Proteinoholik – o obsedenosti z živalskimi beljakovinami, ki nas ubija!

Proteinoholik – o obsedenosti z živalskimi beljakovinami, ki nas ubija! (foto: profimedia) profimedia
23. 4. 2017

»Nekateri ljudje menijo, da je polnovredna rastlinska prehrana ekstremna. Vsako leto vsaj pol milijona ljudem odprejo prsni koš, jim iz noge vzamejo veno in jo prišijejo na njihovo srčno arterijo. Meni se TO zdi ekstremno.« - dr. Caldwell Esselstyn

Eden od mnogih, ki so še do nedavnega verjeli isto, kot danes meni večina ljudi, je tudi dr. Garth Davis, ki danes bolj kot v kakšnem hamburgerju s sirom uživa ob slastnem avokadu in ohrovtovi solati z ekološke kmetije.

Učil in živel, kar so ga naučili!

Dr. Garth Davis, dr. med., je ne le zdravniški vizionar, temveč tudi avtor zdaj že dveh velikih knjižnih uspešnic. A če si za svojo prvo izpred let danes želi, da bi je nikoli ne napisal, s svojo drugo, ki se je šele podala na svoj veliki pohod po svetu, popravlja svoj prvi vtis tako, da v njej obračuna s svojimi lastnimi predsodki in zmotami, ki so hkrati lastne tudi vsem nam. Svoje drugo delo, za katero mnogi že pravijo, da bo spremenila življenja milijonov ljudi po svetu na bolje, pa je naslovil kar Proteinoholik. Da s slednjim misli še kako resno, pričajo že uvodni stavki njegove zajetne publikacije.

  • »Moje ime je Garth Davis in nekoč sem bil beljakovinski odvisnež. Mnogo let sem upošteval tisto, kar so me učili zdravniška stroka, moji kolegi in mediji: da mora vsak obrok in prigrizek vsebovati veliko porcijo mojih predragih beljakovin. Kadarkoli sem lahko, sem si privoščil beljakovinski napitek in praktično vsak dan užival v velikih debelih zrezkih. Beljakovine so bile moja droga in, kar je še hujše, bile so tudi moj zdravniški recept. Z beljakovinami sem dejansko silil tudi svoje paciente in jih spodbujal, da sledijo mojemu vzgledu.«

Danes, ko je Garth Davis svojo obsedenost z beljakovinami dokončno pustil za seboj, se bo bralcu njegove nove knjige morda zazdelo celo, da naravnost sovraži beljakovine. A kot sam pravi, temu v resnici ni tako. To, kar danes iz vsega srca obsoja, je kolektivna obsedenost z razstavljanjem hrane na njene osnovne gradnike, zaradi česar se nam je pravzaprav tudi zgodila ena od najnevarnejših zapovedi, t.j. tista, ki pravi: 'Jejte več beljakovin!' Garth Davis je na lastnem primeru, pa tudi prek dolgotrajnega in mukotrpnega raziskovanja danes znanih raziskav in študij, spoznal, da je prav to najslabši nasvet, ki ga 'strokovnjaki' lahko dajejo javnosti.

Beljakovine so vsepovsod!

O tem, kako zelo se je škodljivi mit o tem, da moramo ljudje dnevno uživati kar največ beljakovin, kot je le mogoče, saj naj bi nam te dale energijo in nas nasitile, razširil po svetu in ustvaril veliko zmedo na prehranskem področju, ve avtor knjige povedati naslednje:

  • »Nekateri jedo beljakovine zato, da bi shujšali, drugi zato, da bi pridobili na telesni teži. Za sekundo premislite o tem paradoksu. Izdelek, ki ga ljudem prodajajo za hujšanje, označijo drugače in ga prodajajo kot izdelek za pridobivanje teže! Obstajajo mnogi, ki verjamejo, da jih bo uživanje beljakovin naredilo bolj zdrave in bodo zaradi njih živeli dlje. In zdi se, da čisto vsi verjamejo, da nas beljakovine napolnijo z energijo. Istočasno vam bo vsak, ki pozna osnove biokemije ali fiziologije, povedal, da so vir energije ogljikovi hidrati, ne beljakovine. Morda še bolj grozljivo je dejstvo, da so beljakovine eno izmed redkih hranil, glede katerih mnenja niso deljena. 'Strokovnjaki'se prepirajo o dobrih in slabih maščobah ter o zdravih in nezdravih ogljikovih hidratih. Iz tega vsekakor izvira velik del zmede okrog tega, kaj naj sploh jemo. A glede beljakovin se vsi nekako počutijo varno. Nihče si ne bi upal trditi, da so beljakovine škodljive za vas.«

Prav to, da je preobilica beljakovin, ki jih dnevno zaužije sodobni človek (še posebno na zahodu in še poudarjeno v Združenih državah Amerike) ne le škodljiva našemu zdravju, temveč nas tudi naravnost ubija, pa s svojo novo knjigo trdi avtor. In za to navede zares veliko dokazov, s katerimi enega za drugim ovrže številne beljakovinske mite, v katere danes na lastno škodo verjamemo.

