Olja so v zmernih količinah zdrava, a kako izbrati pravo, ko kuhamo?
Najboljše za pokapanje in prelive: ekstra deviško oljčno olje
Zakaj? Ker je hladno stiskano, s tem ohranja bolj pristen okus ter vsebuje več antioksidantov in vitaminov, ki so v olivah. Še nasvet: kupujemo tistega, ki je shranjen v zaprti, za svetlobo neprepustni embalaži ter ga shranjujemo v hladnem temnem prostoru, tako bo tudi ohranilo poln okus. Druga izbira: bučno olje, orehovo in avokadovo olje
Najboljše za cvrenje: oljčno olje
Zakaj? Ima nevtralen okus in visoko točko dimljenja (zaradi velike vsebnosti oleinske kisline ima sorazmerno visoko vrelišče, kar okoli 200 stopinj Celzija). Druga izbira: ogrščično olje, maslo, prečiščeno maslo (ghee), kokosovo olje
Najboljše za pečenje: ogrščično olje
Zakaj? Ogrščično olje je za prehransko uporabo izredno priljubljeno in iskano, saj ima zdravo sestavo maščobnih kislin. Vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov, med njimi ima visoko vsebnost vitamina E. Poleg tega je olje ogrščice izjemno uporabno v kuhinji, saj ga lahko segrejemo tudi do 180 stopinj Celzija. Tako je obstojnejše od sončničnega olja, tudi po večkratnem pogrevanju. Druga izbira: oljčno olje
Najboljše za peko: maslo
Zakaj? Maslo je naravno, a visoko kalorično živilo z bogato aromo, zato so tortice, piškoti in sladice odličnega okusa in teksture. Čeprav ima visoko vsebnost nasičenih maščob, vsebuje še dobro tretjino nenasičenih maščob. Te maščobe so koristne za zdravje, saj višajo raven dobrega HDL-holesterola. Zato je zmerno uživanje neškodljivo za večino ljudi. Druga izbira: oljčno olje
Najslabše za cvrenje: rafinirano sončnično in koruzno olje
Zakaj? Rafinirana olja se zelo razlikujejo od naravnih, nepredelanih olj, ki pa v zadnjih letih zaradi večje ozaveščenosti na srečo spet pridobivajo veljavo. S predelavo olju odvzamejo vse dobro, kar je v njem – fosfolipide in karoten, naravni antioksidant vitamin E in lecitin. In, še huje, rafiniranje vpliva na kemične spremembe nekaterih maščobnih kislin, ki jih vsebuje naravno olje. Ne samo da jih uniči, povzroči celo, da se iz njih tvorijo zdravju škodljive transmaščobne kisline in drugi strupeni stranski produkti, ki jih povezujemo z boleznimi srca, raka in demence.
Besedilo: Mina Jereb // fotografije: Shutterstock
Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec