Kuharski mojster opozarja, česar nikoli ne bi smeli naročiti v restavracijah, razlog pa je nadvse preprost!

29. 11. 2024
Deli
Kuharski mojster opozarja, česar nikoli ne bi smeli naročiti v restavracijah, razlog pa je nadvse preprost! (foto: Profimedia)
Profimedia

Če to izjavi kuhar svetovnega slovesa, vsekakor gre upoštevati njegovo mnenje.

Gordon Ramsay velja za enega najznamenitejših kuharjev po svetu. Slovi po svoji natančnosti in visokih standardih, predvsem pa po nepopustljivosti do raznih kuharskih "mazačev in packačev," če se izrazimo v njegovem neposrednem slogu.

Nedavno pa je delil nasvet, ki bi lahko spremenil način, kako naročujemo hrano v restavracijah. V intervjuji za Town and Country je jasno opozoril na eno dejstvo. Gre za najbolj priljubljene jedi v restavracijah - za jed dneva oziroma za meni dneva.

Preberite še: Miša Molk je že nekaj časa v pokoju, takšna pa je bila na RTV njena plača

Na prvi pogled je to varna izbira za tiste, ki želijo nekaj dobiti hitro na mizo, ob tem pa je cena običajno nekoliko ugodnejša. Jed dneva pogosto velja za "hišno specialiteto." A Ramsay trdi, da za to ponudbo pogosto stojijo stare, neuporabljene sestavine, ki jih reciklirajo in servirajo kot svež obrok.

Kuharski mojster opozarja, česar nikoli ne bi smeli naročiti v restavracijah, razlog pa je nadvse preprost!
Profimedia

Pogosto se, kot pravi Ramsay, jed dneva lahko spremeni v "jed meseca," ker so sestavine, ki so bile na mizi v preteklih dneh, vnovič postrežene - a samo pod drugim imenom. "Vedno vprašajte, katera je bila včeraj jed dneva, preden naročite današnjo," svetuje slavni kuhar.

"Lahko gre za hrano, ki je že bila ponujena. Morda jo bodo ponudili še enkrat, če so jim ostale sestavine. Gre za svojevrstno reciklažo," pravi Ramsay. Hkrati pa priznava, da tudi sam ne sprejema vseh odločitev. Priznava, da se zanaša tudi na priporočila natakarjev.

Natakarji, ki pogosto poznajo jedilnik prejšnjega dne, lahko ponudijo odlične nasvete o najboljših jedeh - o najbolj svežih in najokusnejših. "Natakarji pogosto poskusijo večino jedi z jedilnega lista in vam lahko ponudijo vpogled v to, kar je kuhar dodal ali kaj je najbolj priljubljeno med domačimi gosti," je še dodal.

Poudaril je, da je med svojimi potovanji nekajkrat dobil naravnost fantastične predloge od osebja restavracije. Zato naslednjič, ko na meniju preberete "sveža dnevna ponudba" malce razmislite o njegovih besedah - in vsekakor preverite pri natakarju. Morda se lahko tako izognete morebitnemu razočaranju.