Preprost recept za domači ledeni čaj

8. 7. 2017 | Vir: Jana
Deli
Preprost recept za domači ledeni čaj (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Priprava domačega ledenega čaja ni prav nič zahtevna, le spodaj naštetim napakam se morate izogniti.

Ledeni čaj je priljubljena pijača v poletni vročini, domač ledeni čaj pa je najboljši.

Način priprave

Ledeni čaj lahko pripravite na več načinov. Klasično, skuhate čaj in ga počasi ohladite v hladilniku. Vroč čaj lahko tudi na hitro ohladite tako, da ga prelijete prek ledenih kock. Lahko pa pripravite tudi 'sončni čaj'. Čajne vrečke ali čajne lističe dajte v večjo posodo, prelijte z vodo (iz pipe) in postavite na sonce. Ko je čaj dovolj močan, ga precedite in ohladite. Lahko pa ga tudi pripravite po hladni metodi, kjer se čaj počasi dela čez noč v hladilniku. Ne glede na to, katero metodo priprave boste izbrali, čaj mora biti močan. Verjetno ga boste ponudili z ledenimi kockami, ki ga bodo še dodatno razredčile, zato naj bo osnova krepka.

Sladila in arome

V vročem čaju se sladkor hitro raztopi, v hladnem pa zna kar trajati. Zato se pri slajenju ledenega čaja bolje obnesejo tekoča sladila, kot so javorov, agavin ali kokosov sirup, ki še dodatno obogatijo okus čaja. Lahko pa sami pripravite tudi medeni sirup ali pa klasični sladkorni sirup. Za medeni sirup zmešajte enako količino medu in le rahlo segrete vode (pod 40 stopinj Celzija), enostavni sladkorni sirup pa naredite tako, da zmešate enako količino vode in sladkorja ter med mešanjem segrevajte, da se sladkor raztopi. Vrsta čaja ni pomembna, prav vsi so osvežilni tudi v hladni različici. Izogibajte se le tistim, ki vsebujejo umetne arome (preberite deklaracijo) in jih raje aromatizirajte z naravnimi.

Limona, ingver, vanilja, cimet, meta, sivka, timijan, bazilika ... so le nekatere. Lahko jih dodate v vodo skupaj s čajem, lahko pa z njimi odišavite sladkorni sirup. Npr. prerezan vaniljev strok ali pa se­sekljan ingver stresite v mešanico vode in sladkorja, segrejte in počakajte, da se ohladi. Precedite in dodajte čaju. Sladkorni sirup lahko v hladilniku hranite kar nekaj časa. Prav vam bo prišel tudi za slajenje limonade in koktajlov. Za prav posebno kremno aromo in sladkobo dodajte v hladen črni ali zeleni čaj sladko kondenzirano mleko, kot to počnejo v Aziji.

Besedilo: Vera Simončič

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec