Presejalni program Svit praznuje 10. obletnico!

Presejalni program Svit praznuje 10. obletnico! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 3. 2019

Ob 10-letnici delovanja državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki Svit je udeležence slovesne prireditve v ljubljanski Festivalni dvorani nagovoril predsednik DZ Dejan Židan.

Židan je med drugim dejal, da je sistematično presejanje in redno testiranje edina možnost, da raka odkrijemo pravočasno. Program Svit po njegovih besedah pri tem upošteva spoznanja sodobne stroke in izkušnje najuspešnejših preventivnih programov zgodnjega odkrivanja raka v državah Evropske unije. "Kjer so rezultati pozitivni, nas zavezujejo k vzdrževanju uspešnih praks in njihovemu nadgrajevanju," je dejal.

Svit ima po njegovih besedah ugled nacionalno pomembnega programa v Sloveniji ter izkazuje jasno merljive in uspešne številke. "Incidenca nekoč najpogostejšega raka v Sloveniji je pomembno padla že v letu 2011. To je posledica vse večje odzivnosti ter dejstva, da se program izvaja v skladu z visokimi standardi kakovosti," je opozoril. Cilj zmanjšati umrljivost za rakom je plemenit cilj, ki si zasluži občudovanje, je dejal in se zahvalim vsem, ki so pripomogli, da program živi.

Cilj presejalnega programa Svit je med zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb na steni črevesa razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravijo, z odkritjem sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

"V desetih letih delovanja programa Svit, ki ga upravlja NIJZ, so odkrili prek 2800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili, zato je bilo zdravljenje učinkovitejše," je 1. marca, ko se je začel mednarodni mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, pojasnila namestnica vodje programa Svit Tatjana Kofol Bric z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V lanskem letu so v programu Svit dosegli najvišjo, 64,6-odstotno odzivnost ljudi do sedaj in odkrili nekaj čez 200 novih rakov, je navedla in dodala, da je v populaciji primerov raka precej več, saj vsako leto odkrijejo skupaj 1400 primerov raka na debelem črevesju in danki, za njim pa umre letno 700 ljudi.

"V Sloveniji se je preživetje po raku debelega črevesja in danke zelo povečalo, kar je v veliki meri posledica odkrivanja pri programu Svit. Od leta 2011 beležimo upad števila novih primerov," je dejala Kofol Bričeva. V programu Svit sicer sodeluje približno polovica vseh gastroentrologov v Sloveniji. Letno naredijo okoli 11.000 kolonoskopij.

Skupno so doslej odstranili okoli 23.800 napredovanih predrakavih sprememb. Ljudje, pri katerih je bolezen odkrita v prvem stadiju, imajo 90-odstotno možnost ozdravitve, medtem ko je ta možnost pri metastatski obliki, v četrtem stadiju, zgolj desetodstotna.

Priporočamo