Poznavalec trajnic Matic Sever o jesenskih vrtnih opravilih

Poznavalec trajnic Matic Sever o jesenskih vrtnih opravilih (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
28. 10. 2017

Jesen je skoraj kot pomlad, vsaj kar se dela na vrtu tiče. Tudi v tem mesecu vrtički namreč na novo zaživijo, a vendar moramo z njimi znati pravilno ravnati. Kaj početi na vrtu v jeseni in kaj storiti, da bomo plodove lahko obirali še pozno v zimi, pa nam je tokrat zaupal Matic Sever, eden največjih slovenskih poznavalcev trajnic pri nas, ki je na to temo v Sloveniji predstavil že tri knjige.

Matic je največji ljubitelj cvetja, kar ga lahko srečate. Svojo profesionalno botanično pot je začel leta 2002, ko je v Belgiji svoje znanje pridobival na posestvu priznane botaničarke Jelene de Belder Kovačič. Njegova profesionalna pot se je strmo vzpenjala in tako se je Matic leta 2009 v družbi kraškega agronoma Boruta Benedejčiča odpravil v London in tam svoje znanje prispeval na kraljevem sejmu cvetja. Prav to leto je sicer skromnemu Maticu dalo krila. Takrat je namreč začel svojo zgodbo s trajnicami, ki zdaj že vrsto sezon zapored cveti na ljubljanskem Rudniku.

Bohotno balkonsko cvetje v oktobru

"Številne balkonske cvetlice in druge enoletnice so zelo vzdržljive, če jim nekoliko pomagamo z odstranjevanjem odcvetelih cvetov. Ena takih hvaležnih rastlin je bidens ali brkač, ki ne zameri niti, če ga pustimo povsem pri miru, in cveti še globoko v oktober," je prvi jesenski namig, ki nam ga je zaupal Matic, in dodal, da brkač še zdaleč ni edini, ki bi se bohotil tudi v hladnem delu leta. "Našo skrb bodo poplačale tudi 'balkonske' dalije, to so predvsem nizke sorte, ki jih zadnja leta vse pogosteje vključujemo v zasaditvah v loncih in koritih. Te bodo z dokaj bogatim cvetenjem lepšale našo okolico vse do prve zmrzali. Pri trajnih lončnih rastlinah z gnojenjem počasi prenehamo, še zlasti je to potrebno pri posodovkah, ki jih bomo prezimili v zaprtih prostorih," je še svetoval.

Vrtna opravila v jeseni

Jesen je čas za česen

In čeprav ste z zasajanjem zimskih sadik že malce neučakani, Matic svetuje, da je vredno počakati. "S sajenjem česna nikar ne prehitevajmo, saj lahko prehitro ozeleni in ga morebiten močnejši decembrski mraz lahko poškoduje, čemur smo bili priča lani. Poškodba rastnih vršičkov se kaže v slabem oblikovanju strokov. Čeprav je to sila težko predvideti, velja, da je česen treba posaditi vsaj tri tedne prej, preden zemlja zmrzne. V grobem bi glede na pretekle izkušnje lahko dejali, da je najboljši čas za sajenje česna predzadnji in zadnji teden oktobra," nam je povedal Matic in dodal, da je ob tem treba upoštevati tudi nadmorsko višino. "Na višjih nadmorskih legah sadimo kakšen teden prej, v toplejših delih države pa kakšen teden pozneje. Ne pozabimo tudi na to, da posamezne čebulice za sajenje ločimo tik pred opravilom, saj drugače najprej začne odganjati nadzemni del, kar pa pomeni slabši razvoj korenin pozneje," je še dodal.

Ko zadiši po jabolkih

Prav v teh dneh je svojo veliko vrnitev napovedala glavna sezona obiranja jabolk. In kljub temu da to opravilo deluje kot mačji kašelj, Matic opozarja na pogoste napake, ki pri tem nastanejo. "Pri sortah, pri katerih plodovi dozorevajo različno hitro, pazimo, da poberemo le zrele plodove in obiranje opravimo v več fazah. Potrudimo se, da pri obiranju ne poškodujemo plodov ali vej. Na splošno velja, da zrelo jabolko z lahkoto odtrgamo z veje," nam je povedal in dodal, da se s tem delo še ni končalo, saj moramo sveže obranim jabolkom prav tako zagotoviti tudi primerno skladiščenje. "Večina kleti je pretoplih, saj naj bi se za idealno skladiščenje jabolk približali temperaturi 0 °C, zračna vlaga pa naj bi bila 90-odstotna. Navadno lahko doma k čim daljši dobi skladiščenja prispevamo predvsem s čistočo in odstranjevanjem poškodovanih ali nagnitih plodov," svetuje Matic. 

Besedilo: Kaja Milanič