Pravni nasvet: Nasilni partner jo je skupaj z otrokom vrgel iz lastne hiše!

Pravni nasvet: Nasilni partner jo je skupaj z otrokom vrgel iz lastne hiše! (foto: profimedia) profimedia
3. 9. 2019

Na spletni strani Govori.se nadaljujemo s pravno rubriko, v kateri pravna svetovalka Staša Horvat, univ. dipl. prav., odgovarja na vaša vprašanja.

Najprej objavljamo vprašanje bralke, ki se je na pravno svetovalko obrnila z vprašanjem o primeru njene znanke, ki želi ostati anonimna:

Omenjena ima težave z nekdanjim izvenzakonskim partnerjem, s katerim sta skupaj živela 20 let. Skupaj imata dva otroka: že polnoletno hčerko in sina, ki je najstnik.

Sprva je bilo v njunem odnosu vse v redu, nato pa se je, po rojstvu njunega sina, ki se je rodil kot otrok s posebnimi potrebami, partner pričel vdajati alkoholizmu. Težave so se stopnjevale do te mere, da je bil pogosto nasilen, večinoma je šlo za psihično, enkrat pa tudi za fizično obliko nasilja. Žrtev je enkrat nasilje naznanila policiji, vendar je nato, zaradi strahu, svojo prijavo umaknila. 

Pred dobrim letom je vse njene stvari vrgel na balkon hiše, zato se je končno odločila odseliti v starejšo hišo, ki jo je podedovala po očetu. Hiša je od njunega skupnega bivališča, kjer sedaj prebiva nekdanji partner, oddaljena približno 10 km. Otroka živita pri mami, saj z očetom ne želita imeti stikov. 

Zadnje mesece je nekdanji partner pričel z ustrahovanjem, in sicer se ponoči nenehno smuka okrog njene hiše in ji daje do vedenja, da jo opazuje. Večkrat ji je že zagrozil, da ji bo kaj naredil. Prav tako grozi sedanjemu partnerju oškodovanke, s katerim sta skupaj pol leta. Poleg vsega jo želi prisiliti, naj se odjavi iz njunega skupnega bivališča, češ da tam ne prebiva. Prejšnji teden je znanka prejela pošto s strani Upravne enote glede prijave na naslovu dejanskega prebivališča.

Naj še dodam, da celotna zadeva še ni bila obravnavana na sodišču. Znanka sedaj razmišlja, da bi ga tožila, vendar nima potrebnih denarnih sredstev, saj je zaradi stečaja podjetja izgubila službo. Sama preživlja oba otroka, ki se še šolata. Nekdanji partner prispeva le 200€ za plačilo sinovega dijaškega doma.

Oškodovanko zanima, kaj bi bilo v tem primeru najboljše narediti, da bo končno imela mir, obenem pa, da bo poskrbljeno za otroka (glede preživnine)?

Prosim Vas za pravni nasvet in se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

Odgovor pravne svetovalke se je v tem primeru glasil takole:

Vaši znanki najprej predlagam, da se odjavi iz prejšnjega bivališča, kjer je živela skupaj z bivšim partnerjem, saj tam dejansko tudi več ne prebiva. Naj se prijavi tam, kjer biva trenutno.

Glede tega, kaj bi bilo najboljše narediti, da bo imela mir pred bivšim partnerjem, predlagam, da vaša znanka grožnje, ustrahovanja in tudi to, da bivši partner hodi okrog hiše, čimprej prijavi policiji. Prijave naj tokrat ne umika, saj to ne bo prineslo nobenih željenih sprememb. Takoj, ko ga vidi, da hodi okrog hiše, naj vzame telefon in pokliče policijo. Groženj po sms-ih ali mejlih naj ne briše, ampak naj jih shrani v dokazne namene. Policistu predlagajte, da bivšemu partnerju izreče ukrep prepovedi približevanja ter tudi opišite vse razloge za to (kot ste opisali v vprašanju; incidenti v preteklosti, trenutna ustrahovanja, skratka vse pomembne okoliščine). Zahtevo za prepoved približevanja lahko sicer vloži tudi na sodišče na podlagi 19. člena Zakona o preprečevanju nasilja v družini.

Kar se tiče preživnine, glede na dane okoliščine predvidevam, da dogovor z bivšim partnerjem ne bo možen. Vaša znanka bo morala vložiti tožbo za določitev preživnine na pristojno okrožno sodišče ter s to tožbo zahtevati preživnino – ampak le za sina. Ker je hčerka že polnoletna, bo morala tožbo vložiti sama. Pri tem odvetnika ne potrebuje (ne znanka in ne njena hči). Plačala bo le sodno takso. S sodbo sodišča, s katero se bo določila obveznost preživljanja, bo pridobila t.i. izvršljiv pravni naslov, na podlagi katerega bo lahko, v primeru, da bivši partner ne bi plačeval preživnine, vložila predlog za izvršbo zaradi izterjave preživnine. Preživnina se določi v mesečnem znesku in za naprej, zahteva pa se lahko od dneva vložitve tožbe ali predloga za določitev preživnine. Znanka lahko zraven tega vloži tudi tožbo, v kateri zahteva povračilo stroškov preživljanja od bivšega partnerja za nazaj.

Pravni nasvet sestavila:

Za brezplačni pravni nasvet pišite na: pravnosvetovanje.hk@gmail.com