Pregled cen slovenskih hotelskih namestitev v letu 2014

Pregled cen slovenskih hotelskih namestitev v letu 2014 (foto: profimedia) profimedia
9. 1. 2015

Leto 2014 je za nami in prav zato so na spletnem iskalniku www.trivago.si pripravili pregled cen hotelskih namestitev za leto 2014. V trivagovi raziskavi tHPI (trivago Hotel Price Index) so preverili katera slovenska regija je bila najdražja v preteklem letu in kje v Sloveniji smo odšteli najmanj za spanec v hotelski sobi.

V letu 2014 smo v Sloveniji v povprečju odšteli 104 EUR za nočitev v standardni dvoposteljni sobi, kar je le en odstotek manj v primerjavi z letom 2013 (105 EUR). Leto 2012 so zaznamovale nekoliko dražje cene, saj je povprečna cena hotelskih sob znašala 111 EUR.

Obalno-kraška najdražja slovenska regija v letu 2014

Po izsledkih trivagove raziskave tHPI je bila najdražja slovenska regija v letu 2014 Obalno-kraška regija, s povprečno ceno 140 EUR za nočitev v standardni dvoposteljni sobi. Mesto najcenejše regije po cenah hotelskih namestitev je zasedla Goriška regija, saj je za nočitev v standardni dvoposteljni sobi v povprečju bilo treba odšteti 83 EUR.

Najdražje slovensko mesto

Pri pregledu cen hotelskih namestitev v večjih slovenskih mestih v letu 2014, je moč opaziti, da je Portorož na vrhu lestvice najdražjih. Za hotelsko sobo v največjem slovenskem obalnem mestu, je v letu 2014 bilo treba v poprečju odšteti 164 EUR. Medtem ko smo za bivanje v Goriški regiji v povprečju odštevali 83 EUR, se je Nova Gorica pokazala kot najcenejše slovensko mesto, saj je cena hotelske sobe v letu 2014 v povprečju znašala 77 EUR. Znano velneško mesto Rogaška Slatina, se je znašlo takoj za Portorožem, saj je za nočitev v hotelih v leto 2014 v povprečju bilo potrebno odšteti 150 EUR.

Ljubljana najdražja septembra, Maribor januarja

Za nočitev v standardni dvoposteljni sobi, smo v slovenski prestolnici v letu 2014 v povprečju odšteli 94 EUR, medtem ko je najdražji mesec bil september, s povprečno ceno 106 EUR. Nekoliko cenejše hotelske namestitve je moč opaziti v največjem štajerskem mestu, saj so cene v letu 2014 v povprečju znašale 86 EUR. Najdražji mesec za ljubitelje hotelov je bil januar, ko smo za bivanje v povprečju odštevali 99 EUR.

Gorenjski mesti v »zlati sredini«

Trivagova raziskava o povprečnih cenah hotelskih namestitev v letu 2014, je pokazala, da se gorenjski mesti Bled in Bohinj nahajata nekje v zlati sredini, saj sta ceni za spanec v standardni dvoposteljni sobi v letu 2014 znašali 97 EUR in 84 EUR. Kot najdražja meseca za oddih na gorenjskem sta se pokazali julij in avgust, kjer se je cena v letu 2014 gibala med 100 EUR in 116 EUR.

O tHPI (trivago Hotel Price Index)

Raziskava spletne strani www.trivago.si (trivago Hotel Price Index) prikazuje povprečno ceno nočitev v najbolj priljubljenih evropskih mestih.

Cena za standardno dvoposteljno sobo se izračuna na podlagi več kot milijona dnevnih poizvedb cen za nočitev, ki jih pridobimo preko trivagovega servisa primerjave cen hotelov. trivago na mesečni ravni shranjuje podatke, ki ob koncu meseca omogočijo vpogled med gibanji cen hotelov za naslednji mesec. tHPI odraža hotelske cene evropskega hotelskega tržišča. Cene za nočitve v nastanitvah na preko 200 spletnih rezervacijskih portalov, potovalnih agencij in hotelskih verig, ki ustvarijo povprečno ceno nastanitev za posamezna mesta, regije in države.

Priporočamo