Proizvajalci brezalkoholnih pijač bodo do 2020 za 10% znižali vsebnost sladkorja v pijačah!

9. 2. 2017
Deli
Proizvajalci brezalkoholnih pijač bodo do 2020 za 10% znižali vsebnost sladkorja v pijačah! (foto: profimedia)
profimedia

Evropski sektor brezalkoholnih pijač se zavezuje k znižanju dodanega sladkorja v svojih izdelkih za dodatnih 10 % do leta 2020.

Zaveza naj bi se implementirala po vsej Evropi.

Evropska industrija brezalkoholnih pijač je tako prvi izmed sektorjev, ki se je intenzivno lotil aktivnosti za zniževanje vsebnosti dodanega sladkorja. Prve pijače brez sladkorja in brez energijske vrednosti so bile dane na trg že leta 1970. Industrija je v obdobju 2000-2015 znižala vsebnost sladkorja v negaziranih in gaziranih pijačah za 12 %.

Nova zaveza je zato zelo ambiciozna, saj predvideva dodatno 10 % znižanje vsebnosti dodanega sladkorja v obdobju petih let.

Z združevanjem moči industrije na evropskem nivoju ima zaveza velik domet, ki zajema več kot 500 milijonov potrošnikov. Zaveza 10 % jemlje v zakup že obstoječe in nove nacionalne zaveze industrije na področju zniževanja vsebnosti sladkorja in s tem odraža specifične nacionalne prehranske navade in preference znotraj EU. Industrija bo zastavljeni cilj dosegala preko prizadevanj na področju preoblikovanja izdelkov in razvoja novih pijač – tudi z uporabo nizkoenergijskih in brez energijskih sladil – in preko širitve ponudbe manjših pakiranj za namene nadzora nad porcijami in zmernega uživanja.

V Sloveniji!

Enajst podjetij iz sektorja brezalkoholnih pijač, ki so se leta 2015 odločila za podpis listine Zaveza odgovornosti v Sloveniji predstavlja 80 % tržni delež. Zaveze se nanašajo na pet ključnih področij - oglaševanje, odgovorno obnašanje v šolah, jasno označevanje energijske vrednosti, ponudba in trženje brezalkoholnih pijač ter ne nazadnje promocija zdravega življenjskega sloga. Leta 2015 so bili dani na trg trije izdelki izboljšane sestave in 46 novih izdelkov, od katerih jih je bilo 17 z nižjo energijsko vrednostjo.