Prvič v zgodovini oskarjev med podeljevalci tudi odkrito transspolna oseba

Prvič v zgodovini oskarjev med podeljevalci tudi odkrito transspolna oseba (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 2. 2018

V zadnjih letih se tudi v zabavni industriji dogajajo premiki pri razumevanju, spoštovanju in sprejemanju spolne identitete transspolnih oseb. V tekmi za prestižnega oskarja je tako med drugim čilenski film, v katerem Daniela Vega upodablja transspolno osebo. Igralka, tudi sama trans ženska, bo na prireditvi 4. marca med podeljevalci nagrad.

Kot spominja francoska tiskovna agencija AFP, čilenska igralka Daniela Vega v filmu čilenskega režiserja argentinskega rodu Sebastiana Lelia Una Mujer Fantastica (Fantastična ženska), ki je v bitki za tujejezičnega oskarja, upodobila natakarico in pevko Marino, ki je bila prej fant. Zaradi svoje drugačnost trči ob nerazumevanje okolice.

Med dolgometražnimi dokumentarci pa je za oskarja nominiran film Strong Island (Močan otok), katerega avtor je prvi odkrito transspolni režiser in prvi trans moški z nominacijo v kateri koli kategoriji Yance Ford. Je šele tretja odkrito transspolna oseba z nominacijo v zgodovini oskarjev - po umetnici Anohni, ki je bila pred tem Anthony Hegarty iz ameriške zasedbe Anthony and the Johnsons, in skladateljice Angele Morley, ki se je rodila kot Wally Stott.

K preobratu dojemanja transspolnosti in rušenju meja pri sprejemanju sprememb spola so so v zadnjih letih med drugim pripomogli priljubljeni zvezdniki, kot je Caitlyn Jenner, vloga Laverne Cox v seriji Oranžna je nova črna, ter film Dansko dekle režiserja Toma Hooperja, ki govori o eni prvih oseb, ki se je odločila za spremembo spola. Eddie Redmayne je bil za vlogo nominiran za oskarja.

Med z oskarjem nagrajenimi filmi, ki so raziskovali identiteto spolov, so med drugimi Konec afere (1999), drama Fantje ne jočejo (1999), za katerega je Hilary Swank prejela oskarja za najboljšo igralko, ter Klub zdravja Dallas (2013), v katerem je z vlogo trans ženske Rayon prepričal Jared Leto.

Ameriška filmska akademija obljublja, da je letošnji seznam podeljevalcev nagrad v 90-letni zgodovini oskarjev najbolj raznolik. Poleg 28-letne Daniele Vega bodo nagrade podelili tudi Viola Davis, Margot Robbie, Mahershala Ali, Greta Gerwig, Chadwick Boseman, Tiffany Haddish, Tom Holland in Laura Dern.

Priporočamo