Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Prijave na regijski Barcaffè Barista Cup odprte le do 1. septembra: v mednarodni žiriji tudi naša Aleš Gorenc in Renata Kočevar

30. 8. 2022
Deli
Prijave na regijski Barcaffè Barista Cup odprte le do 1. septembra: v mednarodni žiriji tudi naša Aleš Gorenc in Renata Kočevar (foto: Barcaffe)
Barcaffe

Na prestižni Barcaffè Barista Cup, kjer bodo 1. oktobra na zagrebški Barcaffè Akademiji podelili naziv najboljšega barista v regiji, se je možno prijaviti le do 1. septembra!

Mnogi ne razumejo, koliko strasti, predanosti in spretnosti baristi vložijo v delo.

Zato večina baristov izbere svojo kariero, ker obožujejo tako kavo kot različne priprave kave. Sedaj imajo vsi tisti, ki vedo, da želijo biti najboljši, priložnost, da se pomerijo z najboljšimi baristi ter pri tem osvojijo bogate nagrade.

Če se najdete v naslednjih treh točkah, potem nikar ne odlašajte s prijavo na Barcaffè Barista Cup.

1.      Okusi kave, ki jih ne gre pozabiti

Kot barist boste spoznali različne priprave kave, prav tako pa dolg seznam vseh sestavin, ki jih pri pripravi lahko uporabite. Že imate v mislih vaše najljubše sestavine? Prijavite se na Barcaffè Barista Cup in  dokažite, da kave nihče ne pripravi bolje kot vi.

2.      Prilagodljiv življenjski slog

Ker biti barist pogosto ni delovnik od 9. do 5., lahko svobodno izbirate ure, ki jih želite temu nameniti. To omogoča usklajevanje z drugimi obveznostmi, kot so študij, služba s krajšim delovnim časom in predvsem družina.

3.      Biti barist odpre številna vrata

Biti barist velja za zmeraj bolj cenjeno poklicno izbiro in ne velja več za nekaj, kar počneš le med šolanjem, da bi si prislužil dodatna sredstva za študij. Uveljavljeni baristi pogosto pristanejo na različnih področjih kavne industrije, vključno s praženjem kave in procesi nastajanja kave.

V žiriji tekmovanja najboljši regionalni strokovnjaki za kavo, med njimi tudi Slovenca

Letošnja žirija je sestavljena iz mednarodno priznanih strokovnjakov za pripravo kavnih napitkov z dragocenimi referencami, nazivi, predvsem pa osvojenimi znanji, ki jih želijo deliti z drugimi kavnimi navdušenci.

Matija Matijaško je osrednji trener Barcaffè akademije v Zagrebu ter nosilec „črnega lončka“ prestižnega izobraževanja L.A.G.S, ki je tudi glavna nagrada letošnjega regijskega Barista Cup-a. Ob Matijašku bo Novak Nenezić, profesionalni barist trener na Barcaffè. Filip Lipnik, znan hrvaški barmen, je poleg tega, da je njegov renome strokovnjaka v industriji dolg že 20 let, zaljubljen v kavo in je svojo ljubezen razširil tudi na pripravo fantastičnih koktejlov na bazi kave, kot je "Espresso martini".

Strokovnjak za specialty kave Peter Ševič (na fotografiji spodaj) je specializiran za kontrolo kakovosti kave, sodeluje z različnimi pridelovalnicami kave, je barist trener in lastnik barista akademije.

Peter Ševič

Aleš Gorenc želi pokazati, da „baristi niso ljudje, ki samo pritiskajo na gumbe“. Opravil je masterclass znane bariste Agnieszke Rojewske in je član združenja Specialty Coffee Association. Dela za Barcaffè, kjer je ustvaril tudi svojo značilno pijačo, ki jo opisuje kot „eksplozijo okusa“, s katero je osvojil naslov državnega prvaka letošnjega Barista Cupa.

Slovenska strokovnjakinja za tehniko latte art Renata Kočevar (na fotografiji) in edina dama letošnje žirije pravi, do jo najbolj zanima proces nastajanja kave. Je prejemnica certifikata Latte Art Grading System in državna prvakinja 2019 v kategoriji »črni lonček«.

Renata Kočevar

Regijsko tekmovanje na takšnem nivoju ne gre niti brez najboljšega hrvaškega poznavatelja kave in dobitnika mnogih nagrad Nika Orošija. Nik je vizionar, ki je obenem tudi najbolj zaslužen za vstop specialty kave na Hrvaško še leta 2005. Skupaj z Barcaffè je objavil knjigo za navdušence priprave kavnih napitkov Barista Book in odprl trening center za bariste. Uvrščen je v prestižni svetovni vodič »Where to drink coffee«, a v svoji kafeteriji kavo že od leta 2009 prži sam.

Enostaven postopek prijave in bogate nagrade

Strokovna žirija je sodelujočim do 1. septembra omogočila tri možnosti prijave, ki jih najdete tukaj. Po pregledu prispelih prijav bo žirija izbrala tri najboljše predstavnike. Devet finalistov bo oktobra v živo pripravilo dva espressa, dva vzorca latte art in dva kreativna napitka – kavna koktejla. In kaj prejme zmagovalec? Poklicno izobraževanje certificirano po sistemu L.A.G.S., denarno nagrado v višini 2 tisoč evrov, usposabljanje praženja specialty kave z Nikom Orošijem ter izobraževanje Barcaffè espresso barista.