Zakaj je ne bi ponovno uporabili – na primer za shranjevanje ostankov kosila ali za pogrevanje hrane?
Ponovna uporaba embalaže se lahko zdi okolju prijazna, vendar ima lahko tudi določene pomanjkljivosti. Ko porabimo margarino ali pojemo sladoled, ostane prazna plastična posodica. Zakaj je ne bi ponovno uporabili – na primer za shranjevanje ostankov kosila ali za pogrevanje hrane? A previdno: ni vsa embalaža za živila primerna za ponovno uporabo. Tukaj je, na kaj je treba biti pozoren.
Zdravstvena tveganja
Čeprav je lahko mamljivo ponovno uporabiti enkratno embalažo, kot so škatle od sladoleda ali margarine, to lahko predstavlja zdravstveno tveganje. Dr. Birgit Brendel iz Združenja za varstvo potrošnikov Saške opozarja, da takšna embalaža ni namenjena ponovnemu shranjevanju hrane, zamrzovanju ali segrevanju.
Pri takšni uporabi se lahko iz plastike sproščajo škodljive snovi v hrano. Na primer, škatle za sladoled so izdelane iz termoplastike, ki se pri višjih temperaturah lahko deformira. Ob segrevanju se lahko delci plastike prenesejo v hrano.
Zato se ne priporoča ponovna uporaba embalaže od:
- sladoleda
- margarine
- gotovih solat
- skute
- sušija
- jogurta
Kaj uporabiti namesto tega?
Za shranjevanje ostankov hrane se priporoča uporaba steklenih, nerjavečih kovinskih ali lesenih posod. Steklene posode so primerne tako za zamrzovanje kot tudi za pogrevanje v mikrovalovni pečici. Izjema je embalaža, na kateri je oznaka kozarca in vilice, kar pomeni, da je material varen za stik z živili.
- Preberite si tudi: Ali je več vadbe vedno bolje? Finska študija dvojčkov izpodbija mite o dolgoživosti