Prehranska motnja: Ortoreksija

14. 8. 2017 | Vir: Jana
Deli
Prehranska motnja: Ortoreksija (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ko zdravo prehranjevanje postane motnja hranjenja ...

Ortoreksija je prehranska motnja, ki nastane kot nezdrava obsesija z zdravo prehrano. V nasprotju z drugimi prehranskimi motnjami, ki se vrtijo okoli količine hrane, je pri ortoreksiji pomembna kakovost. Posameznik je izredno pozoren na njeno 'čistost', vsebnost hranilnih snovi, obremenjenost s škodljivimi primesmi in na koristi, ki jih uživanje take hrane prinaša.

Kako jo prepoznamo?

Kaj točno povzroči, da se želja po bolj zdravem načinu življenja spremeni v obsedenost, ni znano. Za ortoreksijo so bolj dovzetni ljudje, ki so se že spopadli s prehranskimi motnjami, so perfekcionisti, anksiozni in morajo imeti stvari pod kontrolo. Za njo tudi večkrat zbolijo ljudje, ki se s hrano ukvarjajo poklicno, poleg prehranskih svetovalcev in zdravstvenih delavcev tudi baletniki ter vrhunski in rekreativni športniki. Navdušenje nad zdravo prehrano se spremeni v ortoreksijo, ko ima posledice na naše socialno vedenje ter fizično in mentalno zdravje.

Posameznik z ortoreksijo se težko odpove nadzoru nad hrano, ki jo zaužije. Zanj ni pomembna samo vrsta hrane oziroma živila, pomembno je tudi, kje in kako je bila hrana pridelana, v kakšnih kombinacijah jo lahko zaužijemo in v katerem delu dneva. Tako stroga pravila vodijo v izolacijo, saj so nezdružljiva z normalnimi družabnimi stiki, ki vključujejo tudi druženje s hrano. Posameznik z ortoreksijo je prepričan, da je njegov način prehranjevanja edini pravilen, in zaradi tega se počuti superiornega nad drugimi, kar socialne stike še dodatno oteži.

Zdravstvene posledice

Dolgotrajno restriktivno prehranjevanje vodi v podhranjenost in anemijo. Pogoste so prebavne težave, neravnovesje hormonov in elektrolitov, slabše zdravje kosti ... Posledice so tudi psihološke. Na primer, pojavita se frustracija, kadar je njihova prehranska rutina prekinjena, in občutek krivde, če ne spoštujejo lastnih prehranskih kriterijev. Ogromno časa porabijo za raziskovanje, kategoriziranje, tehtanje in merjenje hrane oziroma živil in za načrtovanje obrokov.

Besedilo: Vera Simončič

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol