Pozor, glivice ... In kako se jih znebimo!

Pozor, glivice ... In kako se jih znebimo! (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
23. 7. 2018

Na kopališčih, ki so v teh dneh močno oblegana, na obiskovalce prežijo glivice, ki lahko povzročijo glivično okužbo kože stopal in nohtov. Zdravljenje glivičnih okužb je trdovratno, nezdravljene pa lahko preidejo v kronično okužbo.

Ob obisku bazenov je tveganje, da se okužimo z glivicami, veliko. Okuženi obiskovalci prenesejo glivice v kopališče, in če nismo nadvse previdni, se z njimi zlahka okužimo v bazenu, na bazenski ploščadi, na bazenskih pripomočkih, v stranišču, v garderobi in podobno. Ker se glivična okužba kaj hitro prenaša tudi med družinskimi člani, je nujno, da ima vsak družinski član svojo obutev, pribor za osebno higieno stopal in ob vsakem prhanju svoje sveže brisače. Glivic je sicer več sto vrst, imamo jih vsi in večina glivic živi v simbiozi z gostiteljem. Glivične okužbe povzroča približno 50 vrst patogenih glivic in te okužbe potrebujejo čimprejšnje zdravljenje. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, so povzročitelji glivičnih okužb na kopališčih predvsem glivice rodu Trichophyton spp. Okužbe se najpogosteje kažejo kot glivična bolezen stopal, ki jo ima po nekaterih podatkih okoli 15 odstotkov odrasle populacije, glivične okužbe se sicer pojavljajo tudi pri otrocih, zelo pogoste pa so pri starostnikih.

Luščenje, razjede in srbenje

Glivične okužbe stopal se najpogosteje pokažejo kot luščenje kože med tretjim in petim medprstnim prostorom. Včasih se luščenju pridružijo tudi mehurčki, razjede in srbenje. Okužba stopal z glivicami se lahko najavi tudi kot luščeča, zadebeljena in srbeča koža stopal. Okužba z glivicami sama po sebi ne povzroča nevarnih težav, vendar pa glivice poškodujejo kožo in tako odpirajo vrata številnim bakterijam. Nezdravljena glivična okužba stopal se lahko razširi na nohte in povzroči trdovratno glivično okužbo nohtov – onihomikozo ali na druge dele telesa in preide v kronično obliko.

Zdravila, kreme, pršila ...

Za zdravljenje glivičnih okužb so na voljo različna zdravila, vendar dermatologi opozarjajo, naj glivičnih okužb ne zdravimo na pamet, ampak naj pred začetkom vsakega zdravljenja zdravnik najprej ugotovi, ali sploh gre za glivice in katera vrsta glivic je obolenje povzročila. Šele potem lahko bolniku predpiše ustrezno zdravljenje. Glivična obolenja sicer zdravijo z lokalnimi in sistemskimi antimikotiki ali s kombinacijo obeh terapij. Zdravljenje glivičnih nohtov z lokalnimi antimikotiki je redkeje zelo učinkovito, saj zdravilo v obliki kreme, pršila ali gela težko prodre dovolj globoko v roževino. Zato glivična obolenja nohtov po strokovnih smernicah najprej zdravijo sistemsko, z zdravili, če to ni mogoče, lokalno s kremami, geli, pršili, najpogosteje pa kombinirano. Glivične okužbe so praviloma trdovratne in z leti pogostejše.

Lasersko zdravljenje

Glivične okužbe na nohtih v zadnjih letih uspešno odpravljajo tudi z laserskim zdravljenjem, saj kot pojasnjuje mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med., iz zdravstvene ambulante Juna: »Za glivične okužbe nohtov je lasersko zdravljenje zelo pomembno. Uporabljamo laser NdYag, ki prodira globoko vse do nohtnega matriksa in s segrevanjem z visoko temperaturo uničuje glivice.

Zaradi globokega prodiranja ima metoda glede na druge možnosti zdravljenja prednost, saj je okužba vedno globoko pod nohtom.

Za dober učinek zdravljenja je treba poseg ponoviti, zdraviti pa je treba tudi sosednje zdrave nohte in hkrati poskrbeti za dezinfekcijo oz. zamenjavo stare obutve. Postopek ni invaziven, med postopkom se noht segreje, kar nas lahko malo zapeče, a hitro preneha, saj se, ko nehamo svetiti z laserjem, noht takoj ohladi.

Dokončno ozdravitev, kar pomeni izrast popolnoma zdravega nohta, lahko pričakujemo po letu dni, kajti rast glivično spremenjenega nohta je počasna. Razmnoževanje glivic in aktivna okužba pa se ustavita takoj ob zdravljenju. Lasersko zdravljenje glivične okužbe nohtov nima stranskih učinkov.«

Pozor, glivice …... in kako se jih znebimo

Preprečimo glivične okužbe

Po priporočilih NIJZ naj ljudje z glivično okužbo nikar ne obiskujejo kopališč. Po vsakem kopanju ali umivanju si stopala obrišimo do suhega, zlasti področje med prsti. Nosimo bombažne nogavice, jih dnevno menjajmo in perimo pri visokih temperaturah. V skupnih umivalnicah, straniščih, garderobah, savnah in na bazenih nosimo lastne čiste natikače, poleti pa hodimo v zračnih in vedno dovolj velikih obuvalih in čim pogosteje bosi, vendar ne na prej omenjenih površinah. Vsak družinski član naj ima lasten pribor za nego kože stopal in nohtov in naj uporablja svojo, vedno svežo brisačo. Čeprav se zdijo ti nasveti zdravorazumski in samoumevni, za vse več kot očitno niso. Sicer z glivično okužbo stopal ne bi sobivalo kar 15 odstotkov odrasle populacije.

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer // Fotografije: Shutterstock