Med njimi tako ovrže:

  • Mit o tem, da so beljakovine ključ do uspešnega hujšanja!

Zdravnik Garth Davis je danes prepričan v nasprotno: živalske beljakovine naj bi bile eden največjih razlogov za epidemijo debelosti, prav pa mu dajejo prav praktično vse tiste raziskave, ki so živalske beljakovine povezale s pridobivanjem telesne teže. Še več. Razvpite visokobeljakovinske diete - kot so Atkinsonova, paleo in podobne diete, ki jih svetujejo številni zdravniki in jih je kot eden vodilnih bariatričnih kirurgov v ZDA svetoval tudi sam – v resnici na dolgi rok niso uspešne, razen za legije blogerjev in fitneserjev, ki pri njej vztrajajo, ter seveda mesne, mlečne in jajčne industrije, ki našo obsedenost spodbuja z milijoni dolarji vrednim oglaševanjem svojih izdelkov in lobiranjem zanje.

  • Mit o tem, da so živalske beljakovine zdrave!

Garth Davis to trditev ovrže s pomočjo že izvedenih študij s tega področja. Raziskave namreč kažejo, da je uživanje živalskih beljakovin povezano z vsemi najbolj pogostimi ubijalci sodobnega časa: t.j. s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

  • Mit o tem, da ni beljakovin rastlinskega izvora!

Garth Davis zna povedati, da ne le, da te še kako obstajajo, ampak da so tudi veliko bolj zdrave za nas kot živalske: »Vse rastline vsebujejo več kot dovolj beljakovin za vse potrebe vašega telesa.«

In če je vse, kar so nas doslej učili, napačno, kaj je torej sploh še res?

ProteinoholikAvtor knjige Proteinoholik je prepričan, da je najbolj učinkovit način za izgubo odvečne telesne teže, izboljšanje našega splošnega zdravja in hkrati preventiva nadaljnih bolezni lahko le prehrana z manj beljakovinami (in manj maščob), pa tudi, da so ogljikovi hidrati vse kaj drugega kot škodljivi: v svoji naravni obliki so v resnici vir našega zdravja, vitalnosti in moči. Vsega tega pa ne trdi iz neke lastne kaprice, da bi v teorijo prehranske 'godlje' dodal še svoj 'cent', temveč se resnično naslanja na številne pomembne znanstvene raziskave, ki so v zadnjih nekaj letih na velikih vzorcih ljudi množično potekale po svetu.

In naj na tem mestu le še spomnimo, da je na to isto temo pred slabima dvema letoma širno svetovno javnost šokirala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) s poročilom, v katerem je navajala, da prehranjevanje s predelanimi mesnimi izdelki, kot so klobase in šunke, povzročajo raka na črevesju. Še veste, kaj se je zgodilo potem? Silni pritiski mesne industrije in nekaterih vplivnih 'strokovnjakov' so organizacijo prisilili, da je poročilo v naslednjih nekaj dneh znatno omilila in ljudi zgolj spodbudila k zmernejšemu uživanju teh izdelkov, kar WHO tako in tako počne že od leta 2002.

Kar daje slutiti, da avtorjeve teze (in hipoteze) o tem, da danes jemo veliko preveč beljakovin živalskega izvora, vsekakor niso osamljene, prav tako pa se nam v luči dokazov ne bi smele zdeti 'le iz trte izvite'.

Se sprašujete, če vas morda avtor s svojim pričevanjem zdaj ne sili na pot veganstva, za katero se je odločil potem, ko je spoznal, da je čisto pravi proteinoholik?

»Z eno besedo: ne. Samo zato, ker sem vegan jaz, še ne pomeni, da bi morali postati tudi vi,« je jasen Garth Davis in nadaljuje: »Namesto da postanete nasprotnik živalskih beljakovin, bi raje videl, da postanete ljubitelj sadja in zelenjave. To pomeni, večino kalorij zaužijte iz svežega polnovrednega sadja in zelenjave, oreščkov in semen, stročnic vseh vrst in polnozrnatih nerafiniranih žitaric. Če se osredotočite na ta zdrava in okusna živila, boste iz svojega jedilnika samodejno izločili živila živalskega izvora, ne da bi se s tem pretirano obremenjevali.«

V kolikor gre verjetni Garthu Davisu, problem skratka niso beljakovine same po sebi. Problem je, da so nas v zadnjih desetletjih prepričali, da jih moramo pojesti čimveč in da jih ni mogoče pojesti preveč.

Najbolj zdravi ljudje na svetu!

Čeprav avtor te odmevne knjige na skoraj 400 straneh navaja izsledke iz več tisoč izvedenih študij po svetu, so nas v to, da so njegove navedbe vredne razmisleka, najbolj prepričali primeri prehrane tistih skupin ljudi, ki v nasprotju z Američani, ki zaužijejo skoraj dvakratno količino še priporočenega vnosa beljakovin in danes veljajo za ene najbolj nezdravih ljudi na planetu, zaužijejo zelo malo beljakovin, a ostajajo dolgoživi, čili in zdravi.

