Prehrana v času jemanja antibiotikov

Prehrana v času jemanja antibiotikov (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
25. 11. 2017

Antibiotiki so močno orožje v boju proti bakterijskim okužbam, a na žalost ima njihovo uživanje tudi stranske učinke.

Nekatera živila jih lahko omilijo, druga pa še poslabšajo. Največ škode antibiotiki naredijo v našem črevesju, ko pomorijo črevesno floro, lahko pa povzročijo tudi okvare jeter.

Probiotiki

Jemanje probiotikov ob antibiotikih bi moralo biti samoumevno. Čas jemanja ne sme biti sočasen, med njima naj bo vsaj štiri ure razmika. Probiotike moramo jemati še vsaj mesec ali več po koncu zdravljenja za antibiotiki, da si naša črevesna flora opomore.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana, recimo jogurt, sir, kislo zelje in repa, kombuča, vsebuje koristne bakterije, ki bodo pomagale pri obnavljanju črevesne flore. Jogurt je še posebno učinkovit pri preprečevanju driske, povezane z jemanjem antibiotikov.

Veliko vlaknin

Prehranske vlaknine, ki jih najdemo v polnozrnatih žitih, stročnicah, sadju in zelenjavi, pospešujejo rast dobrih bakterij v našem telesu in zavirajo rast slabih. Ker lahko vlaknine zmanjšajo absorpcijo antibiotikov, jih med zdravljenjem ne uživamo preveč. V večji količini jih vključimo v prehrano takoj, ko nehamo jemati antibiotike.

Izogibajte se

Med jemanjem antibiotikov ne uživajte grenivk in njihovega soka. Razgradnja grenivke in antibiotikov poteka s pomočjo istega encima, citokroma P450, zato se lahko zgodi, da se antibiotiki ne razgradijo pravilno. Z raziskavami so dokazali, da na absorpcijo antibiotikov negativno vplivajo tudi prehranska dopolnila s kalcijem in s kalcijem obogatena živila. Pri živilih, ki naravno vsebujejo kalcij (npr. jogurt, mleko), tega niso zasledili.

Besedilo: Vera Simončič // Fotografije: Shutterstock

Priporočamo