Pri Fox morajo ustvarjalcem in igralcem serije Kosti plačati 179 milijonov dolarjev

Pri Fox morajo ustvarjalcem in igralcem serije Kosti plačati 179 milijonov dolarjev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
28. 2. 2019

Arbiter Peter Lichtman je v delovnem sporu med filmskimi studii 21st Century Fox ter ustvarjalci in igralci v televizijski seriji Kosti odločil v prid slednjih in Foxu odmeril plačilo ene največjih tovrstnih odškodnin v višini 179 milijonov dolarjev. Vodstvo naj bi ljudi prikrajšalo za precejšen kos zaslužka.

Lichtman je predsednika 21st Century Fox Petra Rica, direktorico Fox TV Dano Walden in predsednika Fox TV Garyja Newmana obtožil dajanja neprepričljivih izjav med arbitražo. Bolj ko so menda govorili, manj jim je verjel.

Gre za enega pogostih sporov med velikimi studii in pogodbenimi sodelavci. Doslej največja taka odškodnina je padla na pleča Disneyju leta 2011, ko mu je porota odmerila 319 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kratenja poštene udeležbe pri dobičku ustvarjalcem tv-serije Kdo želi postati milijonar.

Fox se strinja z arbitražno odločitvijo o plačilu 50 milijonov dolarjev za serijo Kosti, vendar zavrača 129 milijonov kazenske odškodnine. Ker gre za arbitražno odločitev in ne odločitev sodišča, bo Fox naredil, kar se mu zdi, tožba pa gre lahko na sodišče.

Arbitraža je sicer odločila, da je vodstvo Foxa skrivalo dejanski dobiček serije, ki so jo prikazovali v letih od 2005 do 2017. Tožniki, med katerimi sta igralca David Boreanaz in Emily Deschanel, pa so bili prikrajšani za zajeten kos pogače.