Prezimite oljke: Tudi robustne rastline potrebujejo zaščito!

Med prezimitvijo 
oljk ne gnojite.  (foto: Fotografije: Shutterstock, Profimedia) Fotografije: Shutterstock, Profimedia
Vir: Jana
26. 11. 2016

Oljke imajo rade toploto in sonce, vendar jih lahko uspešno prezimite na prostem in v posodah.

Oljke so dokaj robustne sredozemske drevnine in prenesejo tudi nekaj stopinj pod ničlo.
Oljka v loncu s primerno zimsko zaščito lahko prezimi na terasi.
Oljk, ki prezimijo zunaj, ne smete močno zalivati.
Mladih dreves pozimi ne pustite zunaj, ker so zelo občutljiva za mraz.
Oljka v Slovenski Istri

Oljka nedvomno spada med robustne vrste glede prezimnosti. Tako kot oleander izvira iz sredozemskega prostora in brez večje škode prenese rahle zmrzali do približno minus pet stopinj. Zato vidimo v krajih z milejšo zimo vse več starejših oljk, ki rastejo na vrtu. To je tvegano, kajti tudi pri nas so zime lahko zelo mrzle, v takšnih razmerah pa oljke preživijo le z zelo dobro zimsko zaščito. Če nočete izgubiti svoje oljke, jo raje vzgajajte v posodi.

V višjih legah naj oljke ne bi sadili na prosto, kajti že kratke nočne zmrzali, od minus pet do minus deset stopinj Celzija, lahko škodijo rastlini. Mladih dreves pozimi ne pustite zunaj, ker so zelo občutljiva za mraz.

Zimska zaščita

Načeloma so ukoreninjene oljke bolj odporne proti mrazu kot posodovke. Starejša drevesa, ki so vajena zime, prenesejo tudi daljša mrzla obdobja. V mrazu jih ne morete preprosto preseliti v zimsko prebivališče, zato oljka potrebuje dobro zimsko zaščito. Deblo in kompletno krošnjo oljke pred prvimi močnejšimi zmrzalmi zaščitite z več plastmi zimske koprene. Folija ni primerna za to, ker ne prepušča zraka. Nastaja kondenzirana voda, ki lahko škodi rastlini. Drevesni kolobar pokrijte z debelo plastjo listja in smrečja. Za oljke, posajene zunaj, pogosto ponujajo tudi posebne grelnike za tla. Namestite jih le, če lahko uravnavate temperaturo zelo natančno. Če se tla pozimi preveč segrejejo, drevesa predčasno poženejo in so še bolj dovzetna za zmrzal. Če ste neodločni, ali oljka lahko preživi na vašem vrtu, lahko drevesa, ki so posajena zunaj, oktobra in novembra presadite v posode. Nekatere vrtnarije ponujajo tudi posebno storitev za prezimitev velikih posodovk.

Prezimitev v posodi

Nič ne tvegate, če oljke posadite v posodo. Ko je zima blaga in manjše drevo v posodi lahko prenašate, oljko lahko prezimite brez težav. To pomeni, da večji del zime ostane zunaj v posodi in jo po potrebi – torej v hudem mrazu – postavite na hladno mesto, kjer ne zmrzuje, na primer v garažo. Če nimate primernega prostora, rastlino postavite na pokrito mesto, zaščiteno pred vetrom in vremenskimi razmerami, ter lonec in krošnjo dobro zavijte. Najbolje je, da posodovko postavite v lesen zaboj in votline obložite s slamo, mulčem iz lubja ali suhim jesenskim listjem. V toplih krajih vam je oljka hvaležna, če ima pozimi zaščiteno stalno rastišče in ji prihranite pogosto preseljevanje.

Izogibajte se stoječe vlage

Oljk, ki prezimijo zunaj, ne smete močno zalivati. Rastline zaščitite pred preveč vode: deževnica se ne sme zbirati v žepih ali gubah zimske zaščite in gruda ne sme zamrzniti, sicer rastlina v sončnih dneh ne more črpati vlage iz tal in jim grozi izsušitev.

V hiši

Če oljko vzgajate v posodi in jo želite prezimiti v hiši in stanovanju, jo pustite zunaj čim dlje in jo postavite v hišo šele v mrazu. Rastlino je najbolje prezimiti na svetlem in dokaj mrzlem, pri temperaturah med pet in deset stopinj Celzija. Za to so primerni mrzli rastlinjak, neogrevan zimski vrt, veža in garaža z oknom. Prostor vsekakor prezračite enkrat tedensko. Če oljko prezimite v temnem, naj bo temperatura zelo nizka. Potem praviloma odvrže liste. Listje sicer spomladi znova požene, kljub temu naj bi bila ta različica le izhod v sili.

Varčno zalivanje

Med prezimitvijo v hiši oljko zalivajte le zmerno. Zemlja se sicer ne sme izsušiti, vendar ne sme biti mokra, ker stoječa mokrota poškoduje korenine. Bolj je hladno, manj je treba zalivati. Pozimi lahko količino vode zmanjšujete. Med prezimitvijo ne gnojite.

Po prezimitvi

Oljko lahko v primeru normalnega poteka zime postavite na teraso že na začetku pomladi, sredi marca, oziroma odstranite zimsko zaščito. Od takrat je povsod mogoče pričakovati le še rahle zmrzali, ki jih prenese brez težav. Brž ko so temperature višje od 20 stopinj, oljke namreč potrebujejo več svetlobe, kot je imajo v stanovanjskem prostoru. V sili ji lahko pomagate s posebno rastlinsko svetilko. Oljko počasi navadite na intenzivnejšo svetlobo in je ne postavite takoj na žgoče sonce. 

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock, Profimedia