Priljubljen analgetik naj bi zmanjševal občutek empatije

Priljubljen analgetik naj bi zmanjševal občutek empatije (foto: Profimedia) Profimedia
18. 7. 2017

Zdravilo Paracetamol (tudi acetaminofen), ki ga vsak teden uporabi najmanj četrtina Američanov, po trditvah znanstvenikov zmanjšuje občutek empatije do bolečine drugih ljudi.

Acetaminofen je učinkovina, ki deluje antipiretično in analgetično. Uporablja se zlasti za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje vročine pri prehladih, gripi, ... Pogosto je skupaj z acetilsalicilno kislino in drugimi učinkovinami prisotna v kombiniranih tabletah - gre za sestavino, ki je v več kot 600 različnih zdravilih. Po izsledkih študije ameriških znanstvenikov naj ne bi odpravljala samo bolečine, ampak tudi empatijo do sočloveka. »Naša odkritja dokazujejo, da se ljudem, ki so vzeli acetaminofen, trpljenje drugih ljudi ne zdi nič posebnega,« je dejal soavtor študije Dr. Dominik Mischkowski z ameriške fakultete Ohio State University.

Opozoril je, da so tudi predhodne raziskave pokazale, da lahko zdravilo zmanjša pozitivna čustva pri ljudeh, ki jih jemljejo. Natanko še ne vedo, zakaj acetaminofen tako vpliva na ljudi, a zadeva je zaskrbljujoča. »Empatija je pomembna. Če ste se sprli z zakoncem in ste pravkar vzeli acetaminofen, boste morda manj dojemljivi za razumevanje tega, kaj ste naredili, da ste prizadeli čustva vašega zakonca,« je dejal dr. Baldwin Way, ki je prav tako raziskoval učinke tega zdravila.

V raziskavi je sodelovalo 80 študentov – polovici so dali 1.000 mg acetaminofena, drugi polovici pa placebo. Potem so sodelujoče prosili, naj preberejo zgodbe o ljudeh, ki so bili poškodovani ali prizadeti in ocenijo njihovo bolečino. Rezultati so razkrili, da so tisti študenti, ki so vzeli acetaminofen, stopnjo bolečine ocenili z nižjimi ocenami kot tisti, ki so vzeli placebo.

Raziskovalci so izvedli več testov empatije do fizične in družbene prizadetosti ljudi. »V tem primeru so sodelujoči morali izkazati empatijo do osebe, ki je preživljala bolečo družbeno izkušnjo,« je dejal dr. Way. Tudi v tem primeru so študenti, ki so vzeli acetaminofen, izkazali nižjo stopnjo empatije. »Prizadetost omenjene osebe jih ni pretirano skrbela,« je dodal.

Načrtujejo, da bodo pod drobnogled kmalu vzeli še ibuprofen in skušali ugotoviti, ali bodo rezultati podobni tudi v tem primeru.

Povzeto po spring.org.uk