"Možu se ne sanja, da grem na dopust!" Porotniki odgovarjajo

"Možu se ne sanja, da grem na dopust!" Porotniki odgovarjajo (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
31. 3. 2018

Pišem vam, ker sem se malo 'zapletla', ampak ne v smislu skoka čez plot. Takole gre – s prijateljicami, ki so vse stare okoli 45 let in prav tako kot jaz poročene ter imajo otroke, smo se po dolgem času srečale in obujale spomine na stare dobre čase. Na tem srečanju je padla odločitev, da gremo to poletje skupaj na morje za en teden – odklop od partnerjev, otrok, stresa. Vse so rekle, da njihov partner ne bo imel nič proti, pa sem še jaz privolila, naj rezervirajo dopust, da ne bi izpadla, kot da moram za vsako stvar prositi za dovoljenje partnerja. Prijateljica, ki je prevzela organizacijo, me je pred dnevi poklicala, naj nakažem tretjino denarja takoj, ker imajo res ugodno ponudbo. In sem ga, saj sem to tudi obljubila. Ampak težava se pojavi, ker tega sploh nisem omenila partnerju. Moj partner namreč ni tako odprt do takšnih idej, je precej ljubosumen, že večkrat je rekel, da je nezaslišano, da gresta partnerja posebej na dopust. Kaj naj storim? Kako naj mu povem? Kaj naj storim, če mi ne bo dovolil, da grem?

Pozdrav, Alenka

Staromoden mož

Zdaj je, kar je, ali vse skupaj odpoveš ali pa se z možem lepo pogovoriš in mu poveš za svoje počitniške načrte s prijateljicami. Prej ko slej boš morala z besedo na dan. Menim, da si morata dva, ki sta v zvezi, pustiti dihati, in to pomeni tudi, da lahko vsake toliko gre kateri po svoje. Saj veš tisto, da če med dvema ni zaupanja, potem itak vse skupaj nima smisla. Konec koncev lahko človek skoči čez plot prav vsak dan, če že ima namen. Sama najbol­je veš, kateri trenutek je tisti, ko je tvoj mož najbolj sproščen in najmanj napet, ko boš povedala, kaj ste se s prijateljicami zmenile. Upam, da te bo razumel, saj so taki odklopi s prijateljicami res nekaj neprecenljivega in lahko si srečna, da jih imaš. To povej tudi njemu, saj ima verjetno tudi sam skupino prijateljev, s katerimi se druži in kdaj tudi kam gre.

Sandra, 33 let

Živite svoje življenje

Najprej mu kar čim prej povejte, da so vas prijateljice povabile na skupno dopustovanje, ki se ga že zelo veselite. Sodeč po vašem opisu bo on seveda odreagiral pretirano, zato mu brez ugovarjanj dovolite, da strese iz sebe vse nesmiselne argumente proti, šele potem pa mu zelo mirno povejte, da si tega kratkega dopusta s prijateljicami zelo želite in da upate, da bo razumel, koliko vam to pomeni. Povejte mu, da takšen odklop potrebujete, ker si ga sicer nikoli ne privoščite. Alternativno mu lahko organizatorka pošlje elektronsko pošto, v katerem mu objektivno razloži vse, kar se tiče tega dopusta. Mogoče bo manj izbruhov, če bo to prišlo od tretje osebe. Vsekakor pa je prav, da on razume in spoštuje vaše želje po tem, da kdaj pa kdaj živite tudi samo svoje življenje.

Tim, 39 let

Ne odlašajte s pogovorom

Vaš partner ni samo ljubosumen, temveč je posesiven. Najboljše bo, če se čim prej iskreno pogovorita, razložite mu, da je v vsakem razmerju najpomembnejše zaupanje. Če boste s pogovorom odlašali, pomeni, da boste lagali tako njemu kot tudi svojim prijateljicam, ki najbrž nič ne vedo o vaših domačih razmerah. Še preden boste načeli to temo, pa v mislih pretehtajte, kako se boste odzvali, če vam ne bo dovolil, da greste. In ne pozabite, stari ste 45 let, finančno neodvisni ... Morda je čas, da razmislite o razhodu.

Manca, 39 let

Začni živeti!

Lepo te prosim, no! Partnerja moraš prositi za dovoljenje? Prositi? Kakšna pa je potem vajina zveza, delaš vse samo tako, kot on reče in si želi? Življenje s partnerjem, ki mu moraš prikrivati stvari, ne bo dolgoročno, oprosti. Mogoče boš lahko takole nekaj let pogoltnila vse njegove izpade, ampak enkrat ne boš zmogla več. Si tega resnično želiš? Pogovori se z njim o vajini zvezi, povej mu vse in ne nastopi s strahom, bodi močna. Povej mu, da si se pogovarjala s prijateljicami in odločila, da greš letos z njimi na dopust. Če te ima rad, te bo pustil. Če ne ... premisli, si želiš takšno življenje še naprej? Spusti se na realna tla!

Helena, 40 let

Vrzite karte na mizo!

Imel sem prijateljico, ki je imela doma takega psihopata. Neki večer se je po službi zaklepetala s kolegicami. Da bo pozna, mu je sporočila že preko SMS-ja, a drama se je nadaljevala, ko je prišla ob 11. zvečer domov. Tip je bil tako ljubosumen, da sploh ni spregovoril besede z njo še ves naslednji dan. Nobeno dopovedovanje ni pomagalo, in ko se je situacija še nekajkrat ponovila, ga je zapustila ... Tudi takrat ni doumel. Živeti v strahu s partnerjem je res zadnje, kar vam privoščim, zato je morda zdaj čas, da vržete karte na mizo in se postavite zase.

Marjan, 64 let

 

Priporočamo