Prihaja celovečerni film o zlatem košarkarskem uspehu z EP 2017

Prihaja celovečerni film o zlatem košarkarskem uspehu z EP 2017 (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 9. 2019

Slovenska košarkarska reprezentanca je pred točno dvema letoma spisala novo poglavje velikih uspehov slovenskega športa, ko je osvojila naslov evropskega prvaka. Kot so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije, bodo spomine na ta velik uspeh uprizorili tudi v celovečernem filmu.

Film v režiji Gorana Vojnovića in produkciji producentske hiše December ter v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije in medijsko hišo PRO Plus bo prikazal pot slovenske košarkarske reprezentance do osvojitve naslova evropskih prvakov, ki so ga pod vodstvom selektorja Igorja Kokoškova osvojili Goran Dragić, Luka Dončić, Klemen Prepelič, Gašper Vidmar in druščina.

Kot so pojasnili pri KZS, bodo ustvarjalci filma iz obširnega arhivskega materiala poustvarili vse etape do naslova, od priprav in uigravanja nove, pomlajene zasedbe, prvih pripravljalnih zmag, uspešnega začetka prvenstva pa vse do izjemnih zmag nad Latvijo in Španijo ter epskega finala s Srbijo. Končali pa z evforijo, ki je zajela vso državo.

"Naslov evropskih prvakov v košarki leta 2017 ni le največji uspeh slovenskega ekipnega športa, temveč je tudi uspeh, ki sem ga kot navijač doživel najbolj čustveno. Noben drug športni dosežek se me ni tako močno dotaknil. In vem, da še zdaleč nisem edini, ki mu spomini na Istanbul izpred dveh let še vedno izvabljajo solze sreče," je Vojnović.

Poudaril je, da se mu prav zato zdi, da je to treba to ovekovečiti zdaj, ko so čustva še močna in spomini še bistri. "Ko vsi, ki so pri tem uspehu sodelovali, še dobro vedo, kaj se je zgodilo v polčasu tekme proti Latviji, na avtobusu po tekmi s Španijo in kako so preživeli noč pred velikim finalom. Kakor tudi navijači še vedno hranijo nešteto nepozabnih zgodb. Zato upam, da nam uspe vse to zabeležiti in da bomo ustvarili film, ki nas bo lahko vse odpeljal nazaj v Istanbul."

Točen datum izida filma še ni znan, želja pa je prihodnje leto. Kot pravijo, so prvi pogovori z zlatimi košarkarji že posneti, preostale zgodbe glavnih akterjev pa naj bi bile na filmski trak ujete v prihodnjih mesecih.

Ustvarjalci filma pa hkrati pozivajo navijače, da posredujejo svoje amaterske posnetke navijaških doživetij med eurobasketom 2017. "Posnetki so lahko iz Helsinkov, Istanbula, sprejema na letališču Jožeta Pučnika oziroma Kongresnem trgu ali pa s čisto privatne zabave in spremljanja košarkarske pravljice doma, v službi ali družbi prijateljev," pojasnjujejo pri KZS.

Najbolj zanimive posnetke bodo objavili na spletni strani www.kzs.si, režiser filma pa bo s produkcijsko ekipo izbral nekaj posnetkov, ki jih bo uporabil v filmu. Avtorji zmagovalnih posnetkov bodo ustrezno kreditirani in si bodo za nagrado ogledali premiero filma v družbi ustvarjalcev in nekaterih akterjev filma.

Slovenija je omenjeno EP začela s prvim mesto v skupini A v Helsinkih, kjer so bili njeni tekmeci še Finska, Francija, Grčija, Poljska in Islandija. V osmini finala so Slovenci izločili Ukrajino z 79:55, v četrtfinalu so s 103:97 padli Latvijci, v polfinalu so Slovenci z 92:72 nadigrali Špance, v finalu pa je Slovenija s 93:85 premagala Srbijo.

Po koncu finala EP v košarki so izbrali še idealno peterko EP. V njej sta bila dva Slovenca, Goran Dragić in Luka Dončić, kapetan slovenske reprezentance Dragić, ki je finale končal pri 35 točkah, pa je dobil še priznanje za najkoristnejšega igralca tekmovanja (MVP).

V idealni postavi EP 2017 so bili sicer Dragić (Slovenija), Aleksej Šved (Rusija), Bogdan Bogdanović (Srbija), Dončić (Slovenija) in Pau Gasol (Španija).

Priporočamo