Prebivalci gorskega območja Sardinije

Glavni razlog za to, da so vaščani v gorah živeli dlje od ostalih prebivalcev Sardinije, naj bi raziskovalci našli prav v njihovi prehrani.

Ta je bila pretežno rastlinska in škrobnata. Jedli so namreč veliko kruha, testenin in pšenice. Živalsko meso je bilo rezervirano le za posebne priložnosti. Jedli so tudi nekaj sira, večinoma od koz, ki so se pasle v naravni travi (zaradi česar je bilo njihovo mleko bogato z omega-3 maščobami).

Prebivalci japonskega otok Okinawa

Tradicionalna okinawska prehrana vsebuje malo rib (čeprav živijo na otoku), večina njihovih zaužitih kalorij (70 – 80 %) pa prihaja iz vijoličnega sladkega krompirja, ki ga imenujejo 'imo'. Večino okinawske prehrane tako zavzema škrob, le 7 – 9 % je beljakovin (od tega le 4 % živalskega izvora.

zelenjava

Njihova dnevna prehrana je praktično brez mesa, tradicionalno pa jedo svinjino le ob posebnih priložnostih, t.j. enkrat ali dvakrat na mesec.

okinawa

Znano je, da na tem slikovitem japonskem otoku živi največ stoletnikov, ki ostajajo globoko v svojo čislano starost čili in neverjetno zdravi.

Adventisti iz Loma Linde v Kaliforniji

Religija adventistov svojim sledilcem (ki živijo sredi ene najbolj nezdravih držav v razvitem svetu) priporoča zdrav življenjski slog. Kajenje je nezaželeno, telesna aktivnost pa zelo dobrodošla. Številni izmed adventistov verjamejo, da bi se morali ljudje prehranjevati tako kot svetopisemski Daniel v ječi, zato so tako kot omenjeni vegetarijanci, več kot 4 % med njimi pa so popolni vegani (in zatorej ne uživajo nič mleka, mesa in rib).

Raziskave njihove skupnosti so pokazale, da adventisti znatno redkeje zbolijo za rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi, prav tako pa so vegetarijanci v Loma Lindi v povprečju za 7 kilogramov, vegani pa za kar 14 kilogramov lažji od mesojedcev!

Domačini v Keniji, Ugandi in Somaliji

Staroselci tistih krajev pojedo veliko vlaknin in škroba, zaradi česar so njihovi iztrebki večji, mehkejši in manj smrdljivi kot pri tipičnem Angležu. Dr. Denis Burkitt – angleški kirurg, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja mudil v tistih krajih in izsledke svojih opazovanj kasneje tudi vestno popisal – je opazil tudi, da hodijo Afričani na veliko potrebo pogosteje kot njegovi rojaki, pa tudi, da so od slednjih veliko bolj zdravi, vitkejši in agilnejši. Opazil pa je še nekaj: takoj, ko so se domačini pričeli prehranjevati tako kot zahodnjaki, so sčasoma pričeli trpeti za vsemi civilizacijskimi boleznimi, ki so jim bile dotlej prihranjene.

Bolj kot je Burkitt raziskoval vpliv prehrane na zdravje prebivalstva, s katerim je bil v stiku, bolj je ugotavljal, da rešitev za veliko večino civilizacijskih bolezni ni v izpopolnjenih kirurških procesih ali boljših zdravilih, temveč v popolni spremembi našega načina prehranjevanja.

Še več primerov najbolj zdravih zgledov prehrane človeških skupnosti po svetu boste našli v knjigi Proteinoholik, ki vam jo toplo ...

Priporočamo!

Proteinoholik – Garth Davis

Izjemna zgodba in znanje zdravnika, ki se je iz debelega in bolnega mesojedca prelevil v vegana in maratonca ter ironman triatlonca.

  • »Kot bariatrični kirurg srečujem najbolj debele ljudi v državi, tiste, za katere običajna prehrana in telovadba preprosto nista delovali. Ko ti ljudje prenehajo s prekomernim uživanjem živalskih beljakovin in preidejo na zdravo rastlinsko prehrano, se jim zgodi enako kot se je meni. Kilogrami se stopijo, tokrat za vedno. Povišane vrednosti holesterola padejo. Krvni sladkor se uravnovesi. Adijo težave s srcem, povišanim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo. Pozdravljene, energija, vzdržljivost in idealna telesna teža! Njihov največji problem ni več, kako se bodo z muko dvignili s postelje in se spopadli z novim dnem, temveč kam z vso energijo, ki so jo na novo odkrili.« - Garth Davis, avtor knjige Proteinholik

Proteinoholik je knjiga za vse večne čase. Gre za knjigo, ki enkrat za vselej opravi s prehranskimi miti, ki so nas naredili bolj bolne kot kadarkoli prej. To je knjiga, ki vam bo pomagala shujšati in ohranjati idealno telesno težo, preprečiti številne bolezni in jih celo odpraviti. Knjiga, ki bi jo moral imeti na svoji polici vsak ljubitelj zdravja, in ki bi jo moral svojim pacientom predpisati vsak zdravnik, pa je knjigi na pot še povedal Rich Roll, avtor uspešnice Ultraman.