"Prazniki so pred vrati, jaz pa sem v finančni stiski." Magdalena odgovarja!

"Prazniki so pred vrati, jaz pa sem v finančni stiski." Magdalena odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
22. 12. 2018

"Smo družina z dvema otrokoma, ki žal komaj shaja iz meseca v mesec. Samo stisko smo vsi skupaj nekako sprejeli, problem pa je decembrski čas, ki je povezan z obdarovanji. Otroka sta sicer zelo skromna, vendar ne vem, kako bomo izpeljali vsa obdarovanja, saj vsi njuni sošolci in prijateljčki nosijo draga darila, ki si jih naša družina ne more privoščiti. Moja največja travma pa je skupno praznovanje božiča pri naši družini, kjer bosta tudi brat in sestra s svojimi otroki, oba odlično situirana z zelo dragimi darili. Že zdaj mi je slabo ob misli na skupno odpiranje daril, saj sem imela lani občutek, da so nas vsi gledali zaničljivo, da ne govorim o njihovih darilih, pogledih. Ne želim pa otrokoma uničiti božiča, saj rada obiščeta skupno večerjo, ker se tam srečata z bratranci in sestričnami, ki so seveda vsi v novih znamkah, vedno lepo oblečeni, z novimi igračami in pripomočki, o katerih lahko moja otroka samo sanjata. Ne vem več, kako naj premostim to žalost in napetost." - Bernarda

Spoštovana Bernarda, težki časi marsikateremu staršu privabijo v decembrskem času solze v oči. Starši, ki so finančno dobro situirani, se vsega tega niti ne zavedajo in morda celo ne razumejo te stiske in ne namenjajo pozornosti temu, da bodo z dragimi darili morda koga spravili v zadrego. Mogoče imata vaš brat in sestra popolnoma drugačen namen. Ker se zavedata, da vidva otrokom večjih daril ne moreta kupiti, je morda to razlog, da potem vašim otrokom namenita več pozornosti.

Glede na dejstvo, da poznata vaš položaj, verjetno tudi ne pričakujeta, da bodo vaša darila za njune otroke v enakih vrednostih, zato se čim prej znebite manjvrednostnega občutka, ki vas razžira v notranjosti in vam kvari prazničen duh. Sami ste napisali, da sta vaša otroka zelo skromna, torej sta sprejela vaše denarno stanje, zdaj pa ste na vrsti še vi, da sprejmete razmere in se poskušate, ko gre za darila, kdaj morda znajti tudi drugače, ne da bi zapravili gore denarja, ki ga nimate. Še lažje za vas pa bi bilo, da se o vseh teh zadevah z bratom in sestro odkrito pogovorite, s tem se boste bremena rešili tudi v prihodnje. Morda pa se kaj kmalu izboljša tudi finančno stanje vaše družine.

Priporočamo