"Pred poroko imam pomisleke!" Porota odgovarja!

"Pred poroko imam pomisleke!" Porota odgovarja! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
24. 10. 2017

Prijateljice mi govorijo, da ni popolnoma nobenega razloga, da paničarim, ampak skrbi mi ne dajo spati. S partnerjem sva skupaj že 10 let, imava tudi dva otroka. Kot skoraj vsaka ženska sem tudi sama vedno sanjala o poroki – in taadaam, ta želja se mi je uresničila. Partner me je na res romantičen način zaprosil za roko. Čez štiri mesece imava datum poroke. Zdaj pa nisem več prepričana – preganja me misel, kaj če pride do umazane ločitve, da bodo same težave, ki jih brez poroke ne bi bilo, kako bo z otrokoma. Z njim se imam lepo, ampak imam v grlu cmok. Vsega tega pa mu ne morem povedati, ker ga nočem prizadeti, da tik pred poroko razmišljam o ločitvi.

Najlepša hvala za pomoč, Eneja

Živi tu in zdaj!

Sploh ne razumem, kje vidiš problem in strahove. In zakaj razmišljaš negativno, če si v tako lepem življenjskem obdobju. Imaš družino, ljubečega moža, zaročena si. Skratka imaš vse, o čemer sanja marsikatera ženska. Kaj bo? Če bo? Kdo ve, kaj bo v prihodnosti? Nihče, zato se naučimo že enkrat živeti za sedanjost, tu in zdaj. Če pa imaš res velike pomisleke, mu v šali predlagaj predporočno pogodbo in videla boš, kako bo tvoj bodoči mož reagiral. Nikar pa mu ne začni najedati s tem, kaj bi bilo če bi se ločila in tako dalje. Res ni pravi trenutek.

Sandra, 32 let

Ni vse v vaših rokah

Jah, draga Eneja, v življenju se pač nikoli ne ve. Tudi meni ni šlo v življenju vedno tako, kot sem načrtoval, velikokrat ni šlo vse gladko. Na to je treba biti pripravljen, a v življenju je treba vseeno uživati in se veseliti – zato se veselite poroke, o kateri ste jo sanjali. Zadeve, ki pridejo na pot, se po mojem mnenju rešujejo sproti – sami in skupaj s partnerjem. Lahko se zgodi tudi ločitev, treba je delati za lep zakon, ampak delati morata oba. Naj vas to ne hromi. Jaz sem pozitiven glede srečnega dogodka, ampak predvsem se sprijaznite, da ni vse v vaših rokah.

Marjan, 64 let

V čem je razlika?!

Pa saj med zunajzakonsko skupnostjo (»na koruzi«) in zakonsko skupnostjo (poroko) pravzaprav ni nobene razlike. Če bi se s partnerjem razšla, preden bi se poročila, bi se morala prav tako dogovoriti o tem, kje bosta živela vaša otroka, o stikih, o preživnini, deliti bi morala skupno premoženje itd. Morda pa ste imeli »na koruzi« občutek, da ste vsaj z »eno nogo« še vedno »svobodni«, da lahko spokate, kadarkoli se vam pač zahoče ... Morda vas je samo strah še malo bolj se zavezati. Razmislite!

Manca, 39 let

Gradite mostove, ne zidove

Odnosi so takšni, kot jih naredimo. Z iskrenim in spoštljivim odnosom ne more priti do umazane ločitve. Prizemljite misli in iščite dobre stvari, ki jih bo prinesla potrditev vajine skupnosti. Razmišljajte, kaj vse si želite doživeti kot zaročenka in žena, in dajte konkretno pobudo, da se ideje tudi uresničijo. Ko boste spremenili način razmišljanja, se bo 'razmišljam o umazani ločitvi' morda spremenilo v 'poroka s tabo mi je zelo pomembna, bojim se, da bi šlo kaj narobe ...' Majhna sprememba, velika razlika.

Maja, 40 let

Nič nenavadnega

Z vsakim velikim življenjskim korakom se kakopak pojavljajo dvomi. Pomisleki. Strah je naš naravni obrambni sistem in zato ni nič nenavadnega, da vas pred poroko preganjajo takšne misli. Ugotoviti pa morate izvor tega. Se le vaša domišljija igra z vami in vam ponuja morebitne neprijetne scenarije za prihodnost ali pa je ta dvom zasidran v bolj tehtnih pomislekih? Če ste vedno sanjali o poroki in imate obenem s tem partnerjem že dva otroka, potem ste si – upam – že precej na jasnem, da je to človek, s katerim nameravate preživeti preostanek svojega življenja. Zato mu ni treba o svojih dvomih čisto nič govoriti. Predajte se lepotam poroke, ki ste si jo tako želeli, poskrbite, da bo to vaš sanjski dan, na to, kar se lahko pripeti, pa tako in tako nimate kaj dosti vpliva. Pustite jutri za jutri in uživajte v tem, kar vam je dano danes.

Tim, 38 let

Priporočamo