»Pri zalivanju velja: raje zalivaj manjkrat, a takrat obilno. Zemlja pa naj se nikoli popolnoma ne izsuši.«

15. 4. 2016 | Promocijsko sporočilo

Tako svetujeta Metka in Tina, mama in hči ter priznani vrtnarki, ki nas bosta meseca aprila v sodelovanju s Si.mobilom skušali spodbuditi k čim bolj množičnemu urbanemu vrtnarjenju. Tudi na še tako majhnem balkonu ali terasi.

Si.mobil na svoji spletni strani odljudi.si zbira uporabne nasvete za življenje, aprila pa posebno pozornost namenja urbanemu vrtnarjenju. Gre za nadaljevanje večjega, celoletnega projekta, v okviru katerega je vsak mesec posvečen drugi temi. Na spletni strani odljudi.si tako vsakič najdete nove uporabne nasvete, zato velja vsak mesec znova obiskati omenjeno zbirko znanja.

Simobil

Metka in Tina sta prava zakladnica uporabnih nasvetov s področja vzgajanja zelenjadnic in rož. Pravita, da za mali vrtiček na balkonu potrebujemo le malo prostora, nekaj dobre volje – in kakovostna semena. Pri sejanju je tudi dobro vedeti, kako globoko jih moraš posejati. Preprost trik, ki si ga velja zapomniti, je: globina setve za večja semena naj bo enaka velikosti semena – 1 cm veliko seme torej prekriješ z 1 centimetrom prsti. Drobna semena samo malo »popopraš« oziroma pokriješ s tankim slojem substrata. Semena nekaterih začimbnic in cvetlic pa samo raztreseš po površini, saj za kalitev potrebujejo svetlobo.

Simobil

Metka in Tina svetujeta tudi, da na terasi ali zelenici ustvariš visoko gredo, ki bo napolnila in popestrila prostor, hkrati pa je odlična za vzgojo rastlin. Prst v visoki gredi se hitreje segreje in počasneje ohlaja, kar pripomore k zgodnejšemu pridelku, zlahka pa jo zaščitiš tudi pred vremenskimi vplivi. Na ta način boste vedno imeli na voljo sveža zelišča, pa tudi zelenjavo, ki bo popestrila vaše jedi, istočasno pa boste lahko uživali v omamnih vonjih svežih dišavnic in se umirili ob pogledu na vrtiček.

30. aprila vabljeni na ljubljansko tržnico!

Mesec zbiranja in podajanja nasvetov na temo urbanega vrtnarjenja bo vrhunec doživel 30. aprila na že poznani Si.mobilovi sobotni stalnici. Metka in Tina obljubljata, da bomo imeli na delavnici urbanega vrtnarjenja priložnost svoje prste tudi »umazati«, saj je – kot poudarjata – nova znanja najbolje preizkusiti tudi v praksi!

Imaš tudi ti nasvet na temo vrtnarjenja?

Deli ga na odljudi.si in sodeluj v nagradni igri!

Značke: Simobil