Pozitivni notranji monologi lahko spremenijo življenje na boljše

Pozitivni notranji monologi lahko spremenijo življenje na boljše (foto: shutterstock) shutterstock
13. 2. 2020

Ali vaši notranji monologi »zadušijo« vaše navdušenje in samozaupanje? Spremenite jih v pozitivne samorazgovore!

Vaše besede so opeke in beton, iz katerih nastaja zid sanj, ki jih hočete uresničiti. Hkrati so največja moč, ki jo imate. Besede, ki jih izbirate, določajo vašo življenjsko pot.

Zagotovo se vam je že kdo pritoževal, da ga lastne misli razjezijo ali vznemirijo, verjetno pa ste tudi sami že to doživeli. Ni težava v notranjem pogovoru, težava je v tem, da ga upoštevamo in poslušamo. Ko poslušamo, verjamemo, ko verjamemo, delujemo v skladu s prepričanji in takrat notranji monolog postane resničnost. Saj veste – vedno, ko pomislite, da nečesa ne boste zmogli, besede postanejo meso – zadeva se vam tudi v resničnosti »sfiži« kljub najboljšim namenom.

Ko pozorno prisluhnete notranjim monologom, boste najprej zaznali hrup. Potem boste izluščili posamezne besede, stavke, odstavke. Nekateri med njimi so izrazito negativni, saj razmišljamo o zadevah, ki nas morijo, o potlačenih čustvih in njihovemu nadzoru, žalosti, jezi in podobnih (večinoma neprijetnih) temah. Zanimivo pa je, da notranjega glasu običajno ne slišimo, ko nam uspe narediti nekaj dobrega, pozitivnega ali navdihujočega. Vedno na plano pokukajo slabe stvari in besede. Kako prevzeti nadzor nad njimi?

Dobra novica je, da ste se zavedli notranjega monologa, veste, kaj se dogaja in da podzavestno dopustite takemu toku misli, da vas usmerja. Torej ste prišli do točke, ko lahko to spremenite! Kako? Začnite s pomočjo naslednjih dveh korakov:

1. Najprej si priznajte, da vas notranji monolog pelje po poti, po kateri nočete hoditi.

2. Zavedajte se, da ste odgovorni zase in za svoje misli.

Pozitivni notranji monologi lahko spremenijo življenje na boljše

Ko čutite, da v vas poteka negativni monolog, se vprašajte: Me bo to odpeljalo na pravo pot ali bom obtičal/a v svoji coni udobja? Če ugotovite, da vam ne prinaša nič dobrega, spremenite tok svojih misli in izberite novo misel – tako, ki vas bo potolažila in podprla. Na začetku se zdi, da bo to naporno početje – nenehno spremljanje lastnih misli, »brisanje« slabih in njihovo nadomeščanje s pozitivnimi ... A je vredno vašega truda! Kako si lahko pomagamo pri tem postopku? Tukaj je nekaj predlogov:

1. Včasih pomaga petje - spomnite se na pesem, ki vam popravi razpoloženje ali vas spomni na kakšne lepe dogodke iz vaše preteklosti. Vsakič, ko čutite bližanje negativnega notranjega monologa, ga nadomestite s to pesmijo. Če se v tistem trenutku vozite v avtomobilu, zapojte na ves glas, saj ne morete hkrati premlevati negativnih misli in peti.

2. Negativni monolog nadomestite s pozitivno afirmacijo - »Ja, tak sem bil v preteklosti, a zdaj sem tak in tak.« Kar pomeni, da ste se že odločili postati drugačna oseba z bolj pozitivnim odnosom do sebe in drugih. S pomočjo misli boste to željo prenesli iz glave v svoje srce.

3. Zaleglo bo tudi tole: okrog zapestja si dajte gumijasto zapestnico. Ko se oglasijo negativni notranji monologi, jo zategnite in spustite – pekoča bolečina vas bo opomnila, da morate ozavestiti nekaj drugega, ne pa negativizem. Umirite misli, obrnite jih na pozitivno plat. Sčasoma zapestnice ne boste več potrebovali, saj bo pozitivni notranji monolog postal stalnica – samo dovolj vztrajni morate biti.

Sčasoma boste dosegli točko, ko boste takoj zaznali negativni monolog in ga zmogli spremeniti v pozitivnega. Tako ne boste lezli v premlevanje preteklih dogodkov, sami boste izbrali svoje misli in stopili na pot drugačnega, pozitivnega razmišljanja. To pa se bo prej ali slej začelo poznati v vašem vsakdanjiku – postal bo lepši, zadovoljnejši in srečnejši.

Povzeto po www.wellnesscom.info

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri