Prazniki - priložnost, da si vzamete tudi čas zase!

Prazniki - priložnost, da si vzamete tudi čas zase! (foto: profimedia) profimedia
24. 12. 2014

Kako ste vstopili v praznični december: polni skrbi, kaj vse imate še za postoriti v tem zadnjem mesecu (od nakupa daril, novoletne toalete, do kuhanja za praznični jedilnik in iskanja, kje boste preživeli najdaljšo noč v letu) ali pa še sploh niste utegnili pomisliti na to, da smo že decembra? Kakorkoli, december je tukaj in z njim tudi praznični čas, čas pričakovanja, upanja in veselja. Ste pripravljeni nanj?

V današnji družbi je december mesec, ko so nakupovalni centri še bolj polni, ko se vse blešči in kar samo ponuja, ko se prijatelji zvečer (ali pa že čez dan) poveselijo ob kuhanem vinu, ko pokajo petarde in ko okrašujemo svoj dom z lučkami, svečami in okraski, takšnimi in drugačnimi. Najprej je Miklavž, potem počakamo na 15-tega, ko nakupimo še darila za pod jelko (Božično ali Silvestrsko, odvisno, kaj praznujete) in kot bi mignil se zbudimo v prvi dan novega leta. »Oh, samo da je mimo«, si mnogi rečejo in življenje gre naprej. PRIČAKOVANJE odide, ko preštejemo ob polnoči do deset, UPANJE se poslovi malo kasneje, VESELJE pa ugasne z zadnjo lučko.

Seveda pa imate tako kot vedno možnost izbrati drugo pot. Teh 31 dni lahko preživite drugače ter občutke pričakovanja, upanja in veselja zares doživite – v sebi, ne le na zunaj. Kajti »veseli december« je v zgornjem primeru le beseda, ki opisuje vsesplošno rajanje in zabavo ter bleščeče izložbe in darila, v naših srčkih pa tega ne čutimo. Kajti če bi bili zares veseli v sebi, potem bi to veselje ostalo z nami tudi, ko lučke ugasnejo in božične okraske pospravimo. Kajti to veselje bi bilo v nas, ne v zunanjem svetu. Kako pa to naredimo?

Tako, da si vzamete v decembru čas zase, saj boste s tem lahko dali več drugim:

Pogovarjajte se s seboj – kaj si želite spremeniti v novem letu in kako se boste tega lotili (samo želje brez korakov, ki pripeljejo do cilja, nas ne osrečijo),

  • Začnite zapisovati svoje želje, razmišljanja in ideje, ki se vam utrnejo v tem času,
  • Čimveč prostega preživite v družbi ljudi, ob katerih ste lahko vi, takšni kot ste,
  • Ukvarjajte se s tistim, kar vas veseli in vam daje energijo,
  • Po službi pojdite čimvečkrat v naravo: s tem si boste nabrali mir in novih moči za popoldansko-večerne aktivnosti,
  • Premislite, preden potrdite prisotnost na prednovoletni zabavi, ki jih v tem mesecu ne manjka: si resnično želite biti tam ali morda bolj potrebujete mir in počitek,
  • Smejte se in objemajte – sebe in druge...

Tako se boste dan za dnem pripravljali na praznični čas, v vas bo raslo veselo pričakovanje, s svojim notranjim mirom boste blagodejno delovali tudi na svoje bližnje, vaš notranji občutek veselja pa se bo risal na vašem obrazu. Da se vam v resnici nikamor ne mudi, da imate dovolj časa, da darila nakupite ali pa celo sami naredite, da tudi za okrasitev doma ne rabite novih bleščečih okraskov, saj so tisti od lani še čisto v redu in da to, kje boste preživeli zadnjo noč v tem letu, sploh ni tako bistveno za vašo notranjo srečo in zadovoljstvo – ta spoznanja prinesejo resnično olajšanje. Vse kar zares rabite je, da imate čas zase. S tem si boste pokazali, da se imate radi, da vam ni vseeno zase, kako se počutite, tako si boste podarili najlepše in neprecenljivo darilo – ljubezen do sebe. Okrasite si letošnje praznike v duhu ljubezni, pozornosti in spoštovanja sebe in drugih.

Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose, zdraviodnosi.blogspot.com