Pri znanem hrvaškem otoku videli najbolj strupeno ribo na svetu in eno ujeli: Lahko ubije človeka!

15. 5. 2024
Deli
Pri znanem hrvaškem otoku videli najbolj strupeno ribo na svetu in eno ujeli: Lahko ubije človeka! (foto: Profimedia)
Profimedia

Tole se sliši zelo nevarno.

Pri otoku Ceja v Medulinskem zalivu so v ponedeljek opazili sedem srebrnoprogastih napihovalcev (Lagocephalus sceleratus), enega pa so ujeli na globini 19 metrov in odpeljali v Center za raziskovanje morja Rovinj, razkriva Aquarium Pula na svojem Facebook profilu. Poudarili so, da srebrni trak napihovalke vsebuje izredno močan strup tetrodotoksin, ki lahko povzroči hude zdravstvene težave in smrt zaradi uživanja.

"Tetrodotoksin je najbolj skoncentriran v spolnih žlezah in jetrih, prisoten pa je tudi na koži. Predvideva se, da je odmerek od 1 do 2 mg usoden. Ta vrsta je po naravi invazivna in jo uvrščamo med t. i. lesepsijske migrante. , vrste, ki migrirajo iz Rdečega morja skozi Sueški prekop, prodrejo v Sredozemlje. Prvotno te ribe živijo v tropskih regijah Indijskega in Tihega oceana," so povedali.

Ta riba zaradi svojega plenjenja in pomanjkanja naravnih sovražnikov negativno vpliva na biološko raznovrstnost in ogroža ribištvo, saj za lovljenje ulova poškoduje ribiške mreže, trga vabe in trnke.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk