_addict.

Umetna inteligenca naj bi natančno izračunala datum smrti: preizkusili smo jo
Prehrambeni proizvodi koji se nisu pokvarili?
byu/Rakija_addict inaskcroatia

Veliko odzivov - a še več polemik o kakovosti hrane

Objava je sprožila številne odzive in razprave o kakovosti hrane, še posebej glede tistih izdelkov, ki se proizvajajo na Hrvaškem. "Divka ima enak okus, kot ga je imela kava, ki jo je zjutraj za zajtrk pripravljala moja babica," je zapisal eden izmed komentatorjev. "Vindijin mlečni puding je ostal enak," je dodal drugi.

"Bolj kot to me moti, da je veliko izdelkov v hladilnikih trgovin slabo shranjenih, zato je prava loterija, ali boš kupil pokvarjen izdelek, četudi mu rok trajanja še ni potekel," je zapisal eden izmed uporabnikov. "Kinder Pingvin ima še vedno enak okus kot nekoč," je dodal nekdo drug.

Vprašljiva kakovost domačih izdelkov

Številni so ob tem opozorili na nekaj, kar hrvaškim proizvajalcem zagotovo ni po godu - zdi se jim, da je kakovost domačih izdelkov precej nižja.

"Od sladkarij je Raffaello ostal enak. Kinder izdelki so skoraj vsi še vedno odlični. Nutella se mi zdi nespremenjena, Linolada pa niti približno – včasih sem jo imela raje, zdaj je sploh ne prepoznam. Drugače pa se marsikaj, kar kupujem že leta, ni bistveno spremenilo (Barilline testenine, Heinz kečap, ABC sir …), ampak veliko stvari se je. Skoraj vse, kar sem opazila, da se je spremenilo na slabše, je hrvaške proizvodnje – napolitanke, Faks Helizim, Čarli, Linolada, Dorina čokolada, Kraš(ovi) čajni keksi, da sploh ne naštevam naprej …" je zapisala ena izmed komentatork.

Nekdo drug je dodal: "To je čista resnica. Linolada je bila nekoč res vrhunska, zdaj pa je kot nek generični namaz." Na to mu je drugi uporabnik odgovoril s pojasnilom: "Mislim, da je razlog v tem, da je bil to pogoj Ferrera. Na jugoslovanskem trgu ni bilo uvoza iz tujine, zato so pod posebnimi pogoji prodali Podravki recept za določen čas, da so lahko prodajali Kinderlado pod svojo blagovno znamko. Ko je ta rok potekel in se je trg odprl, so morali spremeniti recept, da bi se izognili tožbi."

Preberite še: Nekdanja športnica, ki je premagala raka vsem sporoča: "Ne kupujte hrane, na kateri je ta oznaka:"

Novo na Metroplay: Perica Jerković o družinskih trenutkih, delu komika in čisto prvem nastopu