"Prav je, da so ženske plačane manj, ker so manj inteligentne," je izjava, ki razburja evroposlance!

"Prav je, da so ženske plačane manj, ker so manj inteligentne," je izjava, ki razburja evroposlance! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 3. 2017

Evropski parlament je v četrtek začel preiskavo glede sovražnega govora proti desničarskemu evropskemu poslancu iz Poljske Januszu Korwin-Mikkeju, ki je med sredino parlamentarno razpravo v Bruslju dejal, da morajo biti ženske manj plačane kot moški, ker so "šibkejše, manjše in manj inteligentne"

Evroposlanci, ki so jih izjave med parlamentarno razpravo o razkoraku v plačilu med spoloma v Bruslju osupnile, so pozvali k ustreznim ukrepom proti Korwin-Mikkeju, vodji konservativne evroskeptične poljske stranke Korwin, v Evropskem parlamentu pa je samostojni poslanec.

"Tovrstne izjave so v nasprotju s temeljnim načelom parlamenta o enakosti spolov," je poudaril vodja skupine socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella.

Če bo spoznan za krivega, Korwin-Mikkeju grozi denarna kazen ter začasen odvzem glasovalnih pravic in prepoved sodelovanja v dejavnostih parlamenta.

Evropski parlament je tega poljskega evroposlanca zaradi neprimernih izjav ali dejanj kaznoval že večkrat, nazadnje julija lani zaradi njegove primerjave množičnega prihoda migrantov v Evropo z "razlitjem fekalij". Takrat so mu od plače odtegnili plačilo za deset dni, kar je 3060 evrov, pet dni pa ni smel sodelovati v dejavnostih parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priporočamo