Poziv igralcev: Carrie Fisher naj dobi svojo zvezdo na Pločniku slavnih

Poziv igralcev: Carrie Fisher naj dobi svojo zvezdo na Pločniku slavnih (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
15. 8. 2018

Preminula ameriška igralka Carrie Fisher na začudenje številnih (še) nima zvezde na Pločniku slavnih v Los Angelesu. Da bi jo Princesa Leia iz filmov Vojna zvezd končno dobila, sta na družbenem omrežju Twitter pozvala William Shatner in Mark Hamill, katerima zvezda na Pločniku slavnih že sije.

"Ali drži, da Carrie Fisher nima zvezde na Pločniku slavnih? Če drži, kaj bomo naredili glede tega?" je v torek tvitnil igralec iz Zvezdnih stez Shatner. Kasneje je dodal, da je stopil v stik z igralkino družino, ali se strinja z idejo.

Minuli teden je sicer na to namignil Hamill, ki je ob igralki v Vojni zvezd zaigral v vlogi Lukea Skywalkerja. Na Twitterju se je odzval na novico, da Mestni svet Zahodnega Hollywooda odloča o odstranitvi zvezde Donalda Trumpa s hollywoodskega Pločnika slavnih, in zapisal, ali ne bi zvezde raje namenili nekomu, ki si jo res zasluži, na primer leta 2016 umrla Carrie Fisher.

Mestni svet Zahodnega Hollywooda je soglasno potrdil predlog odstranitve Trumpove zvezde. Ali jo bodo tudi odstranili, bo odločila Hollywoodska gospodarska zbornica. Do sedaj s Pločnika slavnih niso odstranili še nobene zvezde. Zvezdnika za dodelitev zvezde nominira tretja oseba, denimo prijatelji, družina ali oboževalci, zvezdnik pa se mora s tem strinjati in v prošnji zagotoviti, da se bo slovesnosti z odkritjem zvezde tudi udeležil.

O dodelitvi zvezde odloča omenjena zbornica in ko je prošnja odobrena, je treba Hollywoodskemu zgodovinskemu skladu, ki skrbi za čiščenje in vzdrževanje zvezde, plačati 40.000 dolarjev. Zbornica vsako leto prejme okoli 200 prošenj za dodelitev zvezde, med njimi izbere okoli kandidatov, eno pa vsako leto podeli tudi posthumno. Kot navaja britanski BBC, je čakalna doba za posthumno zvezdo pet let. Med tistimi, ki zvezde nimajo, pa so tudi Angelina Jolie, Brad Pitt, Robert de Niro in George Clooney.

Priporočamo