"Jajca se ne smejo dotikati, potem ko so razvrščena in zapakirana, in če imate v škatli samo eno takšno jajce, vrnite cel paket."
"Zato potrošniki ne bi smeli vzeti spornega jajca iz ene škatle in ga zamenjati z jajcem iz druge škatle, temveč je potrebno celo škatlo vrniti proizvajalcu, vi pa raje izberite škatlo, v kateri so vsa jajca nedotaknjena, nespremenjena in nepoškodovana. Le tako ste lahko prepričani, da ne boste dobili nobene okužbe," je za RTS ob priliki povedal dr. Dejan Krnjaić s tamkajšnje Veterinarske fakultete.
Želodčni krči, vročina in utrujenost so najpogostejši simptomi salmonele
"Salmonela je bakterija, ki jo pridobimo z uživanjem okužene in nezadostno termično obdelane hrane, največkrat gre za živila živalskega izvora, predvsem meso, mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, predvsem jajca in jajčne izdelke," pojasni epidemiologinja dr. Sonja Giljača.
"Poleg salmonele lahko jajce okužijo tudi druge bakterije, na primer kampilobakter, pa tudi drugi mikroorganizmi, ki lahko privedejo do tega, da se jajce pokvari, pri čemer jajce spremeni videz in vonj."
"V jajcih je včasih lahko prisotna tudi salmonela in žal je v tem primeru jajce videti povsem užitno, a vseeno lahko pride do okužbe."
Varen nakup
Potrošnik naj pred nakupom preveri, ali so vsa jajca v škatli cela in če niso, vzame drugo škatlo, še svetujejo zdravstveni strokovnjaki, razpokanih jajc pa se raje sploh ne dotikajte, dodaja Krstarica.
Koliko jajc smemo pojesti na dan? Eksperiment zdravnika bo spremenil vaše mnenje