Pravni nasvet: Ali imam kot najemnica predkupno pravico?

Pravni nasvet: Ali imam kot najemnica predkupno pravico? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2019

Na spletni strani Govori.se nadaljujemo s pravno rubriko, v kateri pravna svetovalka Staša Horvat, univ. dipl. prav., odgovarja na vaša vprašanja.

Na elektronski naslov pravnosvetovanje.hk@gmail.com smo prejeli vprašanje našega bralca, na katerega v nadaljevanju odgovarja Staša Horvat, diplomirana pravnica, pravna svetovalka in lastnica Pravne pisarne HK.

Vprašanje bralke se je glasilo:

Sem najemnica poslovnega prostora v zgradbi kjer so 3 lastniki. Lastnik ki ima večinski delež stavbe je svoj delež prodal. Prostor v katerem sem, je v lasti drugega lastnika. Zanima me ali sem po zakonu upravičena do predkupne pravice pri nakupu prostora, ki ga imam v najemu ali ima predkupno pravico novi lastnik, ki ima večinski delež zgradbe.

Hvala za odgovor

Odgovor pravne svetovalke v nadaljevanju objavljamo v celoti:

Pozdravljeni,

zakonite predkupne pravice nimate. Lahko pa preverite, ali vaša pogodba morebiti vsebuje pogodbeno določilo o predkupni pravici. Če le-te v pogodbi ni, lahko seveda predlagate, naj se ta doda v pogodbo. 

Kar se tiče novega lastnika, predvidevam, da gre v vašem primeru za etažno lastnino. To lahko sami preverite v zemljiški knjigi. Zakon določa, da če ima nepremičnina dva ali več etažnih lastnikov in nima več kot pet posameznih delov, imajo pri prodaji posameznega dela v etažni lastnini drugi etažni lastniki predkupno pravico. Vrstni red predkupnega upravičenja med drugimi etažnimi lastniki se določa glede na njihov idealni delež. Novi lastnik ima torej kot etažni lastnik, zakonito predkupno pravico.

V vsakem primeru pa je novi lastnik solastnik nepremičnine, v kateri ste, in ima tudi zakonito predkupno pravico pri prodaji same nepremičnine. Tudi, če posamezni solastnik prodaja svoj del nepremičnine komu tretjemu, imajo preostali solastniki predkupno pravico.

Pravni nasvet sestavila:

Za brezplačni pravni nasvet pišite na: pravnosvetovanje.hk@gmail.com