Praznik Samhain ali noč čarovnic - ko čas izgubi svoj pomen

Praznik Samhain ali noč čarovnic - ko čas izgubi svoj pomen (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
31. 10. 2017

V koledarskem letu čarovniških praznikov imata dva dneva oziroma noči prav posebno mesto. Prvi se zgodi z noči zadnjega aprila na prvi maj, ko se prižigajo kresovi in vse znova poganja in cveti, drugi pa pade z noči zadnjega oktobra na prvi november. Čas, ko je bila bera leta pobrana in nastopi čas mirovanja. Prvi se imenuje beltane, drugi pa samhain.

Samhain je časovno opredeljen ravno na pol poti med jesenskim enakonočjem in zimskim solsticijem. V čarovniškem koledarju predstavlja praznovanje novega leta, kar se opira na tradicijo Keltov. Ta dan je posvečen tudi dušam umrlih, takšno tradicijo so poznali že v Egiptu, pri Keltih in Mehičanih. Prav tako je to praznik reinkarnacije, saj kaže na odsotnost boga Sonca, ki se bo ponovno rodil v času zimskega solsticija kot otrok obljube.

Čas mirovanja

V tem času vlada astrološko znamenje škorpijon, ki je povezan s koreninami, z globinami, s podzemljem, s smrtjo. Popolnoma drugače kot v njegovem nasprotnem astrološkem znaku biku, ko se s pomladjo začne spet novo življenje. Tako so v davnini sledili premikom v naravi, predvsem moči Sonca, ki zdaj pojenja in se vse skupaj v naravi umirja. To je bil še zadnji čas spravil, sušenja zelišč, ko so hrambe zapolnili, zemljo pa prepustili mirovanju.

Svet duhov

Samhain pa ima še eno posebnost, namreč od nekdaj so verjeli, da čas tu popolnoma izgubi svoj pomen, saj so preteklost, sedanjost in prihodnost eno. Vrata med svetovi in časi se odprejo oziroma zabrišejo, zato naj bi umrli ter ​​prebivalci drugih svetov hodili med živimi. Zimo so naši predniki nasploh videli kot čas teme in podzemlja, čas duhov, zato so prižigali sveče ali bakle, da bi zaščitili sebe in svojo lastnino.

Simbolika

Skozi hrano, jedi in pijačo so temu času tudi primerno pripravljali pogostitve, zase in za duše rajnih. Repa, jabolka, buče, hruške, granatno jabolko, vsa zrna, lešniki, koruza, brusnice, različni kruhi in peciva, jabol­čnik, zeliščni čaji (zlasti pelin) niso manjkali na mizi. Vse je bilo odeto v črno, oranžno, belo, srebrno in zlato barvo. Prav tako je to čas ognjiča, krizantem, leske, pegastega badlja, žajblja, brina, mete in koprive, ki se lahko uporabijo kot kadila ali pa kot cvetni aranžma.

Čaranje z jabolki

Jabolka so pogosto uporabljali v čarih za ljubezen in blaginjo. Mlada ženska, ki je jabolko olupila v enem samem kosu in olupek vrgla čez ramo, je lahko iz njegove oblike prebrala začetnico svojega bodočega moža. Če je dekle jedlo jabolko pred ogledalom in si medtem česalo lase, je lahko v času samhaina v ogledalu zagledala svojo ljubezen. Mladi moški pa so imeli nalogo iz škafa vode z zobmi ven potegniti jabolka. Če jim je to uspelo, jih je čakalo srečno leto.

Ta čas je resnično zelo primeren za različne magične rituale, pogovore z umrlimi dušami, napovedi prihodnosti iz tarot kart, za meditacije in razna druga spiritualna dela.

Ne pozabite, da so v tem času meje med svetovi zabrisane in zato veliko lažje prejmete ali pošljete sporočila v druge dimenzije.

Besedilo: Nina kasandra Klun // Foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri