Priprava kože na sonce: Spoznajmo svojo kožo in navade!

Priprava kože na sonce: Spoznajmo svojo kožo in navade! (foto: Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock
Vir: Story
8. 8. 2020

Je dovolj, da pred odhodom na morje kupimo kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem?

Vsekakor je zelo pomembno, da poznamo svojo kožo in navade. Če večino dneva in večji del leta preživimo v zaprtih prostorih, bo za našo kožo daljša izpostavitev sončnim žarkom še dodaten stres. Zavedati se moramo, da 10 dni nabiranja vitamina D in želje po tem, da malce porjavimo, ni dobra navada, prej je to velik šok za organizem. Dobro je, da na svežem zraku preživimo čim več časa vse leto in da tudi svojo kožo postopno prilagajamo na sonce, čeprav smo temnejše polti in naša koža ne pordi ob prvem poljubu s soncem.

Nanos kreme z visokim zaščitnim faktorjem, ko pridemo na plažo, ni dovolj!

Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije iz Medicinskega centra Barsos, pravi, da krema ustvari filter, prek katerega določeni žarki ne morejo priti do kože. “Krema je zelo pomembna, koliko nas bo ščitila, pa je odvisno od tipa kože in tudi od tega, v katerem delu dneva se izpostavljamo soncu. V jutranjih in večernih urah nas krema zaščiti močneje kot v opoldanskih urah. Zapomniti si moramo, da nikakor ni dovolj, če se namažemo zjutraj in mislimo, da bomo potem ves dan zaščiteni,” opozarja dermatologinja.

Pomembno, je, kako in kdaj nanašamo kremo

dermatologinja

Ustrezen nanos kreme je, pravi dermatologinja Yana Targonskaya, zelo pomemben. “Ko pridete na plažo, poiščite senco. Nato se skrbno namažite s kremo za zaščito pred soncem in počakajte 15 minut, da bo začela delovati. Če boste potem šli v vodo, si zapomnite naslednje: Vedno, ko pridete iz vode, se oprhajte, obrišite in na suho kožo spet nanesite kremo za zaščito pred soncem ter počakajte 15 minut, da bo začela delovati. Zapomnite si, da se je treba vedno znova namazati, tudi če uporabljate kremo, ki je odporna proti vodi – z brisanjem z brisačo in oblačili odstranite tudi takšno zaščito. Prav zato tudi ni priporočljivo, da se namažete po celem telesu pred odhodom na plažo, nato pa si nadenete oblačila – ker se ta, četudi nežno, drgnejo ob kožo, lahko odstranijo zaščito pred soncem,” opozarja strokovnjakinja, ki dodaja: “Nikar ne pozabite, da se je treba večkrat namazati s kremo, čeprav ne gremo v vodo – kremo in z njo zaščitne faktorje izloča tudi naš pot, torej se nikar ne pozabite namazati na najmanj dve uri.”

Znamenja dodatno zaščitimo

“Znamenja, ki so občutljivejši del kože, na soncu zaščitimo z obližem,” svetuje dermatologinja Yana Targonskaya, ki opozarja, da ob vsaki spremembi znamenja – spremembi barve, velikosti, oblike, ob primeru krvavitve iz znamenja – nemudoma obiščimo dermatologa, da znamenje pregleda in ovrže sum na smrtonosni melanom oz. vam takoj napiše napotnico za odstranitev in nadaljnje postopke zdravljenja, če so potrebni. Če melanom odstranimo dovolj zgodaj, nam to lahko reši življenje.

Alergični na kremo ali sonce?

Strokovnjakinja svetuje, da pred izpostavitvijo soncu svojemu telesu pomagate tudi s prehranskimi dodatki, ki predvsem občutljivi koži omogočijo, da se lažje prilagodi sončnim žarkom. “Vsekakor pa priporočam kreme za zaščito pred soncem, ki jih kupite v lekarnah, ki so dermatološko testirane in je v njih običajno manj sestavin, ki bi lahko dražile kožo. Pomembno je, da tudi pri izbiri kreme za zaščito pred soncem poskrbimo, da res dobimo takšno, ki ustreza naši koži. Tu ne govorim o tem, ali krema ščiti ali ne, temveč kako ustreza vaši koži. Če se vam je že pokazala reakcija na kremo, po navadi so to izpuščaji in/ali srbež kože, svetujem kremo za občutljivo kožo, ki jo kupite v lekarni. Če se vam po uporabi kreme naredijo izpuščaji, je to znak, da je v kremi sestavina, ki vaši koži ne ustreza. Takoj jo nehajte uporabljati in jo zamenjajte za drugo.”

Koža na obrazu zahteva drugačno nego

“Vsak mora poskrbeti, da najde takšno kremo za zaščito pred soncem, ki resnično ustreza njegovi koži,” pravi dermatologinja, ki dodaja, da je to še posebej pomembno za obraz: “Ljudje, ki imajo težave s kožo, kot so akne, najrazličnejši dermatitisi, rozacee, kakršne koli izpuščaje, morajo resnično poskrbeti, da uporabljajo izključno kreme za občutljivo kožo, na obrazu izključno za obraz. Obstaja tudi krema za zaščito pred soncem za mastno kožo in takšna za starejšo kožo … Z dobro izbiro resnično poskrbimo za zaščito pred soncem in alergijami, hkrati pa še negujemo svojo kožo.

Napisala: Petra Arula, Fotografiji: Shutterstock, Osebni Arhiv

Preberite še: Novi Audi A3 Sportback – avto, kjer občutite razliko

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story